• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Też mnie interesuje czy żaden specol i zmieniła się wiedza na ich temat czy po prostu nie 0w30?

Też mnie interesuje czy żaden specol i zmieniła się wiedza na ich temat czy po prostu nie 0w30?

Ja Specol'a zalewam tylko do starych kapci, do aut które serwisujemy, niestety nie.

- - - Updated - - -

Czyli Shell z specyfikacją C3/C2 5W30 lub 0W30.
Shell 5W40 nie ma C3 to raczej już nie.

Shell, który podałem spełnia normy FIATa, a takie było pytanie.
Aktualnie mam Julkę z zasyfionym tak silnikiem, że padła turbosprężarka, oczywiście serwisowana w ASO.

Aktualnie mam Julkę z zasyfionym tak silnikiem, że padła turbosprężarka, oczywiście serwisowana w ASO.[/QUOTE]

---------------------------------------------------------------

Ok, w sumie to źle sformułowałem wypowiedź.
Chodzi mi czy do TB 120 KM można lać Shell 5W30 bądź 5W40.
Kiedyś w Stilo 1,2 16V przeszedłem z Seleni na Shell i silnik pracował lepiej - ciszej szczególnie
w zimie po zapaleniu " ładniej mruczał ". Zero dolewek między wymianami.
Tak wiem że to dwa różne silniki ten w Stilo i ten w Giulietta.

Aktualnie mam Julkę z zasyfionym tak silnikiem, że padła turbosprężarka, oczywiście serwisowana w ASO.

---------------------------------------------------------------

Ok, w sumie to źle sformułowałem wypowiedź.
Chodzi mi czy do TB 120 KM można lać Shell 5W30 bądź 5W40.
Kiedyś w Stilo 1,2 16V przeszedłem z Seleni na Shell i silnik pracował lepiej - ciszej szczególnie
w zimie po zapaleniu " ładniej mruczał ". Zero dolewek między wymianami.
Tak wiem że to dwa różne silniki ten w Stilo i ten w Giulietta.[/QUOTE]

Lej śmialo 5w40, ja osobiście polecił bym Millersa Trident lub Penrite HPR.
Oba będą bdb wyborem.

ostatnie pytanie Shella 0w30 dokarmić jakimś jakimś ar9xxx? Czy dać mu spokój i tylko płukanka przed?

To i ja spytam:
1.6jtdm giulietta bez ekologii Shell Helix Ultra 0w40 bedzie dobrym wyborem?

- - - Updated - - -

To i ja spytam:

ostatnie pytanie Shella 0w30 dokarmić jakimś jakimś ar9xxx? Czy dać mu spokój i tylko płukanka przed?

Warto przepłukać

- - - Updated - - -

To i ja spytam:

- - - Updated - - -

To i ja spytam:

Powinien być ok

przeczytałem 15 stron

i poległem

i choć mam nowego renegade'a to podobny silnik fiata 170KM benzynowy ma. I stąd moje pytanie o olej. Jak oleję C2 to istnieje szansa że szybciej użyje się katalizator ? A wszystko inne będzie ok ? Myślałem o Penzzoil Ultra Platinum. A może zna ktoś coś lepszego ?
pennzoil.jpg

Ostatnia edycja:
po zastanowieniu chyba to nie jest dobry pomysł na sportowy olej przy tak słabym silniku.... chyba lepiej pójść w niskie viscosity przy 40C. I tak sobie pomyślałem że SynPower™ DT C2 Motor Oil SAE 0W-30 jest niezły .... zna ktoś coś lepszego patrząc na niską lepkość przy 40C ?

Witam mam pytanie bo zakupiłem Alfe Guiliette 2014r 1.4 120km i nie wiem jaki olej wlać bo w książce serwisowej nic nie pisze..? to co wyczytałem to 0w30 lub 5w40 i już sam nie wiem?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ja do 1.4 TB wlałem Amsoil European Car Formula 5W40 Full Saps. Zrobiłem od wymiany 5tyś.km - nie ubywa, jeździ ;)

DO 1.4TB 120HP zalecenia producenta nigdy się nie zmieniły - zawsze było 5W40 C3 - jeśli nie masz instrukcji to do sciągnięcia z https://aftersales.fiat.com/elum/Home.aspx?. TYle że oni zalecają Selenię Star PE a to drogi olej a ta konkretna jeszcze zostawia syf w silniku i ma zero dobrych dodatków i słabą bazę, więc absolutnie nie polecam (nie wiem za co się tam tyle płaci).
Zalej cokolwiek w miarę przyzwoitego i będzie tip-top. Motul XClean 5W40 C3 albo nawet tani Specol Premium 5W40 C3 (przynajmniej tu nie będzie ryzyka podróbki, a to naprawdę przyzwoity olej, nie płacisz za marketing i zarobki zachodnich koncernów). Ważne żeby olej wymieniać co 10(jeśli jeździsz tylko miasto)-15tyś km (jeśli jeździsz więcej tras) a nie jak producent auta zaleca (30 czy 35tyś). Możesz sobie zrobić płukankę przed wymianą (np Archoil AR2820 o ile dobrze pamiętam) i i olej zlać porządnie (długo np 1h), zlewać na w pełni rozgrzanym silniku (czyli zaraz po płukance, bo i tak się jej nie zostawia). Mozesz tez sobie wymienić śrubę z filtrem przed turbiną - jest info na forum numery części (śruba + 2 podkładki).
Możesz też dodać jakiś dodatek do oleju typu Archoil 9100 (100ml) lub 9200v2 (też ok 100ml) żeby wzbogacić olej dobrymi komponentami których brakuje w standardowych olejach.
0W30 C2 w tym silniku też przejdzie, ale po co zmieniać?

- - - Updated - - -

Ja do 1.4 TB wlałem Amsoil European Car Formula 5W40 Full Saps. Zrobiłem od wymiany 5tyś.km - nie ubywa, jeździ ;)
no a co ma ubywać? silnik 1.4TB jest raczej pancerny pojedzie na czymkolwiek co reprezentuje jakiśtam poziom minimum. Nie wiem czy jest sens płacić za oleje drogie, bo to nie jest wrażliwy silnik, do tego przy drogich ryzykujemy podróbki.
Po latach rozważań uważam że najważniejsze jest zmieniać olej co te 10-15tyś km (lub co rok, cokowiek pierwsze nastąpi), i byle nie lać jakiegoś oleju co zasyfia silnik.

a ile takie oleju wchodzi? wybiorę Motula X-clean...Taki co na zdjęciu o tego chodzi?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
228.jpg

tyle ile w instrukcji do której podałem CI linka (nie pamietam czy nie było to 3.1L?) - oczywiście mniej więcej zależy jak dobrze zlejesz, ile mechanikowi się uleje - dokładnie to spradzasz bagnetem

Ja od dwóch wymian leję taki zestaw:

Olej.jpgARCH9100.jpg

co druga wymiana płukanka przed spuszczeniem oleju. Oleju nie ubywa a silnik pracuje poprawnie oraz
jest czysty wewnątrz:

Wlew.jpgObudowa filtra ol po.jpgObudowa filtra ol przed.jpg

Najważniejsza zasada, moim zdaniem to terminowa wymiana co roku lub 10-15 tys. km. i będzie hulać :)

Ja od dwóch wymian leję taki zestaw:

Pokaż załącznik 253309Pokaż załącznik 253310

co druga wymiana płukanka przed spuszczeniem oleju. Oleju nie ubywa a silnik pracuje poprawnie oraz
jest czysty wewnątrz:

Pokaż załącznik 253311Pokaż załącznik 253312Pokaż załącznik 253313

Najważniejsza zasada, moim zdaniem to terminowa wymiana co roku lub 10-15 tys. km. i będzie hulać :)

Baardzo dobry zestaw, wręcz wzorcowy.
Ja do nowszych, jak również o znanym mi stanie silnika zalewam Penrite Enviro+ C2 0w30, i jest jeszcze lepiej.

Baardzo dobry zestaw, wręcz wzorcowy.
Ja do nowszych, jak również o znanym mi stanie silnika zalewam Penrite Enviro+ C2 0w30, i jest jeszcze lepiej.

Pablo,
Zastanawiałem się nad Ravenolem 5w40 ale kontynuuję Enviro.
BTW co sądzisz o Ravenolu do skrzyni biegów? 75w90?
W poprzedniej 159 wymianialem w automacie na olej tej firmy, oczywiście do automatu,
i było bardzo OK.

Pablo,
Zastanawiałem się nad Ravenolem 5w40 ale kontynuuję Enviro.
BTW co sądzisz o Ravenolu do skrzyni biegów? 75w90?
W poprzedniej 159 wymianialem w automacie na olej tej firmy, oczywiście do automatu,
i było bardzo OK.

Olej do automatycznych skrzyń biegów jak najbardziej polecam, stosuję od wielu lat.
Co do innych, jeśli chodzi o Ravenol'a, nie mam zdania, ponieważ nie stosowałem nigdy.

Raczej MOTUL, Millers, Penrite. I wczoraj właśnie przeszedłem w Lancii Delta z MOTULa 75w90 na millersa TRX Synth 75w90, i 3 bieg przestał haczyć, ot taka ciekawostka.
Jutro wlatuje do niego jeszcze 300 ml Archoila AR9100, i myślę, że będzie miodzio.

Amortyzatory
Powrót