• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

W Peżocie komputerkiem na tej samej trasie (obwodnica Poznania w sobotni poranek - puściutko) przy tych samych prędkościach. W Julce ze średniego przebiegu. Możemy teraz toczyć debaty o dokładnościach pomiaru, wpływu wiatru, wilgotności, temperatury itp. itd., ale jeżeli komputerek pokazuje TO SAMO, to rzeczywista różnica może być na poziomie błędu statystycznego. Spalanie Julki porównuję na podstawie 18 tys. km w nowej i ponad 30 tys. chyba w starej - w obu przypadkach 7,2 litra. W Peżocie było chyba 7,3 albo 7,4 litra przy stałej prędkości 90 km/h przez kilkanaście km.

Ostatnia edycja:
Nie chodzi mi o samą dokładność pomiaru ani warunki bo tego nigdy na drodze nie ma tylko o to czy średnia całej trasy, stała prędkość czy cykl mieszany itp itd. Wg badan różnych labów spadek HTHS daje bardzo różne w zależności od trybu pracy silnika.

Koledzy czy ktoś mógłby rzucić okiem na zdjęcie bagnetu z poziomem oleju w mojej Giulettcie (1,4 MB 170 KM, przebieg 56 tys ) ?
Pomiar robiłem przy zimnym silniku. Mechanik który zalewał olej jakie 3 tygodnie temu mówił że wlał na około 3/4 poziomu. Tymczasem patrząc na miarkę wydaje się że jest ponad max + są jakieś pozostałości wyżej na bagnecie po jego wyjęciu (oznaczyłem na czerwono na zdjęciu). Czy Waszym zdaniem oleju nie jest za dużo i czy możliwe jest żeby dostawało się tam paliwo. ? Byłem niedawno i innego mechanika i stwierdził że jest ok i że te bagnety alfy tak pokazuje w przypadku kiedy oleju jest około maximum.

20161029_114042.jpg
olej2.jpg

Ja bym odessał trochę oleju i obserwował co się dzieje. Pozdrawiam.

Tymczasem patrząc na miarkę wydaje się że jest ponad max + są jakieś pozostałości wyżej na bagnecie po jego wyjęciu (oznaczyłem na czerwono na zdjęciu).

Ważne by samochód stał na w miarę poziomym podłożu.
Bagnet po wyjęciu może być zachlapany olejem, to normalne. Przecież w misce mocno się kotłuje.
Dlatego warto go wyjąć, wytrzeć i dopiero w takim stanie włożyć i sprawdzić ile jest oleju.
To twój pierwszy samochód?

zarówno w giulietcie jak i w 159 jak chce sprawdzić na bagnecie poziom oleju to parokrotnie musze wyjmowac, wycierac i wkladac bagnet, bo zawsze jest olej powyżej i ciezko sie kapnac jaki jest prawdziwy poziom oleju.

zarówno w giulietcie jak i w 159 jak chce sprawdzić na bagnecie poziom oleju to parokrotnie musze wyjmowac, wycierac i wkladac bagnet, bo zawsze jest olej powyżej i ciezko sie kapnac jaki jest prawdziwy poziom oleju.

Zgadzam się, masakra z tym sprawdzaniem. W stilo było pięknie bo w ogóle nie trzeba było sprawdzać tylko dolewać 1l/1000km i spokój ;)

Włóż bagnet do pierwszej czarnej kreski na uchwycie. Wtedy coś zobaczysz. I wytrzyj go wcześniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam, czy ktoś z kolegów miał w swoim aucie olej firmy Agip 5w40? C co sądzicie o tej firmie

Witam wszystkich serdecznie
Jestem nowym forumowiczem.
A i od 23.12.2017 właścicielem gulietty 1.8 TBI veloce
Zbliża się pierwszy tysiąc km na liczniku i myślę (mimo różnych opini) o wymianie oleju w silniku.
Wiem że temat (jaki olej ?) na forum jest rozległy - jest mnustwo danych technicznych , parametrów itp.
Nie chcąc zagłębiać się w takie informacje potrzebuję porady doświadczonego fachowca jaki wlać olej lepszy od fabrycznej seleni sport power bo nie mam zaufania do narzucanych ofert nie dających wyboru w ASO czy instrukcji obsługi.
Poproszę o informację jaki najlepiej zaserwować do tego silnika 1,8 TBI olej ?
Pozdrawiam

Słusznie ale pierwsze 2-3 wymiany do końca pierwszego roku lej OEM bo to i tak okres dotarcia i płukania smarów fabrycznych.

Ja wymieniłem olej po pierwszych 5k. Po jednym tysiaku to trochę za szybko.. Lej Selenie bo to jest dobry olej, a bycie mądrzejszym od inżynierów z fabryki nie zawsze wychodzi na dobre.

Witam wszystkich serdecznie
Jestem nowym forumowiczem.
A i od 23.12.2017 właścicielem gulietty 1.8 TBI veloce
Zbliża się pierwszy tysiąc km na liczniku i myślę (mimo różnych opini) o wymianie oleju w silniku.
Wiem że temat (jaki olej ?) na forum jest rozległy - jest mnustwo danych technicznych , parametrów itp.
Nie chcąc zagłębiać się w takie informacje potrzebuję porady doświadczonego fachowca jaki wlać olej lepszy od fabrycznej seleni sport power bo nie mam zaufania do narzucanych ofert nie dających wyboru w ASO czy instrukcji obsługi.
Poproszę o informację jaki najlepiej zaserwować do tego silnika 1,8 TBI olej ?
Pozdrawiam
7 minut wcześniej dokładnie takiego samego posta wkleiłeś tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/110798-wymiana_oleju_czyszczenie_odmy_czyszczenie_filtru_modulu_ma_-11.html#post1927613

pytaj w jednym wątku, takim który jest właściwszy a nie wklejaj tego samego pytania w różne wątki. w 90% te same osoby śledzą (subskrybuja) oba, jaki to ma sens zatem?

- - - Updated - - -

Ja wymieniłem olej po pierwszych 5k. Po jednym tysiaku to trochę za szybko.. Lej Selenie bo to jest dobry olej, a bycie mądrzejszym od inżynierów z fabryki nie zawsze wychodzi na dobre.
Selenia to nie jest dobry olej, szczególnie ta która lali do wcześniejszych roczników TBI (Star PE) - poczytaj co ludzie z forum mieli za syf/skwarki w silnikach po tym czymś. Sport Power niby dedykowany do TBI, sam go z ciekawości kupiłem, wysłałem do analizy składu do wlyszkow-a, i on go ocenił tak sobie. pamiętajcie że to bardzo drogi olej - 5L 255zł, za 100zł mniej kupuje się choćby Motula X-clean który jest po prostu lepszy, tak więc przy SSP wychodzi bardzo słaby stosunek tego co dostajemy do ceny.

sam go nie zapytasz? nie jest to przypadkiem olej z serii wyczynowych?jeśli tak to poza cena, moze po prostu nie nadawac sie do aut z ekologią. poczekajmy zatem na opinie wywolanego do tablicy wlyszkowa

Słusznie ale pierwsze 2-3 wymiany do końca pierwszego roku lej OEM bo to i tak okres dotarcia i płukania smarów fabrycznych.
dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
sorry za wątek w dwóch miejscach zamotałem się.
poprawiam również mój błąd w dacie od 23.12.2016 , nie jestem z przyszłości :)

wyszkow do Ciebie pytanie: jeśli słusznie to po co mam lać OEM jeśli są oleje lepsze i do tego tańsze , lub w tej cenie dużo lepsze? Czy mógłbyś doradzić konkretnie co wlać lub Ty jako widać znawca tematu wlałbyś sam poza seleniom sport power.

dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
sorry za wątek w dwóch miejscach zamotałem się.
poprawiam również mój błąd w dacie od 23.12.2016 , nie jestem z przyszłości :)

wyszkow do Ciebie pytanie: jeśli słusznie to po co mam lać OEM jeśli są oleje lepsze i do tego tańsze , lub w tej cenie dużo lepsze? Czy mógłbyś doradzić konkretnie co wlać lub Ty jako widać znawca tematu wlałbyś sam poza seleniom sport power.
Gwarancja...

Amortyzatory
Powrót