Obiecałem, że jak otrzymam oficjalną odpowiedź z Centrali Fiata odnośnie wymiany oleju w 1.4 MA to się odezwę.
Wg FIATa, należy stosować taki olej jaki przewiduje instrukcja, a zmiana oleju na Digitek w instrukcji od MY2014 spowodowana była tylko tym, iż po FL silniki muszą spełniać normę EURO 6, dlatego zalecany jest do stosowania Digitek (który jest podobno bardziej eco). Nie jest wymagana żadna kalibracja MA przy wymianie oleju a tylko przy wymianie samego MA.
Ja idąc za głosem forum i tak wczoraj u mojego mechanika zalałem silnik Digiteckiem (OW 30).
Mam tylko takie 2 pytania:
1) Ile u was wchodzi oleju, aby osiągnąć idealny poziom (połowa min/max), bo mi weszło ponad 3,5 litra, a myślałem, że pojemność układu to 3.1 L. Czy w tych silnikach należy bardziej trzymać się poziomu bliżej max na miarce (jak to było w TSach) czy racze nie?
2) Mój mechanik swoim ogólnym programikiem komputerowym nie był w stanie zrobić w komputerze "wymiany oleju". Mam takie pytanie, czy jestem w stanie to zrobić sam jeśli kupię kabel i skombinuję sobie odpowiedni soft? Możecie podpowiedzieć jaki kabel, skąd (zakładam, że allegro) oraz jaki soft i gdzie go mogę dostać? Czy jest to jakieś skomplikowane i można coś uszkodzić w opogramowaniu przez przypadek? A może jest jakaś dobra duszyczka z Warszawy co posłuży pomocą ?