• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Ja piernicze, wlyszkow :)) Nigdy nie widziałem na żadnym forum żeby ktoś pisał tak profesjonalnie i tak merytorycznie o jakiejś rzeczy (tu o oleju), ale no na miłość boską!!! To mi się kojarzy z moimi informatykami - coś im tam wrzucę i dostaję pytania zwrotne w tym ich Suahili ;)) czy ktoś dałby radę rozszyfrować te zapiski wlyszkowa rodem z jakiejś komnaty czarownika i powiedzieć, jaki olej mam zalać do 240 konnej veloce? :)

Liqui Moly 4100 5w40+AR9100. Polecam. Na zimnym silniku i przy odpalaniu pracuje wyczuwalnie ciszej niż na Selenii (nawet z AR9100).

W przyszłym tygodniu planuję wymienić olej i się zastanawiam nad tymi dwoma:

- Millers Oils XF Longlife 5W40
- Motul 8100 X-Clean 5W40

który lepiej wlać ?

auto 1.4 MA 170KM

bo np selenia star pe 5w40 c3 to kiepski olej, zostawia syf w silniku.
poza tym producent sam zmienia zdanie, najpierw do multiair leja 5w40, potem 0w30, potem znow instrukcje zmieniaja na 5w40 i zas za chwile na 0w30. do tego dodasz awarie ukladu multiair, koniecznosc jego czyszczenia przy kiepskich olejach zeby jej uniknac, i masz odpowiedz

Ostatnia edycja:
To co napisał epsonix + to, że zalecane interwały wymiany oleju (co 30 kkm w większości instrukcji) są do dyskusyjne. :) I nie chodzi o ślepe "motul, motul!" albo inny castrol, tylko o popartą faktami dyskusję o jakości różnych mazideł.

Ja akurat jestem z wyznawców Selenii 0w30 i wymian co 10-15, ale po gwarancji chętnie przeniosę się na Amsa 0w30. Każdy wybór dobry, jesli świadomy.

akurat selenia digitek 0w30 c2 jest podobno calkiem przyzwoita

W przyszłym tygodniu planuję wymienić olej i się zastanawiam nad tymi dwoma:

- Millers Oils XF Longlife 5W40
- Motul 8100 X-Clean 5W40

który lepiej wlać ?

auto 1.4 MA 170KM

Oba moim zdaniem są dobre ze wskazaniem nam Millersa. Jednak są na rynku lepsze oleje C3 5w40 np. Penrite Enviro+5w40 lub Millers ale w wersji EE (technologia nanodrive). Od tego Motula to już bym chyba wolałbym Liqui Moly top tec 4100 5w40 albo jeszcze lepiej Meguina Low Emission 5w40 bo to to samo co toptec 4100. Motul wyrobił sobie bardzo dobrą opinię ale aktualnie ich oleje jakieś rewelacyjne nie są. Wile osób nie zdaje sobie sprawy, że Motul generalnie pozmieniał składy swoich olejów pozostawiając te same nazwy handlowe, podobnie jak inni producenci. Sam jeździłem na Motulu ponad 10 lat w wielu autach i to nadal dobry olej ale na rynku są lepsze.
Jak pokazuje przykład Selenii nie zawsze za ceną idzie jakość. Z 255 zł można mieć 2x5l lepszego oleju albo nawet 4x4l bo wydaje mi się, że Specol Spec Premium C3 5w30/5w40 jest lepszy od tej Selenii. Selenia to nie jest zły olej ale za tą cenę można mieć już dużo lepszy olej + archoila ar9100 i jeszcze na flaszkę zostanie i kwiatka dla ukochanej:cool:

Jestem nowym użytkownikiem Giulietty 1.4 170 KM. Chcę wymienić olej. Chciałem zalać ten co zaleca instrukcja Selenia Pure Energy 5W 40. Jednak właśnie dzwoniłem do kilku ASO i mówią, że teraz ten silnik zalewają tylko Selenią 0W 30 Digitec. Od poprzedniego właściciela mam FV z serwisu, gdzie również widnieje ten Digitec. Samochód ma LPG. Chyba byłbym skłonny skusić się na ten 0W 30, ale chiałem kupić to gdzieś od ręki w Warszawie i poza serwisami z chorą ceną jest problem. Czy wiecie, gdzie mogę od ręki dostać na terenie Warszawy ten olej lub macie jakiś polecany, sprawdzony sklep internetowy? Tak btw gdzie kupujecie filtr oleju do tego silnika? Jest dość łatwo dostępny w normalnych sklepach motoryzacyjnych czy trzeba płacić w ASO jak za zboże (90 PLN)? :)

Przyłączam się dopytania bo też mam wątpliwości. Moja Julka 1.4 MA 170 KM, jest z2010
Myślałem o zalaniuzalecanej w instrukcji Selenia StAR Pure Energy 5w-40 z dodatkiemAR9200
lub Selenia K PureEnergy 5w-40 również z AR9200
Auto wcześniej byłozalewane właśnie Selenia 5w-40.
Pytanie jednakdlaczego w Aso obecnie zalecają wspomnianą wyżej Selenie 0W 30Digitec ?
Czy jest to zalecane jeżeli wcześnie używało się oleju o Seleni 5w-40 ?
Z tego co wiempotencjalnie wrażliwym elementem serducha Julki 1.4. MA bywaaktywator zaworów.
Czy Selenia 0W 30Digitec lepiej chroni ten element ?
Czy może jednaklepsza będzie wspomiana Selenia K Pure Energy 5w-40 dodatkiem zAR9200.
Zakładam tez żedodatek AR9200 nie zrobi krzywy akywatorowi zaworów

AR9200 krzywdy nie robi MA ale ja do tego silnika wolę AR9100 bo dodatkowo podnosi TBN, myje i smaruje hydraulikę a to w tym silniku ważne.

A w takim układzie chyba mixar9100/9200 będzie optymalny? Jeśli wcześniej zalecali 5w40 a teraz 0w30 to pewnie najlepszy byłby 0w40. Tylko 0w40 są raczej bez C2/C3.

No właśnie nie mam pewności jaki olej zalać, zgodnie z instrukcją powinna to być Selenia StAR Pure Energy 5w-40
, ale ta Selenia K PureEnergy 5w-40 z oznaczeniem MultiAir jest bardzo podobna.
A Szanowny kolega wlyszkow, jaki aktualnie olej ma zalany w swoim 1.4 MA (po innych wpisach wnioskuję że jest Guru w tej materii)

Nie chcesz wiedzieć ;-) - własne dzieło a za kilka dni kolejne teraz z VI sporo ponad 200 i bez cynku ani fosforu ;-)

:) No tak, nawet mnie to nie dziwi ;)
A ostatni "seryjny" to jaki zalewałeś jeżeli można zapytać ?

No właśnie nie mam pewności jaki olej zalać, zgodnie z instrukcją powinna to być Selenia StAR Pure Energy 5w-40
, ale ta Selenia K PureEnergy 5w-40 z oznaczeniem MultiAir jest bardzo podobna.
A Szanowny kolega wlyszkow, jaki aktualnie olej ma zalany w swoim 1.4 MA (po innych wpisach wnioskuję że jest Guru w tej materii)

pewnie korzystasz ze starej instrukcji, jakbyś sciągnął jakąś nowszą to byś widział że dziasiaj już AR zaleca 0W30 Digitek

Amortyzatory
Powrót