• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

OEM miałem na myśli "nie kombinować" na razie bo warto niskim kosztem wymienić 2-3 razy olej na początku aby w trakcie docierania nie jeździć z wysokim poziomem metali w oleju z docierania bo to generuje dodatkowe zużycie. Na dotarcie nawet im gorszy tym lepszy i prawdziwe syntetyki PAO/ester nie są polecane, wręcz przeciwnie - lepiej mineralne.
Tak przynajmniej do 10kkm a potem można pokusić się o coś dobrego syntetycznego z wymianą co 10kkm. Jeśli masz miejsce gdzie zrobią rzetelnie płukanie i spuszczą dokładnie olej na gorąco i do końca to też warto stosować płukanki przed wymianą zwłaszcza zimą.
Ja bym teraz wymienił, potem przy 5kkm, szczególnie przed latem i przy 10kkm albo już na przeglądzie okresowym po roku.
Jeśli potrzeba poszaleć latem to polecam Archoil AR9200 bo całkowicie eliminuje negatywne efekty docierania ale wcześniej niż po wymianie przy 5kkm jeśli nie ma konieczności to bym nie stosował aby dać się silnikowi jak najlepiej dotrzeć.

OEM miałem na myśli "nie kombinować" na razie bo warto niskim kosztem wymienić 2-3 razy olej na początku aby w trakcie docierania nie jeździć z wysokim poziomem metali w oleju z docierania bo to generuje dodatkowe zużycie. Na dotarcie nawet im gorszy tym lepszy i prawdziwe syntetyki PAO/ester nie są polecane, wręcz przeciwnie - lepiej mineralne.
Tak przynajmniej do 10kkm a potem można pokusić się o coś dobrego syntetycznego z wymianą co 10kkm. Jeśli masz miejsce gdzie zrobią rzetelnie płukanie i spuszczą dokładnie olej na gorąco i do końca to też warto stosować płukanki przed wymianą zwłaszcza zimą.
Ja bym teraz wymienił, potem przy 5kkm, szczególnie przed latem i przy 10kkm albo już na przeglądzie okresowym po roku.
Jeśli potrzeba poszaleć latem to polecam Archoil AR9200 bo całkowicie eliminuje negatywne efekty docierania ale wcześniej niż po wymianie przy 5kkm jeśli nie ma konieczności to bym nie stosował aby dać się silnikowi jak najlepiej dotrzeć.
Masz jakąś wiedzę lub możesz mi powiedzieć coś więcej o oleju Millers o który pytałem wcześniej w przypadku zastosowania w silniku 1.4 MA?

Do ASO bym z nim nie jechał bo normy na butelce dalekie od manuala ale jeśli potrzebujesz racinga i Cię stać (max 10kkm i lepiej mniej niż rok) + do tego wg mnie obowiązkowo płukanka po takim oleju to powinno być fajnie zwłaszcza w nowszych Julkach z zalecanym 0W-30.

Do ASO bym z nim nie jechał bo normy na butelce dalekie od manuala ale jeśli potrzebujesz racinga i Cię stać (max 10kkm i lepiej mniej niż rok) + do tego wg mnie obowiązkowo płukanka po takim oleju to powinno być fajnie zwłaszcza w nowszych Julkach z zalecanym 0W-30.
Planuje chip po gwarancji i przejście na lepszy olej.. Który osobiscie byś polecił do bardziej wysilonego 1.4, który by był odpowiedni do MA? Spokojnie robie ponad 10k w rok.

Hej
Dzieki za informacje :)
Tak zrobię jak piszesz.
A z Olę to Zostanę na seleni sport power albo pewnie wleje motul 5W40 a jaki filtr zastosować według Ciebie fabryczny czy inny ?
Pozdrawiam

Każdy markowy filtr da radę przy tych interwalach wymiany, byle nowy do każdego świeżego oleju ;-)

Hej
Dzieki za informacje :)
Tak zrobię jak piszesz.
A z Olę to Zostanę na seleni sport power albo pewnie wleje motul 5W40 a jaki filtr zastosować według Ciebie fabryczny czy inny ?
Pozdrawiam
w aso zdzieraja, za f oleju 85zl,powietrza 145 do 159 tbi, ja kupilem ufi (a te szly chyba na 1 montaz tyle ze z logiem Ar) za 99zl oba

dzięki Panowie za info :)
pozdrawiam serdecznie
do "usłyszenia" ?

witam
wlyszkow (sorrki za marudzenie) poczytałem troszkę o AR9200 fajna sprawa.
Ale znalazłem też AR9300 i co do tego smarowidła mam pytanie czy uważasz że dodaniie AR9300 do oleju (bo jak dobrze zrozumiałem jest to dodatek do oleju ? ) do silnika diessla z przebieg 220tkm jest zasadne ,bezpieczne i poprawi jego prace i żywotnośc ? Czy może coś innego będzie lepsze ?
będę wdzięczny za odpowiedź
pozdrawiam

9300 pomaga tylko wcześniej dobrze jest wypłukać porządnie silnik zwłaszcza diesela.

Jaki olej polecacie do Giulietty z dieslem 2.0jtdm z 2014? 0W30 czy 5W30? Co sądzicie o olejach Shella? Dobry jest czy dużo lepszy będzie np. Motul?

Co sądzicie o olejach Shella?

Kolega Wojtek (wlyszkow) testował mój olej z drugiego samochodu (TDI): Shell AV-L 0W30, zapytaj go co sądzi. Zachwytu nie było, ale używam dalej (bo normę spełnia którą ma spełniać)...

używam dalej (bo normę spełnia którą ma spełniać)..
I to jest istotne, a a pod względem marki niech każdy sam sobie dobiera i testuje, dziury w silniku nie wypali jak naleje innego producenta.

Zgoda tylko ceny oleju spełniającego te same normy może różnic się nawet 4-krotnie ;-) Jeden spełnia ledwie i na granicy a inny wyprzedza normy nawet 10x w zakresie depozytów albo ochrony bez zużyciem. Wybór spory ;-)

Zgoda tylko ceny oleju spełniającego te same normy może różnic się nawet 4-krotnie ;-) Jeden spełnia ledwie i na granicy a inny wyprzedza normy nawet 10x w zakresie depozytów albo ochrony bez zużyciem. Wybór spory ;-)

włyszkow co możesz polecić za olej do silnika z mita 1,4 ma po modach. Zmienione turbo i moc podniesiona z 135 na 170?
Aktualnie cinsoft zalał mi motula x-cess 5w40.
Nie wiem czy po modyfikacji czy po zmianie oleju na w/w silnik chodzi dużo ciszej.

Amortyzatory
Powrót