• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Po przesledzeniu tej dyskusji zdecydowalem sie zmienic olej na prawdziwie syntetyczny 5W 30. Aby nie ryzykowac, zrobilem test na podobnym silniku w samochodzie zony - FIAT Stilo Racing 1.4.
Silnik StarJet jest bardzo zbilozny do AR 1,4 TB. Pasowania chyba te same, roznica w sprezarce i osprzecie. No i stopien sprezania rozny.
Do Stilo wlalem Millers EE LongLife Eco 5w30 w technologii nanoczastek (NANODRIVE – Low Friction Technology):
CHARAKTERYSTYKA:
ACEA A5/B5-10API SL/CFFord M2C 913D, M2C 913C, M2C 913BRenault RN 0700SAE klasa lepkości:…5W30Ciężar właściwy przy 15 C…0,858Lepkość kinematyczna przy 100 C…11,25 cStLepkość kinematyczna przy 40 C… 67,9 StIndeks lepkości…159Temperatura krzepnięcia..< -42 CTemperatura zapłonu…>200 CLepkość na zimno przy -30 C…6,600 cP max
Jako ze C3 do Stilo nie jest wymagane dalem ten lekkobiezny. No i choc w cuda nie wierze jestem zaszokowany.
Po poprzedniej Selenii 5w40 wylalo sie z plukanka mase syfu.
Na nowym oleju "suchy" klekot popychaczy ucichl jak reka odjal. Poprzednio trwal 3-7 sekund po starcie silnika.
Przejechalem (zonka sie zamienila chwilowo) po zmianie 2370 Km. Mam stale trasy, bo eksploatuje woz na cele sluzbowe. Na tych samych trasach, w podobnych, wrecz identycznych warunkach spalnie spadlo z 6,8 na 5,9 l/100km. Oczywiscie 95% przebiegu to trasy. Subiektywnie silnik lepiej wchodzi na obroty, ciszej pracuje. Oleju nic nie ubylo, choc sie balem.
Nadal na bagnecie nie widac nic czarnego, olej jest czysty, choc troche ciemniejszy.
Po czyms takim podjalem decyzje - do Julci leje Millers EE longlife C3 5w30 albo nawet XF Longlife C2 5w30 (bo instrukcja przewiduje teraz C2)
Poniewaz bede zmienial co 10 000km to do przegladu po 30 kkm wymienie 2 x. Teraz zblizam sie do 10 kkm. Podobno wazne by ostatnia wymiana przed Autoryzowanym serwisem byla na filtrze oryginalnym.
Mam u siebie dystrybutora Millers i ceny sa bardzo przyjazne.​

Różnica jest spora pomiędzy ciężkawym 5W-40 o lepkości ~14cSt a 5W-30 spec Ford o HTHS ok. 3. Bez MA i przy wymianach co 10kkm spokojnie full saps możesz zalewać a nie C2 tylko czy do 1.4 TB bez MA też jest obecnie zalecane 0W-30 C2 ?

tylko czy do 1.4 TB bez MA też jest obecnie zalecane 0W-30 C2 ?

W/g instrukcji (mojej) tak.

Zapytalem FAP i dostalem odpowiedz nastepujaca: "Przesyłam w załączeniu wyciąg z dokumentacji, w którym producent zaleca do silników 1,4 turbo MultiAir olej 5W40 ACEA C3.": Pokaż załącznik 20140710135836.pdf.
A nastepnie "W związku z podjęciem przez Producenta czynności wyjaśniających zapisy w instrukcji istotnym jest numer nadwozia Pana samochodu."

Tak wiec, oczekuje na odpowiedz odnosnie ksiazki, bo jezeli to nie blad to po lekturze tego watka wole Selenie 0W30 niz 5W40 ;)

Po przesledzeniu tej dyskusji zdecydowalem sie zmienic olej na prawdziwie syntetyczny 5W 30. Aby nie ryzykowac, zrobilem test na podobnym silniku w samochodzie zony - FIAT Stilo Racing 1.4.
Silnik StarJet jest bardzo zbilozny do AR 1,4 TB. Pasowania chyba te same, roznica w sprezarce i osprzecie. No i stopien sprezania rozny.
Do Stilo wlalem Millers EE LongLife Eco 5w30 w technologii nanoczastek (NANODRIVE – Low Friction Technology):
CHARAKTERYSTYKA:
ACEA A5/B5-10API SL/CFFord M2C 913D, M2C 913C, M2C 913BRenault RN 0700SAE klasa lepkości:…5W30Ciężar właściwy przy 15 C…0,858Lepkość kinematyczna przy 100 C…11,25 cStLepkość kinematyczna przy 40 C… 67,9 StIndeks lepkości…159Temperatura krzepnięcia..< -42 CTemperatura zapłonu…>200 CLepkość na zimno przy -30 C…6,600 cP max
Jako ze C3 do Stilo nie jest wymagane dalem ten lekkobiezny. No i choc w cuda nie wierze jestem zaszokowany.
Po poprzedniej Selenii 5w40 wylalo sie z plukanka mase syfu.
Na nowym oleju "suchy" klekot popychaczy ucichl jak reka odjal. Poprzednio trwal 3-7 sekund po starcie silnika.
Przejechalem (zonka sie zamienila chwilowo) po zmianie 2370 Km. Mam stale trasy, bo eksploatuje woz na cele sluzbowe. Na tych samych trasach, w podobnych, wrecz identycznych warunkach spalnie spadlo z 6,8 na 5,9 l/100km. Oczywiscie 95% przebiegu to trasy. Subiektywnie silnik lepiej wchodzi na obroty, ciszej pracuje. Oleju nic nie ubylo, choc sie balem.
Nadal na bagnecie nie widac nic czarnego, olej jest czysty, choc troche ciemniejszy.
Po czyms takim podjalem decyzje - do Julci leje Millers EE longlife C3 5w30 albo nawet XF Longlife C2 5w30 (bo instrukcja przewiduje teraz C2)
Poniewaz bede zmienial co 10 000km to do przegladu po 30 kkm wymienie 2 x. Teraz zblizam sie do 10 kkm. Podobno wazne by ostatnia wymiana przed Autoryzowanym serwisem byla na filtrze oryginalnym.
Mam u siebie dystrybutora Millers i ceny sa bardzo przyjazne.​

czolem,
Star jet 1.4 95 kucy w puncie/stilo a t-jet 120 w grande/alfie to taki sam silnik bazowo, tyle ze t-jet ma turbo z większych roznic :P W multiairze jest już zupełnie inaczej. Tylko nie wiem czy ten millers jest ciagle pelnosyntetyczny ale to pewnie detyktywi na forum sprawdza bardzo szybko :P

Jest pewne info nt filtrowania na OEM i na filtrze Sędziszowa. Zrobione było to tak, że OEM pracował ok 700km na świeżym oleju i pobrana została próbka do analizy. Na tym filtrze jeździła Julka do ok. 1300km przebiegu na oleju i założony został filtr oleju Sędziszowa bez wymiany oleju. Przy ok 2000km na tym oleju została pobrana próbka do analizy.
Oczywiście porównanie nie jest idealne bo na filtrze Sędziszowa olej był trochę starszy (chociaż przebieg 2kkm to nie jest wielki 'wysiłek' dla tego oleju i nie jeździł do przebiegu 2kkm po autostradach ani nie był 'upalany' - raczej spokojna jazda miejska) ale z drugiej strony filtr Sędziszowa filtrował już olej, który był wcześniej filtrowany 1300km przez filtr OEM.
Wyniki jednak różnią się dość istotnie i osobiście jestem lekko zawiedziony wynikiem Sędziszowa, który miał mieć dalece lepszy próg skuteczności filtrowania...

OEM RO i ilości drobinek policzonych w podziale na rozmiar w mikronach (700km na filtrze i na świeżym oleju):

attachment.php

Filtr Sędziszów WO1528X - ok. 700km na filtrze ~2000km na oleju:

attachment.php

Wg tego porównania w tym samym oleju stosując filtr WF w oleju 'starszym' tylko o 1300km pozostaje 2-3x więcej drobinek nawet rozmiarów 25+ i 50+ które powinny być przechwycone przez filtr oleju.

Oba filtry po wyjęciu wyglądały OK, bez wygięć mogących wskazywać na zatkanie i kłopoty z przepływem - praktycznie jak nowe tylko nasączone olejem.

Dla pewności wypadałoby zrobić ponowny test w odwrotnej kolejności bo z drugiej strony widać jak szybko przyrastał poziom brudu w oleju, do którego dodany był dodatek czyszczący AR2300.
Ogólny poziom brudu nieropuszczalnego w zawiesinie w oleju wzrósł z 0,1% na OEM do 0,2% na WF (max poziom dopuszczalny to 0,6%).

Załączniki

• oem RO 700km test.JPG
    oem RO 700km test.JPG
    40.3 KB · Wyświetleń: 423
  • Sędziszów 700km test.JPG
    Sędziszów 700km test.JPG
    40.8 KB · Wyświetleń: 434
Czy próbki oleju były pobierane z magistrali (za filtrem oleju) czy z miski olejowej?

Z miski wężykiem ze strzykawką przez miejsce na bagnet. Wprost z magistrali to nie takie proste - może z obudowy filtra oleju kiedyś pobiorę dla porównania bo tam oleju sporo zostaje po wyjęciu wkładu filtrującego.
W misce powinien być jednak wyłącznie przefiltrowany olej skoro pompa tłoczy nawet kilkadziesiąt litrów na minutę a syf z filtra nie ma powrotu do miski bo jest zawór blokujący odpływ oleju z filtra w jego obudowie. Filtr oleju jest full flow i wątpię że puszcza bypassem w obecnej temp otoczenia.

Z miski wężykiem ze strzykawką przez miejsce na bagnet.....
W misce powinien być jednak wyłącznie przefiltrowany olej ....

Skoro olej pobierany był z miski to nie świadczy to o żadnej jakości filtrowania filtra, a tylko o stopniu zużycia oleju i jego zanieczyszczeniu - miska jest właśnie po to aby gromadzić właśnie wszystkie zanieczyszczenia

Gdyby miska była tylko po to to nie byłoby filtrów oleju full flow bo smok nawet z sitkiem nie filtruje wystarczająco.

Co tu ma filtr do rzeczy? - w misce znajduje się olej w którym jest wszystko to co zostaje wypłukane z magistrali. Filtr jest na dopływie, a nie na odpływie do miski

Filtr jest full flow i ma za zadanie zbierać syf z całego układu smarowania, którego elementem jest też miska a obieg jest wymuszony pompą, która tłoczy olej przez niego kilka razy pojemność miski na minutę.
Olej w misce nie stoi przecież i nie jest zbierany tylko czysty od góry a syf spoczywa na dole... ;-)
Przykładowo, w systemach ciężarówkowych z dodatkowym filtrem bocznikowym o skuteczności filtrowania nawet na poziomie 1-2um w misce nie znajdziesz takich rozmiarów brudu, wykonując pobranie tą samą metodą, jakie znalazłem w Julce mimo ogromnej miski na kilkadziesiąt litrów oleju - wydawałoby się o wielkiej bezwładności...

Mam info z kolejnego ASO (Carserwis), ze do MA leja w/g instrukcji, bo nastapila zmiana w stosowanym oleju (na 0W30) - na szkoleniu im mowili (pewnie tylko tym co sie Alfami zajmuja, czyli akurat mojemu mechanikowi). Zmieniam na 0W30, juz zamowiony :)

Ostatnia edycja:
Mam info z kolejnego ASO (Carserwis), ze do MA leja w/g instrukcji, bo nastapila zmiana w stosowanym oleju (na 0W30) - na szkoleniu im mowili (pewnie tylko tym co sie Alfami zajmuja, czyli akurat mojego mechanikowi). Zmieniam na 0W30, juz zamowiony :)

Z tego co pamiętam to nasz specjalista od testow leje amsoila 0w30 i jest zadowolony. Poza tym z tego co kojarze to jeden z ulubionych olejow hondziarzy do diesli 2.2. Ci co raz go zalali już nie chcą innego oleju ;)

No wiec wlasnie. Przy okazji wymiany oleju na nowy wezme troche starego na test. Zobaczymy co tam sie dzieje w silniku mojej Julci ;)

Mam info z kolejnego ASO (Carserwis), ze do MA leja w/g instrukcji, bo nastapila zmiana w stosowanym oleju (na 0W30) - na szkoleniu im mowili (pewnie tylko tym co sie Alfami zajmuja, czyli akurat mojemu mechanikowi). Zmieniam na 0W30, juz zamowiony :)

We wszystkich MA, czy tylko MY2014?

Jakbyś mógł to popytaj co myślą o laniu tego oleju do wersji 120KM,wady/zalety

Wlasnie o to zapomnialem zapytac, ale jak bede przejazdem (a pewnie bede, bo mi zmiana wydechu po glowie chodzi), to sie zapytam.

Zapytaj. Ja również jestem tym zainteresowany, tym bardziej, że czas u mnie na zmianę oleju.

Z jazdy mojej żony Julką na 0W-30 na krótkich odcinkach po mieście już mogę stwierdzić ok. 0,8-1 litr mniej średnio na spalaniu w porównaniu z poprzednim syntetykiem 5W-30 504/507 a olej startuje z temp +20*C w garażu albo nawet cieplej. W niższych temp otoczenia różnica na spalaniu mogłaby być nawet większa.

Niestety, jak narazie dla mnie temat oleju, tzn. stosowania oleju 0W-30 zamiast 5W-40 nie jest wyjaśniony. Fakycznie na stronach instrukcji obsługi samochodów MY2014 są wskazane nowe oleje do silników benzynowych. Do 1.4 Turbo jest SELENIA K P.E., czyli olej o parametrach takich jak ten, który dotychczas (Star P.E.) według instrukcji rekomendoweano do silników Multi Air, do których teraz rekomenduje sie olej 0W-30 SELENIA DIGITEK P.E. (fotki z instrukcji w załączeniu).

Żeby rozwiać moje watpliwości napisałem do FAP zapytanie i o dziwo przesłali je do najbliższego ASO, z którego otrzymałem informację, że nalezy sosować olej taki jak w instrukcji, którą dostaliśmy przy kupnie auta. Ponadto poinformowano mnie, że mają aktualne tablice jaki olej do czego i nie ma na nich zmiany na 0W-30 w Julce. Ewentualna zmiana w autach MY2014 może wynikać z jakichś modyfikacji w silniku, ale jakich nik nie umiał odpowiedzieć.

Poza tym uwaga. Dwa lata temu była "akcja", że do Julki ma być stosowany olej 0W-30. Nawet ASO zakupywało taki olej. Akcję odwołano a olej od dwóch lat stoi na półkach. Wiec jakby ktoś jednak decydował się na zmianę oleju na 0W-30 to lepiej szukać go i kupić we własnym zakresie.

Załączniki

• 20140805_161414.jpg
    20140805_161414.jpg
    84.9 KB · Wyświetleń: 116
  • 20140805_161315.jpg
    20140805_161315.jpg
    87.2 KB · Wyświetleń: 92
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót