• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

a przeprasam jaki cel mial ten test? sprawdzenie czy oba produkty trzymaja deklarowana klase lepkosci? jak to sie ma do tego jaki olej stosowac w julce? parametry oleju to nie tylko jego lepkosc (na dodatek swiezego oleju z opakowania)

bo biorac pod uwage tylko to, ze olej trzyma klase lepkosci moznaby lac kazde 5W40 a jednak sugerowany jest konkretny produkt wytestowany i wybrany do wspolpracy z tym konkretnym silnikiem grupy fiata

nie zebym sie czepial :)

Ten test byłby bliższy temu jak bada się oleje gdyby zamiast szerokiego pojemnika była zaślepiona rurka o średnicy np. 1cm bo na szerokich zbiornikach bada się raczej temp krzepnięcia czyli ten najzimniejszy moment kiedy powierzchnia oleju poruszy się dmuchnięta powietrzem.

Ostatnia edycja:
Zdaję sobie z tego sprawę, dysponowałem jednak tylko takimi pojemnikami. Wynik jest poglądowy, mnie dał odpowiedź iż płynność Penrita i Seleni jest taka sama w niskiej temperaturze, zresztą tak podają to karty charakterystyki obu produktów (łudziłem się jednak iż Penrite wypadnie lepiej od Seleni).

Oba są 5W-40 EU spec więc trudno będzie odróżnić gołym okiem pompowalność albo lepkość.

...łudziłem się jednak iż Penrite wypadnie lepiej od Seleni).
A to czemu?- Selenia to normalny olej polecany do silników z grupy fiata i dobrze w tych silnikach się sprawdzający (a aut z tego koncernu to miałem 8 i pewne doświadczenie olejowe z nimi również) Stosowanie wynalazków olejowych (a za taki uważam niszowy Penrite) w silniku zawsze wiąże się z ryzykiem, że nie będzie np. możliwości zrobienia dolewki, bo olej ten będzie w danej chwili niedostępny.

10 lat temu wybrałem się alfą (akurat dieslem) na narty -auto było tuz po przeglądzie zalane shellem ultra diesel. Pech chciał, że przy mrozach rzędu -30st zamarzła w nim odma i w Krynicy wieczorem silnik stracił olej. Normalnie to odma na grzejnik, dolewka oleju i można jechać dalej, ale najbliższa stacja Shella (a tam tylko ten olej był dostępny) była dopiero w Nowym Sączu, wiec miałem nieplanowany dłuższy postój....

Ale w takich (awaryjnych) sytuacjach można mieszać oleje ze sobą... Myślę, że mogłeś zalać czymkolwiek i po powrocie spuścić całość i znowu wlać Shella Mega Ultra Super Diesel.

Auto było na gwarancji, więc eksperymenty olejowe raczej były niewskazane, tym bardziej że po tym zdarzeniu reklamowałem turbinę. Próbki oleju były pobierane przez serwis,reklamację uznano i turbina była wymieniona na gwarancji. Po zalaniu czymkolwiek raczej miałbym problemy z uznaniem reklamacji....

ciekawostka w kwestii Multiair 170 KM ale z gazem tartarini - dzisiaj zmienilem (po 12 tys) zeby sprawdzic roznice w stosunku do oryginalu (p.e. 5w40) i zalalem silnik identiko 5w40 + wszystkie specyfikacje identyczne a nazywa sie Selenia Multipower Gas. Normy te same, roznia sie tylko FIAT 9.55535-T2, normalnie jest FIAT 9.55535-S2. Wg opisu wszystko to samo, olej tez jak najbardziej do turbinek, z dodatkami zabezpieczajacymi elemety poddane dzialaniu gazu.

szczerze powiem, moze bardzo nastawialem sie zeby bylo lepiej (bo i tak kultura pracy byla super), ale faktycznie jest jeszcze troche lepiej. czy to cos daje na dluzsza mete nie wiadomo, czasu do ewentualnej awarii nie porownamy :)

oficjalnie chwala sie m.in. ze
'Niska lepkosc ulatwiajaca rozruch na zimno'
co jest dla mnie duzo wazniejsze niz wyciag z p.e. ja np.
'Selenia StAR Pure Energy jest srodkiem smarnym zaprojektowanym specjalnie, aby zmaksymalizowac oszczednosc paliwa, zagwarantowac zgodnosc z przepisami o ochronie srodowiska'

sugerowalem sie, ze ten olej lali oryginalnie do Julek z fabrycznym gazem 120 KM, jak na razie mi pasuje i raczej przy nim zostane.

Jeżeli oleje są tej samej klasy lepkości (a są), to rozruch na zimno będzie w obu przypadkach z grubsza identyczny.

Super! Teraz trzeba to sprawdzić w praktyce ale najważniejsze, że z tego wynika brak istotnych różnic konstrukcyjnych, które uniemożliwiałyby zalanie 0W-30 do wcześniejszych roczników.

Super! Teraz trzeba to sprawdzić w praktyce ale najważniejsze, że z tego wynika brak istotnych różnic konstrukcyjnych, które uniemożliwiałyby zalanie 0W-30 do wcześniejszych roczników.

Ja bym był sceptyczny wobec tego, co powiedział serwis (wolałbym wypowiedź kogoś z AR Polska), dodatkowo nowe MA spełniają Euro VI, podczas gdy starsze Euro V - nie sądzę, żeby wynikało to tylko ze zmiany oleju...

Z tego co pamiętam... to dla samochodów *osobowych*, z silnikiem *benzynowym*, nie ma różnicy między Euro 5 i Euro 6. Tylko nowe jest nowe, więc trzeba się chwalić nową normą w katalogu. A przynajmniej wskaźniki zawartości syfu na wylocie są identyczne. Być może jakieś detale procedury testującej mogły się zmienić, ale tak na szybko to nie widzę... W każdym razie nie jest to jakaś rewolucyjna zmiana o rząd wielkości.

Ludzie możecie mi wytłumaczyć co was tak podnieca w oleju 0W30???? Jak ktoś robi wycieczki na południe Europy to ten olej może mu tylko problemów narobić....

Zmiana klasy lepkości nastąpiła po to żeby chronić multiar-a tyle w tym temacie. Maciek ma racje

Zmiana klasy lepkości nastąpiła po to aby uzyskać mniejsze zużycie paliwa i tym samym choć trochę zbliżyć się do deklarowanego przez producenta, oraz spełnić normy ekologiczne.
Wbrew temu co może się wydawać po przeczytaniu tego wątku to klasyfikacja lepkościowa SAE jaką oznaczone są te oleje nadal obowiązuje - stosując pewne uproszczenia:
5W40 pompowalność przy -35C maksymalna temp zewnętrzna stosowania +40C
0W30 pompowalność przy -40C maksymalna temp zewnętrzna stosowania +30C
W naszym klimacie łatwiej o temperaturę ponad +30C latem niż -40C zimą..., wiec proponuję kierować się zdrowym rozsądkiem

Amortyzatory
Powrót