• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Kiedyś na YT był filmik jak ktoś bez śladu zdejmował korek z puszki 2L Motula 300V i zakładał bez śladu z powrotem - miałem nawet link ale chyba ktoś zgłosił naruszenie zasad i przestało działać ;)

patent niezły, rozumiem ze motula nie polecamy ;)

co do dostepnosci wklejałem linka 2 strony wcześniej

http://www.motointegrator.pl/produkty/451080-olej-syntetyczny-selenia-star-pure-energy-5w40-2-litry

tyle ze to nie krakow, ale do paczkomatu inpostu pewnie ci wysla ;)

możesz tez kupic z odbiorem w motointegratorze lokalnym w Krakowie , ale cena jest niezachecajaca

http://www.motointegrator.pl/produkty/451080-olej-syntetyczny-selenia-star-pure-energy-5w40-2-litry

Zadzwonilem sobie z ciekawosci do dystrybutora Millersoils w Polsce I porozmawialem chwilke z panem od spraw technicznych.

Do Julki 1.4TB 120KM, przy uzytkowaniu na krotkie dystanse, pan zarekomendowal mi olej EE Longlife C3 5W30:
http://www.millersoils.co.uk/automotive/tds-automotive.asp?prodsegmentID=987&sector=Car
Pan stwierdzil ze dzieki temu dodatkowi Nanodrive, silnik jest lepiej zabezpieczony przy rozruchu (min polecal tez jak ktos korzysta ze Start&Stop).
Podpytywalem go o baze, PAO I estry. Powiedzial ze ze wzledu na spelnienie norm ACEA C3 estrow nie moze byc w takim oleju. Co do reszty powiedzial ze Millers uzywa najlepszych baz jakie mozna uzyc, ale takich zeby splenic tez rozne normy, min ekologiczne. Niejako na potwierdzenie dodal ze dlatego olej kosztuje znacznie wiecej niz inne oleje(wiem to nie dowod, ale gdyby byl tani to na pewno nie bylby robiony z najlepszych skladnikow, a tak jest szansa). Powiedzial ze oleje zrobione calkowicie na PAO I estrach sa w serii Motorsport, ale one nie spelnia norm roznych zanieczyszczen, dla filtrow DPF, nowoczesnych katalizatorow itp I dlatego nie maja wymaganych klas dla naszych aut.

W przypadku dluzszych dystansow pan rekomedowal XF Longlife 5W40.

W miescie mam tez dystrybutora, wiec latwo moge go kupicz pewnego zrodla, a to tez wazne. Dobry wybor?

Jest jakaś nowa norma dla MultiAira?

Tak w mojej instrukcji obslugi namazane stoi:

attachment.php

Załączniki

• multiair.jpg
    multiair.jpg
    63.1 KB · Wyświetleń: 396
Wow, w mojej (2011) jest tylko S2... Ciekawe. Olej swoją drogą też jest inny... A silnik powinien być ten sam :).

Spodziewałeś się, że powie, że starają się znaleźć złoty środek, żeby nie było za drogo? :D
Nic takiego. Drogo moze byc, wazne dla mnie zeby bylo jak najlepiej, tzn jak najlepsza ochrona silnika ktory u w moim przypadku nie pracuje w optymalnych warunkach (start zimnego silnika i dojazdy 1-5km).

z tego co pamietam to z tą instrukcją to była pomyłka-podobno , wyglądało jakby ktoś pomylił silnik twinair z multiair, chyba że ktoś ma jakies inne nowe informacje z pewnego źródła ze faktycznie nie ma pomyłki i zmienili zalecany olej do MA na inną klasę?

z tego co pamietam to z tą instrukcją to była pomyłka-podobno , wyglądało jakby ktoś pomylił silnik twinair z multiair, chyba że ktoś ma jakies inne nowe informacje z pewnego źródła ze faktycznie nie ma pomyłki i zmienili zalecany olej do MA na inną klasę?

Jedyne pewnie zrodlo to na pismie od FAP. Az chyba napisze do nich. Ktos tu kiedys wspominal, ze pytal FAP, ale jakos umknela mi odpowiedz (o ile byla). Rozmawialem kiedys z Tomkiem Twardowskim i wspomnial on o nowym oleju do MA...

Jedyne pewnie zrodlo to na pismie od FAP. Az chyba napisze do nich. Ktos tu kiedys wspominal, ze pytal FAP, ale jakos umknela mi odpowiedz (o ile byla). Rozmawialem kiedys z Tomkiem Twardowskim i wspomnial on o nowym oleju do MA...
Jak bedziesz pisal do nich, to podpytaj moze tez czemu do MA zmienili na 0W30 C2 a do 1.4TB (nie MA) ciagle 5W40 C3. W koncu nie MA to ten sam silnik, a roznica to brak MA i inna(chyba mniej wymagajaca) turbina. Wg mnie przy braku MA jest mniej ograniczen co do wyboru oleju(bardzo wrazliwy na rodzaj oleju jest wlasnie uklad MA) tym bardziej mozna by pokusic sie o zmiane oleju na jakis lepszej jakosci, a tych w 5W40 nie uswiadczysz.

hmmm sprawdziłem przed chwilą on-line i w instrukcji Giulietty na 05.2014 nadal widnieje olej do MA jako 0W30 C2, natomiast do wczesnych MA nie wyszło żadne uzupełnienie dot. zmiany zalecanego oleju. Żeby było śmieszniej do Mito MA 05.2014 jest nadal 5W40 C3 natomiast do twinair 0W30 C2. I bądź tu człowieku mądry... :confused: Zauważyłem przy okazji inną ciekawa sprawę , w związku z Euro 6 zmieniono w G. MA świece z NGK IKR9F8 na NGK IKR9J8. Nie udało mi się znaleźć w sieci czego dokładnie dotyczy różnica ale jak wiemy pozycja 5 oznaczenia NGK dotyczy konstrukcji świecy więc domyślam się że poprawiło to efektywność świec w kwestii lepszego spalania mieszanki (?)

P.S jak będziecie pisać do do FAP to zapytajcie o co chodzi z tym olejem , przecież to ten sam silnik a do Giulietty MA podają inny olej a do Mito MA inny, jakiś burdel z tym olejami jest chyba że nawet serwisy nie mogą się połapać ;)

Ostatnia edycja:
FAP Beneluks mi odpisal, ze do mojej 03/2012 jest c3, a jako, ze na moje pytanie co z nowa rekomendacja dwukrotnie nic nie odpowiedzieli, to juz mi sie nie chcialo po raz 3 pisac. Moze ktos z MY2014 do nich napisze?

Dzisiaj oddałem auto na przegląd i padło pytanie jakim olejem zalać: odpowiedź była podobna do tej która tutaj już padła: Olej 0W30 jest zalecany w celu obniżenia tarcia wewnętrznego w silniku i tym samym obniżenia zużycia paliwa, ale nie ma nic za darmo ten olej zużycie silnika (szczególnie intensywnie eksploatowanego) może być większe. Zadecydowałem pozostanie przy oleju 5W40 ACEA C3

o jakim oleju Ty mówisz? Hmmm... chyba to troche zbyt mało konkretów aby wyciągać wnioski na temat wszystkich 0W30 tym bardziej że olej olejowi nie równy a sama klasa lepkości ma tutaj akurat średnie znaczenie wbrew pozorom. Jeszcze jedno pytanie jakim cudem obniżenie tarcia może powodować większe zużycie silnika, bo chyba nie ogarniam ....? Wielokrotnie zostało równiez i w tym wątku potwierdzone (poparte analizami olejowymi ) że największe zużycie silnika jest po jego zimnym starcie(szczególnie w samochodzie używanym na krótkich odcinkach ma to zasadnicze znaczenie) więc myslę że tutaj sposób ekspoatacji konkretnego auta powinien mieć znaczenie przy dobieraniu najbardziej odpowiedniego oleju

Ostatnia edycja:
Dzisiaj oddałem auto na przegląd i padło pytanie jakim olejem zalać: odpowiedź była podobna do tej która tutaj już padła: Olej 0W30 jest zalecany w celu obniżenia tarcia wewnętrznego w silniku i tym samym obniżenia zużycia paliwa, ale nie ma nic za darmo ten olej zużycie silnika (szczególnie intensywnie eksploatowanego) może być większe. Zadecydowałem pozostanie przy oleju 5W40 ACEA C3

Czyli ASO nie widzi przeciwskazań do zalania Julki TB MA Euro 5 (sprzed 2014) olejem 0W-30 i nie straszy utratą gwarancji albo eksplozją MA? ;)

Generalnie kiedy tarcie spada to zużycie również spada ;)

Nawet Selenia 0W-30 C2 ma w składzie (wg MSDS) modyfikator tarcia oparty o molibden, który na ogół również obniża zużycie silnika a bazę ma z całkiem sporą domieszką PAO 30-40% czego Selenia 5W-40 C3 nie ma (ani żadnego modyfikatora tarcia ani kropli PAO) - oparta o trochę archaiczną formułę ZDDP (bez dodatku, molibdenu albo boru co dzisiaj jest standardem). Wątpię więc aby na tej Selenii 0W-30 C2 zużycie wychodziło wyższe niż na Selenii 5W-40 C3 nawet pod obciążeniem bo to nie diesel z ogromną ilością sadzy w oleju po 60kkm kiedy to grubość filmu olejowego miewa znaczenie bo musi po prostu pomieścić warstwę sadzy w zawiesinie.

Fajny temat się z tego zrobił można by się doktoryzować :) To w skrócie co lejemy do 1.4MA by było "super", przez super rozumiem lepsze właściwości dla silnika i jego osprzętu ? Oczywiście poza dedykowaną według instrukcji selenią pure energy ? Prześledzenie całości i wniknięcie we wszystkie te skróty, formuły trochę by mi zajęło :)

Widze ze zaraz będą tu dyskusje takie jak na forum hondy gdzie jest walka czy zmieniac na 0w20 czy zostać na innym :D http://www.zmienolej.pl/kompendium-wiedzy/46-jaki-olej-do-hondy ale z rozeznania po znajomych i rodzinie to maja tam kilka aut i jedza na 5w30 a auta nie wybuchają. Co prawda to wolnossące pierdziawki wiec daleko im do skomplikowania Multisraira, ale swiat idzie do przodu wiec i 0w30 w alfie zawital. Zreszta cos kojarze ze do grande punto był chyba 5w30 zalecany od pewnego rocznika, ale reki nie dam sobie za to uciac :P
Ten 0w30 do Selenii wydaje mieć się sensowne parametry w porównaniu do leciwego 5w40 co już zresztą w tym watku udowodniono ze jest nawet słabszym HC niż powinno byc.
Poza tym 0w30 w zimie zapewnia lepszy start, wiec jak ktoś parkuje pod chmurka to jak znalazł. Ja bym się nie bal szybszej degradacji 0w30 vs 5w40 w wysokiej temperaturze a biorac pod uwagę skład tego 5w40 to szybciej się on posypie przy dluzszym przebiegu niż 0w30. Poza tym mamy betatestera Wlyszkow który oleje do analizy wysyla, wiec można spokojnie czekac na rozwój wydarzen jak ktoś chce dmuchac na zimne ;)

Dodano po 7 minutes:

errata, odnalazłem ten watek o olejach w hondzie accord, tam się można dopiero doktoryzować ;)

http://www.accordklubpolska.pl/index.php?/topic/2994-olej-silnikowy-jaki-zalać-dyskusja/page-418

Zreszta ten alfowy co tutaj jest tez niezgorszy ;)

Ostatnia edycja:
Znam wątek olejowy o 100 stron dłuższy ale przecież nie rozmiar ma znaczenie ;) a co do Hondy to np. wylanie 5W-40 x-cess'a i umycie silnika po nim a następnie zalanie syntetykiem - obniżyło max temp oleju o dobre 10*C - warto więc czasami pokombinować ;)
Ja natomiast muszę wykombinować jak tu więcej jeździć Julką bo nie zdążę przeprowadzić planowanych testów przez kolejne 10 lat przy obecnych moich przebiegach :(

Amortyzatory
Powrót