• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Czy ktoś z forumowiczów testował olej EUROL FLUENCE 5W40 5L?
opis jednej ze stron:
PERFORMANCE

MB-Approval 229.51

API SN/CF ACEA C3

VW 502.00 VW 500.00 VW 505.01

MB 229.31 MB 226.5

Porsche A40 Renault RN0710 Renault RN0700

GM dexos 2

Ford WSS-M2C917-A

VW 505.00

Fiat 9.55535-T2 Fiat 9.55535-S2 Fiat 9.55535-GH2

TYPICAL PROPERTIES

Density at 20°C 0.8482 kg/l

Viscosity, kinematic at 100°C 14.1 cSt

Viscosity, kinematic at 40°C 82.8 cSt

Viscosity Index 176

Viscosity, dynamic (CCS) 5220

cP Sulphated ash 0.79 wt%

Flash point 196 °C (zamknięty tygiel)

Pour point -51 °C

teoretycznie pasuje, a praktycznie jakieś opinie?

na oil-club.pl masz kompletną analizę tego oleju. Generalnie jeden z najlepszych C3 5W40 na rynku a cenowo biorąc pod uwagę jakość to trudno znaleść konkurenta. Kilka osób z forum już ten olej testowała.

Test oceny poziomu ochrony przeciwzużyciowej oleju powinien trwać min 1 godzinę...

Okej czyli nie są miarodajne te testy? Więc biorę tego eurola najwyżej dokarmię go AR9100. Zobaczymy [emoji6]

Pomóżcie bowiem niedostępny już jest penrite 0w30 który zalewałem do 1.4TB MA
Czy mogę zamienić na taki polecany przez hurtownię? RAVENOL FES SAE 0W-30 USVO 5L
Chyba, że coś innego sprawdzonego polecacie?
Znalazłem jeszcze:
AMSOIL 0W30 Signature Series,
Millers Oils XF Longlife 0W30 5L.

Ostatnia edycja:
Pomóżcie bowiem niedostępny już jest penrite 0w30 który zalewałem do 1.4TB MA
Czy mogę zamienić na taki polecany przez hurtownię? RAVENOL FES SAE 0W-30 USVO 5L
Chyba, że coś innego sprawdzonego polecacie?
Znalazłem jeszcze:
AMSOIL 0W30 Signature Series,
Millers Oils XF Longlife 0W30 5L.

Millers Oils XF Longlife 0W30 5L jest jak najbardziej ok.

Penrite będzie niebawem dostępny, i nie ma już być kłopotów z dostępnością

Penrite będzie niebawem dostępny, i nie ma już być kłopotów z dostępnością

Ale tak na stałe będzie?
Jakiś czas temu wziąłem od Ciebie 2 opakowania po 5 litrów, co by mieć na dwie wymiany, bo wiem, że zawsze Ciężko go dostać.
Z Penrite to jak z benzyną kiedyś... Ciężko było dostać to i człowiek kombinuje ;)

Jaki olej Giulietta 2.0 jtdm 140 km

Kupiłem gouliette z takim silnikiem jaki olej zalać?

Ja się dałem przekonać i w najbliższym tygodniu będę wymieniał [emoji6] ale ciężko mi wierzyć w to, że po wymianie oleju jest ogromna różnica, która da się dostrzec jak piszą inni porównując nowy olej z takim 10-30kkm przebiegu

Cześć. Ja mam JTDM 170 i odkąd ja robię wymiany jeżdżę na Motulu 8100 X- clean Fe C2/C3 5W30.
Auto dobija do 180 tyś i planuję teraz wymianę oleju wraz z uszczelką smoka. Ostatni raz po raz pierwszy zastosowałem płukankę jednak nie mogłem dostać od ręki Archoila którego polecałeś i zastosowałem Valvoline nie pamiętam dokładnie wersji. Procedura, praca ok 20 min na biegu jałowym po czym wymiana oleju.

W związku z tym mam do Ciebie jako osoby kompetentnej kilka pytań przed zakupem:

Czy oferowany olej w opcji 5W-40 można bez obaw zastosować mimo zalecanego i stosowanego wcześniej 5W-30 i czy posiada normy fiatowskie i inne potrzebne certyfikaty?

Czy ta płukanka jest jak się domyślam do pracy z olejem na jednym czasookresie z olejem do następnej wymiany, czy może też do użycia przed samą wymianą?

Czy można przy takim przebiegu bez obawy rozszczelnienia silnika zastosować w/w płukankę?, bo słyszałem od jednego mechanika niepokojącą historię.

Procedura wymiany:
Zalewamy płukankę i uzupełniamy olejem do odpowiedniego stanu czy może mieszając?

Auto miało trzy pierwsze wymiany na gwarancji zgodnie z interwałem co 30 tyś. Potem już średnio co ok 15 tyś.

Sorry za być może oczywiste pytania, ale jestem laikiem i dlatego uważam, że warto polegać na opinii profesjonalistów.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Eurol 5W40 C3 to olej mid saps :

Approved

MB-Approval 229.51

Performance level

API SN/CF

ACEA C3

VW 502.00

VW 500.00

VW 505.01

MB 229.31

MB 226.5

Porsche A40

Renault RN0710

Renault RN0700

GM dexos 2

Ford WSS-M2C917-A

VW 505.00

Recommended for use

Fiat 9.55535-T2

Fiat 9.55535-S2

Fiat 9.55535-GH2

AR9100 to nie płukanka tylko dodatek do ww. oleju. Modyfikator tarcia który także dodaje TBN w skrócie.

Płukankę przed wymianą oleju polecam AR2820 na 15 minut na gorąco.

MultiAIR 1.4 ..Odstawiam auto do mechanika na ponowną zmiane oleju . 3 tygodnie temu zalany ponoć zły olej ( poszedł motul x-cess) i od tej pory problemy , wiec staram się ratować przed wymianą modułu i chce spróbować wszystkiego. Poprosze mechanika o zrobienie płukanki i o zalanie nowego oleju . Jaką płukankę kupić do Mair ? i czy kupić motul x-clean czy jednak jakiś inny olej może lepiej się sprawdzić . Ponadto czy skoro 3 tygodnie temu były wymienia wszystkie filtry 1. filtr moduły ,2. Fitr w srubie od turbo 3.filtr Oleju .

To czy teraz po 3 tygodniach ( przejechanie max 300km może ) wymieniać któryś z filtrów na nowy czy mogą zostać stare .?

Olej wlej jaki chcesz byle spełniał specyfikację-motul, eurol,specol,Shell,liqui moly[emoji6]
Płukankę masz post wyżej podana przykładową.
Filtry wyjmij zobacz ewentualnie opłucz wymień jak będzie taka potrzeba. Filtr oleju -ja bym wymienił [emoji6] to koszt rzędu 15-30 PLN

Zalej coś 0 W 30 lub 0W40

Witam,

Mam pytanie. Nieogarnięty mechanik wymienił mi olej na Motul x-cess 8100. Wcześniej miałem X-Clean i taki też zamawiałem u nich. Teraz dopiero doczytałem szczegółowo na butelce, że zalali mi coś innego zamiast tego co zamawiałem. Silnik 1.4 TB.

Dodam jeszcze, że nie poradzili sobie nawet z wymianą płynu chłodniczego. Pomijam już nawet producenta płynu jaki nalali, ale to że jego stan aktualnie jak dzisiaj sprawdziłem jest dużo poniżej miniumum... masakra

Witam,

Mam pytanie. Nieogarnięty mechanik wymienił mi olej na Motul x-cess 8100. Wcześniej miałem X-Clean i taki też zamawiałem u nich. Teraz dopiero doczytałem szczegółowo na butelce, że zalali mi coś innego zamiast tego co zamawiałem. Silnik 1.4 TB.

Dodam jeszcze, że nie poradzili sobie nawet z wymianą płynu chłodniczego. Pomijam już nawet producenta płynu jaki nalali, ale to że jego stan aktualnie jak dzisiaj sprawdziłem jest dużo poniżej miniumum... masakra

Po wymianie płynu chłodniczego układ się z czasem odpowietrza, trzeba obserwować i dolewać. To normalne.

Ok, dzięki. Z pośpiechu nie dość dokładnie sprecyzowałem pytanie. Chodziło mi o to czy dla mojego silnika ten olej Motul x-cess 8100 jest ok. Wiem, że zalecany jest x-clean i taki też chciałem, a wlali mi coś innego. Czytałem też, że dla 1.4 MA ten olej x-cess jest zdecydowanie nie wskazany. Pytanie jak jest z 1.4 TB.

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót