• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Co sądzicie o Selenia Abarth 5w40 wobec Selenia K Pure Energy 5w40, warto przepłacić za ten olej?
Posiadam silnik MultiAir 1.4 140KM i dochodzi on już do 4 tys przebiegu. przy 5 tys chce wymienić olej, patrzyłem na oleje spełniające normy producenta aby nie mieć problemów z gwarancją. praktycznie zostaje Selenia. W jednym z ASO za samą KPE krzyknęli 300,00 (sam olej bez robocizny i filtra) a widzę że za te pieniądze mogę sam kupić Abartha. Warto ten olej zastosować?

Od zakupu w salonie na Selenii. 6 rok. Żadnych problemów. Wymiana 1/rok. Przebiegi roczne w okolicach 10,12 tys. km. Po co exajtować się, gdy rozwiązanie jest proste? Silnik 1,4 MTAir. 170 km.

Podbijam pytanie odnośnie Motula 8100 X-Cess w Giuliettcie 1.4 TB. Czy mogą wystąpić jakieś negatywne skutki związane z tym olejem w tym silnikU? Zlać i zmienić na X-Clean czy jeździć na nim ten sezon?

Pozdrawiam
Piotr

Generalnie oleje full saps nie są do aut z TWC i nie chodzi tutaj tylko o MA. Nie sądzę jednak że po jednych 10kkm wydarzy się coś złego. Ewentualnie na koniec okresu, na ostatni bak przed wymianą oleju do baku dodałbym czyscik, który sięga katów np AR6400-P Max albo podwójna dawkę AR6900-P Max czyli mała butelka 100ml na bak, tak dla spokoju a taniej wyjdzie niż kolejna wymiana oleju i przyniesie dodatkowe korzyści.

Od zakupu w salonie na Selenii. 6 rok. Żadnych problemów. Wymiana 1/rok. Przebiegi roczne w okolicach 10,12 tys. km. Po co exajtować się, gdy rozwiązanie jest proste? Silnik 1,4 MTAir. 170 km.

Ja piszę o Selenii. K Pure Energy dedykowana do Fiata, Star PE do Alf (niezbyt duże różnice w parametrach ale na korzyść Star bo moze uzytkownicy Alfy bardziej auta "upalają") i Selenia Abarath - ktoś używał?

Panowie przeczytałem pół tego wątku i dalej mam mętlik w głowie. trochę szczegółów kupiłem Giuliette 170km MA z 2015r. i chce wymienić olej.

Jedno jest pewne Archoil AR2820

ale co do oleju piszecie że dostępność PENRITE jest słaba i rożnie z nią bywa i bywało. W takim razie co lać żeby było dostępne i nie zastanawiać sie 2 mc wcześniej czy można kupić?
[MENTION=19198]Pablo[/MENTION] co proponujesz?

Zastanowię się nad tym Eurolem. A co kolego proponujesz za filtry? Filtron, Clean filter?

Nie znam wyników przepuszczalności ale ja kupuję powietrza filtrona, oleju kamoka, przeciwpylkowy węglowy blue print.
To taka średnia półka cenowa póki co wszystko dziala. [emoji6]

Nie znam firmy Kamoka. Zakupiłem filtr oleju Filtron OE670, powietrza Filtron AR234/6, kabinowy z węglem aktywnym Blueprint ADL142506 i olej jednak Motul Xclean 5w40. NIe znam tego Eurola co kolega wlyszkow zaproponował i w sklepie gdzie zamawiam nie ma go w ofercie.
Mam nadzieje,że ten Motul to nie zły wybór?

Na Filtronie bardzo się zawiodłem:
- filtr paliwa po 20 tys (wymiana co 30 tys) sprasowany jakby ktoś ręką ścisnął równo w połowie, Maan miał w tym miejscu dodatkową obejmę
- filtr oleju ok 5 sek po uruchomieniu świeciła siękontrolka ciśnienia a na oryginale nie całe 2 sek, tak jakby filtr wszystko puszczał i nie trzymał oleju
Nie były to Alfy

Przecież Kamoka to najtańsze badziewie. O ile coś takiego w przypadku filtra przeciwpyłkowego można zaryzykować, o tyle na filtr oleju nigdy nie wybrałbym tej marki. U mnie od początku Julka, i nie tylko, jeździ na filtrach Mann. Koszta nie są dramatycznie wyższe, a przynajmniej sen spokojny ;)

Mięliśmy u nas w serwisie bodajże dwa przypadki w tym roku, gdzie filtr oleju zaczął się rozwarstwiać - jeden Kamoka, drugi MaxGear. Klienci chcieli przyoszczędzić, a stracili gwarancje na silniki. Dlatego filtr oleju i powietrza tylko OEM, bądź porządne zamienniki - Mann, Knecht, Mayle, Purflux.

To miałem dużo szczęścia bo do tej pory było zero problemów u mnie z nimi

Wiadomo, że takie problemy nie muszą dopaść wszystkich kupujących/użytkujących materiały firmy X, jednakże ryzyko na pewno jest wyższe. Z czym zresztą dane było mi się spotkać.

Ja kupuje Mann Filtron Bosch. Teraz kabinowy akurat jakis blueprint ale kabinowy nie robi zbytnio różnicy

Amortyzatory
Powrót