[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

A Koledzy Adam i gucio, to olej chociaż raz sami wymieniali ? ;)
Za każdym razem wchodzi trochę inna ilość - zależnie głównie od tego jak dobrze poprzedni olej został spuszczony.
Zasadniczo każdy poziom pomiędzy min a max jest ok. Jeżeli na bagnecie jest powyżej poziomu max, to znaczy, że faktycznie nalali nieuważnie i nieumiejętnie. 2.9 to moim zdaniem pojemność miski olejowej + pojemność filtra - myślę, ze 3.2 może spokojnie wejść (do tego jeszcze kwestia ile jest oleju pomiędzy poziomem min a max (pół litra?). Ja głównie jeżdżę na autostradach i trochę oleju mi pali - powiedzmy z pół litra na 10kkm, więc i tak muszę zawsze dolewkę zrobić (zarówno w jednym jak i w drugim samochodzie).

Sam nie wymieniłem nigdy... Nie biorę się za takie rzeczy...
Dlatego napisałem, że weszło 3.2 to ok ale zapytać mogłem przecież dlaczego tyle :)
Nie robiłem młynu, że wlali mi 300ml za dużo przecież ale warto wiedzieć...

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

serwisuje w domu dwa samochody Fiata Bravo 1,9 8V oraz Fiata Line 1,4 T-jet a teraz po gwarancji Alfe.
Jeśli na gwarancji muszę korzystać serwisu to staram się pilnować mechaników jeśli mechanik leje więcej oleju niż instrukcji to sprawdzam czy stan oleju
faktyczne nie przekracza max.
Mechanicy robią z automatu w ASO a potem wychodzą klocki.
Ja jak wymieniam olej leje zawsze mniej ,po uruchomieniu sprawdzam ponownie ewentualnie dolewam ,nigdy jednak do max.
Możecie zapomnieć że serwis tak robi ,spuszczają na szybko nie opróżniają oleju z obudowy filtra więc zostaje zawsze olej.
Jeśli ktoś liczy na dokładność serwisu to może się bardzo zawieś,przykład serwis wykonuje przegląd klimy dostaje fakturę sprawdzam działanie oglądam
chłodnice i widzę że na chłodnicy osuszacz jest zaolejony zgłaszam to przy odbiorze decyzja serwisu wymiana chłodnicy,to jak serwisant sprawdzał szczelność.
Następny przykład przebieg Fiata bravo 48tys ale minęło 4 lata wymiana rozrządu dostaje fakturę na kwotę 1200zł ,znając życie przy odbiorze każe
ściągnąć osłonę i co się okazuje data na obudowie pompy to 2009 czyli rok produkcji samochodu ,Panowie tylko oglądali rozrząd nie wymieniali go.
Może to tylko Ja mam pecha ale nie wymienienie rozrządu naraża mnie na zniszczenie silnika.

Koledzy gucio1960 i Adam100, jakie macie dokładnie silniki w Julkach, TB czy MA? Bo jeśłi MA, to do miski olejowej wchodzi 3,1 l i jest to poziom max na bagnecie. Po zalaniu takiej ilości oleju i po rozruchu silnika olej pójdzie w filtr, więc po zgaszeniu silnika poziom na bagnecie nieco spadnie. Powinno się wtedy dolać i razem już z filtrem całkowita ilość oleju powinna wynieść ok 3,5 l. Nigdzie w danych nie ma, ze wchodzi 2,9 l oleju, owszem jest 2,9 ale kg ;)

Ja mam TB.....

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

w poprzednim samochodzie z silnikiem 1,4 T-jet serwis też nalał 3l oleju.
Przy odbiorze samochodu spojrzałem na fakture i stwierdziłem że w tym silniku wchodzi 2,9l i że zalali za dużo.
Serwisant stwierdził że się mylę ,aby zakończyć bezsensowną dyskusje podniosłem maskę wyciągnąłem bagnet stan oleju 1 centymetr ponad stan.

Bzdury piszesz aż w oczy szczypie kolego.
100 ml oleju nie spowoduje podniesienia poziomu na bagnecie o 1 cm.
Wymieniam często olej w tych silnikach, i po dokładnym spuszczeniu oleju, np przy wymianie rozrządu, kiedy leci sobie cały czas, wchodzi nawet 3,5 litra.
Poziom oleju na bagnecie jest orientacyjny, i jeśli nawet jest trochę więcej niż pokazuje miarka, to nic od tego się złego nie stanie.
Co do wymian w ASO to nie chce mi się wypowiadać.

- - - Updated - - -

Koledzy gucio1960 i Adam100, jakie macie dokładnie silniki w Julkach, TB czy MA? Bo jeśłi MA, to do miski olejowej wchodzi 3,1 l i jest to poziom max na bagnecie. Po zalaniu takiej ilości oleju i po rozruchu silnika olej pójdzie w filtr, więc po zgaszeniu silnika poziom na bagnecie nieco spadnie. Powinno się wtedy dolać i razem już z filtrem całkowita ilość oleju powinna wynieść ok 3,5 l. Nigdzie w danych nie ma, ze wchodzi 2,9 l oleju, owszem jest 2,9 ale kg ;)

Wczoraj oddałem klientowi Julkę z 2016 roku, z silnikiem 1.4 MA 150 HP po serwisie i weszło trochę ponad 3,5 litra oleju.
Sprawdzałem kilka razy, ponieważ pierwszy raz mi się taka trafiła, i nawet filtr musiałem zamawiać inny, ponieważ jest tam puszka, a nie wkład. Wszystkie wcześniejsze MA mają wkład.

Po lifcie zostały zmienione filtry oleju na puszkowe. W Tb tak samo. Warto to wiedzieć jak ktoś sam zamawia filtr. Ja kupuję materiały zawsze sam i miałem problem ze znalezieniem filtra oleju...

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Bzdury piszesz aż w oczy szczypie kolego.
100 ml oleju nie spowoduje podniesienia poziomu na bagnecie o 1 cm.
Wymieniam często olej w tych silnikach, i po dokładnym spuszczeniu oleju, np przy wymianie rozrządu, kiedy leci sobie cały czas, wchodzi nawet 3,5 litra.
Poziom oleju na bagnecie jest orientacyjny, i jeśli nawet jest trochę więcej niż pokazuje miarka, to nic od tego się złego nie stanie.
Co do wymian w ASO to nie chce mi się wypowiadać.

- - - Updated - - -

Wczoraj oddałem klientowi Julkę z 2016 roku, z silnikiem 1.4 MA 150 HP po serwisie i weszło trochę ponad 3,5 litra oleju.
Sprawdzałem kilka razy, ponieważ pierwszy raz mi się taka trafiła, i nawet filtr musiałem zamawiać inny, ponieważ jest tam puszka, a nie wkład. Wszystkie wcześniejsze MA mają wkład.

Czyli dobrze podałem, jest to zgodne z tym co podaje instrukcja obsługi. Adam, w taki razie 2,75 l miska, i 3,1 l miska plus filtr. Ta zmiana filtrów to na pierwszym lifcie nastąpiła?

Ostatnia edycja:
No to pasuje, nie ma co roztrząsać.... Weszło 3.2l to weszło... :)
Zmiana filtra weszła chyba od 2016r...

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Pablo pisałem o silniku 1,4 T-jet gdzie według instrukcji wchodzi 2,9 l,jeśli myślisz że serwis spuszcza olej i czeka aż całość spłynie i opróżniają
obudowę filtra to chyba wierzysz w cuda.
Jeśli mam nowy samochód i otrzymuje instrukcje w której pisze że powinienem mieć olej 0W30 a serwis leje 5W40 to coś jest nie tak.
Wiem dla mechaników taki klient to zmora wolą głupią blondynkę która na niczym się nie zna.
Nie upierałem się że Ja mam racje ale sprawdziłem stan na bagnecie i tu było zaskoczenie mogę się tylko domyślać że serwis niema co zrobić z 100ml
a tak naprawdę leją olej z beczki na oko.

Gucio, to T-Jeta czy też TB wchodzi 3,1 razem z filtrem. A ten 5W40 to w jakim silniku masz zalany? I jaki wreszcie dokładnie masz silnik w Julce?

Może uściślę silnik 1,4 T-jet fiat Linea. I o tym samochodzie mówiłem.
Obecnie Alfa romeo Giulietta 1,4 MA 150KM rok produkcji Listopad 2015 i tu w instrukcji mam 0W30 z normą C2.
Zalano mi selenią 5W40 bo akurat chyba taką mieli a czytając ten wątek selenia 0W30 jest dużo lepsza szczególnie jeśli chodzi o ochronę MA.

Może uściślę silnik 1,4 T-jet fiat Linea. I o tym samochodzie mówiłem.
Obecnie Alfa romeo Giulietta 1,4 MA 150KM rok produkcji Listopad 2015 i tu w instrukcji mam 0W30 z normą C2.
Zalano mi selenią 5W40 bo akurat chyba taką mieli a czytając ten wątek selenia 0W30 jest dużo lepsza szczególnie jeśli chodzi o ochronę MA.

Selenia 0W30 Digitek jest zdecydowanie lepszym olejem niż 5W40. Szczególnie jak masz MultiAir. Chyba nie bez kozery nawet instrukcja zaleca OW30. To boardzo źle świadczy o serwisie/warsztacie któy leje sobie co ma pod ręką do silnika.

Selenia 0W30 Digitek jest zdecydowanie lepszym olejem niż 5W40. Szczególnie jak masz MultiAir. Chyba nie bez kozery nawet instrukcja zaleca OW30. To boardzo źle świadczy o serwisie/warsztacie któy leje sobie co ma pod ręką do silnika.

Co to znaczy lepszy? Może mi się wydaje, ale przecież to są dwie różne specyfikacje. Instrukcja oczywiście zaleca, ale o tym jaki olej wlać decyduje wiele czynników.

wkład filtrem metolowym w TB zastąpiono wraz z liftem 2016 r. Filtr jest taki sam jak w nowym TIPO

Pytanie w okresie gwarancji zalanie innym olejem jak w instrukcji grozi utratą prawa do naprawy gwarancyjnej.
A w tym konkretnym przypadku gdy serwis leje nie ten olej to odpowiada serwis czy klient który przy odbiorze nie złożył reklamacji.
Do samochodu mogę dokupić gwarancje na kolejne 3 lata kto da gwarancje że w przyszłości w sytuacji uszkodzenia MA FCA nie odmówi naprawy.
Pytanie następne kolejny przegląd za 1,5 miesiąca jaki olej powinni zalać czy serwis dalej będzie upierał się przy 5W40.
Dlaczego klient musi pilnować tak prostej sprawy jak wymiana oleju.
Co do poziomu oleju są rożne szkoły Ja jako praktyk leje 3/4 skali ponieważ jeżdżę przede wszystkim autostradami z dużymi szybkościami i niestety zawsze
istnieje niebezpieczeństwo że odma się nie wyrobi przy wyższym poziomie i zanieczyści turbo.
Stan oleju sprawdzam po każdych 500 km.

Co to znaczy lepszy? Może mi się wydaje, ale przecież to są dwie różne specyfikacje. Instrukcja oczywiście zaleca, ale o tym jaki olej wlać decyduje wiele czynników.
po pierwsze inżynierowie AR najwidoczniej doszli do wniosku że układom MA w tych silnikach lepiej posłuży 0W30 (wcześniej padały układy MA dość szybko) skoro na taki zmienili instrukcje dla tych silników. po drugie Digitek jest dobrym olejem, ma dużo PAO itp, a Star PE jest marnym olejejm, zwykłym tylko hydro-crackiem bez żadnego nowoczesnego pakietu dodatków - olej który nie jest wart połowy ceny.

po pierwsze inżynierowie AR najwidoczniej doszli do wniosku że układom MA w tych silnikach lepiej posłuży 0W30 (wcześniej padały układy MA dość szybko) skoro na taki zmienili instrukcje dla tych silników. po drugie Digitek jest dobrym olejem, ma dużo PAO itp, a Star PE jest marnym olejejm, zwykłym tylko hydro-crackiem bez żadnego nowoczesnego pakietu dodatków - olej który nie jest wart połowy ceny.

Czyli co byście polecali do MiTo 105KM MA? Obecnie leje Selenię 5W40 K. Przy następnej wymianie lepiej przejść na Digitec 0W30?

Czyli co byście polecali do MiTo 105KM MA? Obecnie leje Selenię 5W40 K. Przy następnej wymianie lepiej przejść na Digitec 0W30?

Żaden z wymienionych, żadnej Selenii, chyba, że wymieniasz max. co 10 kkm.
A tak na poważnie, to ta 0w30 będzie lepsza.

- - - Updated - - -

Pablo pisałem o silniku 1,4 T-jet gdzie według instrukcji wchodzi 2,9 l,jeśli myślisz że serwis spuszcza olej i czeka aż całość spłynie i opróżniają
obudowę filtra to chyba wierzysz w cuda.
Jeśli mam nowy samochód i otrzymuje instrukcje w której pisze że powinienem mieć olej 0W30 a serwis leje 5W40 to coś jest nie tak.
Wiem dla mechaników taki klient to zmora wolą głupią blondynkę która na niczym się nie zna.
Nie upierałem się że Ja mam racje ale sprawdziłem stan na bagnecie i tu było zaskoczenie mogę się tylko domyślać że serwis niema co zrobić z 100ml
a tak naprawdę leją olej z beczki na oko.

Fakt, nie wziąłem pod uwagę, ze nie był zlany do końca, moja wina :(
Masz rację ;-)

Amortyzatory
Powrót