• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Też polecam Motula, przez chwilę po Seleni miałem Liqui Moly ale jednak wypada on gorzej. W tym przedziale cenowym chyba nie ma lepszego oleju niż Motul.
koledzy, czytacie o co bylo pytane? ja tez uzywam i polecam motula, ale to nie bylo pytanie. selenia sport power jest drozsza od motula, ale te pare dych wiecej mi nie przeszkadza, szukam wygody i bezpieczenstwa zakupu w aso. interesuje mnie tylko to czy jest to olej przynajmniej rownie dobry. prosze o odpowiedzi tych co wiedza a nie tych co sa zasowoleni z takiego czy innego oleju.

Ma prawo być trochę lepsza i zimą i latem od KPE a czy ma coś więcej w składzie to poproszę 100ml czystego to zrobię analizę i zobaczymy.

Ma prawo być trochę lepsza i zimą i latem od KPE a czy ma coś więcej w składzie to poproszę 100ml czystego to zrobię analizę i zobaczymy.

super, załatwię to. Wyślij mi na pw adres.
a masz może zestawienie/porównanie tego co już przebadales? w razie czego mam jeszcze motula i penrite, podesłać, czy masz?

do czego przelać? pojemniczki na mocz OK? nieuzywane oczywiscie :)

Badań mam mnóstwo ale resztę znajdę a kpe znam bo jeździłem. Te bardziej znane można zobaczyć w sieci.

Witam. Mam pytanie dotyczące oleju do Giulietty 1.4 MA. Jako, że jest nowa została zalana 0w30 Selenia Digitek. Po 3-4 tysiącach mam zamiar zmienić olej na
Millers ee 5w40. Czy to dobry wybór czy jeździć na 0w30? Pozdrawiam.

W czwartek jadę do Auto-tim w Opolu na wymianę oleju,obecnie mam zalaną SELENIE 5w40, planuję zastosować płukankę AR2820, a potem zaleję SELENIE DIGITEK 0W30 plus dodatek AR9100.Czy te produkty
tj.AR2820 i AR9100 mogę podzielić na dwa auta drugie to FIAT PUNTO 1,3 diesel, czy mają (powinne) być zastosowane po całym opakowaniu tylko do ALFY 1,4 MA.
pozdrawiam

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem używanej Giulietty QV :). Z papierow wynika że poprzedni wlasciciel lał od początku tylko Selenie Power Sport 5w40. Zostać przy tym oleju czy zamieniać na wspomniany wyżej Motul 8100?

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem używanej Giulietty QV :). Z papierow wynika że poprzedni wlasciciel lał od początku tylko Selenie Power Sport 5w40. Zostać przy tym oleju czy zamieniać na wspomniany wyżej Motul 8100?

parę postów wcześniej była o tym dyskusja. po niskiej zawartości baz HC jest możliwe że to dość dobry olej, ale nie mamy dobrych danych odnośnie reszty składu tego oleju. wlyszkow zaproponował zrobienie analizy składu, ale trzeba mu wysłać 100ml próbkę. Pytałem w ASO, akuraj olej jest w dostawie, więc chwilowo niemożliwe.

Oczywiście zaraz się znajdzie tabun ludzi którzy Ci napiszą bież Motula/ Milersa czy innego, oczywiście to dobre wybory, ale o tej konkretnej Seleni nic Ci nie będa umieli powiedzieć, więc nie będa to opinie porównawcze a raczej namawiania wyznawców danej marki.

parę postów wcześniej była o tym dyskusja. po niskiej zawartości baz HC jest możliwe że to dość dobry olej, ale nie mamy dobrych danych odnośnie reszty składu tego oleju. wlyszkow zaproponował zrobienie analizy składu, ale trzeba mu wysłać 100ml próbkę. Pytałem w ASO, akuraj olej jest w dostawie, więc chwilowo niemożliwe.

Oczywiście zaraz się znajdzie tabun ludzi którzy Ci napiszą bież Motula/ Milersa czy innego, oczywiście to dobre wybory, ale o tej konkretnej Seleni nic Ci nie będa umieli powiedzieć, więc nie będa to opinie porównawcze a raczej namawiania wyznawców danej marki.

Sorry za powtórkę i dzięki za info. Na chwilę obecną w takim razie nie widzę potrzeby przejścia na inny olej (Motul) ale zobaczymy po tych "badaniach" :).

Zależy jaki masz kolorek pod korkiem. ;-)
Tak jak pisałem koledze wczesniej Selenia Sport Power obecnie w Bielsku jest w dostawie, ale jak już będzie to kupię 5L baniak i wyślę Ci próbkę 100ml. Tylko do czego Ci to zapakować żeby w jakiś sposób nie zanieczyścić próbki (np reakcja oleju z opakowaniem). Czy pojemniczki na mocz się nadadzą, czy szukać czegoś innego? Niby jakiś stary pojemnik po mniejszym oleju (typu 0.5L do kosiarki) by się znalazł, ale nie wiem jak go wyczyścić żeby znów próbka nie miała jakiś dziwactw oryginalnej zawartości w składzie.
BTW cena SSP taka sobie - 51zł/L w sklepie ASO, ale czasem tam dawali mi upusty, pomarudzę jak będę kupował to pewnie 10% dadzą

Pojemniki z apteki są ok tylko w kartonik aby nie połamało się w transporcie.

Selenia Sport Power 5W40.jpg
Oto Selenia Sport Power 5W-40 z próbki przysłanej przez [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] 'a - typowy mid saps C3 tyle, że lepkość 15cSt więc trochę wyżej niż zwykła Selenia 5W40 KPE. Zddp i detergenty standard, brak modyfikatora tarcia a nawet dyspersanta boranowego co jest praktycznie standardem już nawet w C3, niezbyt bogato.

Hej [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION]. Dzięki wielkie za sprawdzenie, czyli olej przepłacony o 100% (5L=255zł). No nic, zaleję i tak skoro mam, doleję AR9100 i jakoś to będzie na następne 10tys km.
Tak z ciekawości, a co jeśli chodzi o oleje bazowe, może tu jest jego przewaga nad np Star PE (przynajmniej miałem takie odczucie po przeczytaniu informacji z pdfów ze strony Petronasa)?
Jak ten olej porównałbyś np do Motula X-Clean 8100 5W40 C3?

OK dzięki, ale prostym językiem proszę:) czyli Motul jest dużo czy tylko trochę lepszy?
Jak wleję do Seleni Sport Power AR9100 to będzie już bardzo dobrze czy tylko dobrze?

I jeszcze jedno. MSDS dla Selenia Sport Power wygląda tak :
QUANTITY NAME IDENT. NUMB. CLASSIFICATION REGISTRATION
NUMBER
10.0-15.0 % Distillates (petroleum),
hydrotreated heavy
paraffinic (649-467-00-8)
CAS:64742-54-7
EC:265-157-1
Asp. Tox. 1, H304,
DECLL(*)
01-2119484627-25-
XXXX
1.0-2.0 % Reaction products of
Benzeneamine, N-phenylwith
nonene (branched)
CAS:36878-20-3
EC:253-249-4
Aquatic Chronic 4, H413 01-2119488911-28-
XXXX
0.1-1.0 % Phenol, dodecyl-, branched
(impurity)
CAS:121158-58-5
EC:310-154-3
Aquatic Acute 1, H400;
Aquatic Chronic 1, H410;
Eye Irrit. 2, H319; Repr. 2,
H361.F; Skin Irrit. 2, H315
01-2119513207-49-
XXXX
50.0-70.0 % Not dangerous oils

a dla Seleni Star PE tak:

QUANTITY NAME IDENT. NUMB. CLASSIFICATION REGISTRATION
NUMBER
40.0-50.0 % Distillates (petroleum),
hydrotreated heavy
paraffinic (649-467-00-8)
CAS:64742-54-7
EC:265-157-1
Asp. Tox. 1, H304,
DECLL(*)
01-2119484627-25
1.0-2.0 % Reaction products of
Benzeneamine, N-phenylwith
nonene (branched)
CAS:36878-20-3
EC:253-249-4
Aquatic Chronic 4, H413 01-2119488911-28
0.1-1.0 % Phenol, dodecyl-, branched
(impurity)
CAS:121158-58-5
EC:310-154-3
Aquatic Acute 1, H400;
Aquatic Chronic 1, H410;
Eye Irrit. 2, H319; Repr. 2,
H361; Skin Irrit. 2, H315
01-2119513207-49
30.0-40.0 % Not dangerous oils

Ciekawi mnie co z tego można wyczytać. Tak na czuja wydaje mi się że Sport Power ma tylko 10-15% baz HC, a Star PE 40-50%. Tak przynajmniej zgaduję bo piszą "hydrotreated heavy paraffinic" przy tych procentach do których się odniosłem.
Jeśli tak to czy właściwie kombinuję że te 'Not dangerous oils' to będzie PAO albo POE?
Możesz mi to protwierdzić? Moze chociaż jeśli chodzi o bazy to są trwalsze (prawdziwe syntetyczne) w Sport Power?

W razie czego sorry za lamerstwo, nie mam wiedzy ale ciekawi mnie to trochę i chciałbym żeby ktoś(Ty) mi parę rzeczy potwierdził/zanegował a może i krótko wyjaśnił. Z góry dzięki.

Na POE w Power nie liczę po tak niskim poziomie utleniania, estry dają sporo więcej. Wystarczy wyższa lepkość aby były to bazy bezpieczne ;-)

Amortyzatory
Powrót