[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Drodzy koledzy
a co myślicie o tym oleju
Specyfikacje i dopuszczenia

Mobil 1 ESP 0W-40 spełnia lub przewyższa następujące wymagania:
ACEA C3
API SM
Fiat 9.55535-S2

Mobil 1 ESP 0W-40 posiada następujące aprobaty producentów:
BMW Longlife 04
MB-Approval 229.31
MB-Approval 229.51
Volkswagen (benzyna / Diesel) 502 00/505 00
Porsche A40
General Motors Service Fill dexos2TM (license number GB1A0917015)

Lałem olej Mobil1 do mojej poprzedniej AR 156 TS 1.8 i było super

Teraz mamy w rodzinie Mito 1,4 TB 120 KM Oczywiście Turbina

Czolem,
Slyszalem jedna opinie ze po 7k silnik zaczal brac olej w przypadku tego oleju. Nie wiem czy to miarodajne żeby wyrabiać sobie opinie na przykładzie jednego przypadku, zresztą innego niż AR bo hondy civic 1.8. Ale jak już napisałem skoro jesteś zadowolony i nie przesadzasz z przebiegami na tym oleju to powinno być ok.

Instrukcja zdaje się wskazuje dość wyraźnie lepkość 5W-40. Przynajmniej ta z 2011 roku.

0-40 to lepiej niż 5w40 (przynajmniej w teorii) ;) Co innego jakby zainteresowany zmienil na 10w40 :P

Ja trochę zainwestowałem w czyścidła i smarowidła silnika Julki i teraz patrzę, że zdecydowanie się opłacało bo obecnie na 0W-30 mam 2-3x niższe zużycie (na podstawie analizy oleju) niż poprzednio na spec Selenii 5W-40 w zaniedbanym silniku. Po wypłukaniu silnika, praktycznie 3-krotnym w ciągu 3t km i nałożeniu nanoceramiki obecnie na 0W-30 o HTHS 3,1 czyli typowym dla olejów rekomendowanej obecnie klasy C2 mam 2x niższe zużycie silnika niż na mocnym 5W-30 (spec 504/507 o wysokim HTHS=3,7) stosowanym pomiędzy płukankami i przed zastosowaniem nanoceramiki.

Odnośnie filtrów oleju to zbadałem niedawno filtrowanie WIXa do naszych TB MA i wynik testu 'Particle Count' jest praktycznie taki sam jak OEMa (oba założone po płukaniu silnika i przejechaniu zbliżonego dystansu na świeżym syntetycznym oleju).

Odnośnie filtrów oleju to zbadałem niedawno filtrowanie WIXa do naszych TB MA i wynik testu 'Particle Count' jest praktycznie taki sam jak OEMa (oba założone po płukaniu silnika i przejechaniu zbliżonego dystansu na świeżym syntetycznym oleju).

Reansumując - po tych wszyskich testach róznych filtrów które przeprowadziłeś który ostatecznie najlepiej z nich filtruje na chwile obecną?

WIX i OEM wypadają jednakowo, Sędziszów miał wynik znacznie gorszy (sporo więcej brudu w oleju mimo tego samego dystansu testowego) ale zastał olej z pewnym przebiegiem i trochę brudniejszy - stąd porównanie nie jest dokładne. Postaram się zbadać obecnego WIXa w takich warunkach jak poprzednio Sędziszów aby ocenić czy można było od Sędziszowa oczekiwać jednak przefiltrowania zastanego brudniejszego oleju do poziomu WIXa albo OEMa czy to już niemożliwe.
Smutne jest to, że wszystkie te filtry jednak przepuszczają zanieczyszczenia o rozmiarach nawet >50um a >25um jest już zauważalna ilość (oczywiście im mniejsze brudy tym ilościowo ich więcej w oleju bo filtr już nie daje rady) więc nylonowe sitko śruby turbo w takiej sytuacji jest jak najbardziej konieczne.

ja się do teraz zastanawiam jak by to logiczne wytłumaczyć że po wymiane tylko samego filtra z OEM na Sędziszów silnik dłużej mi się nagrzewa. Oczywiście oba filtry pracowały w tych samych warunkach - kilka miesiecy temu kiedy było ciepło

Jeśli to tylko kwestia filtra oleju i olej był ten sam to filtry różnić się mogą przepływem - ten na którym nagrzewanie oleju jest wolniejsze umożliwia wyższy przepływ / cyrkulację oleju w silniku - czyli lepsze chłodzenie olejem. Na zimno może się to wydawać wadą ale de facto oznacza to lepsze/szybsze smarowanie kiedy więcej oleju swobodnie przepływa przez silnik - daje to lepszą ochronę i niższe zużycie silnika po uruchomieniu. Przy tym filtrze lepiej powinien się silnik chłodzić również na gorąco.

hmm, z jednej strony niby lepiej że olej szybciej na Sedziszowie zacznie krążyć ale z drugiej strony z tego co pisałeś wcześniej to większe drobiny metalu puszcza więc w efekcie zużycie silnika bedzie chyba większe zważywszy na to że i tak większosć czasu silnik pracuje na ciepło to może jednak sensowniej postawić na lepszą filtrację na ciepło niż na wyższą przepustowośc filtra na zimno?

Z filtrowaniem będę wiedział więcej jak zbadam obecnego Wixa w warunkach zbliżonych do tych z testu Sędziszowa bo on filtrował olej o wyższym przebiegu.

Selenia Pure Energy to jednak szajs jest.. proponuje zmienic, w szczegolnosci jesli ktos lubi czasem przycisnac pod czerwone pole.

Robilem w srode chiptuning, tunerzy rowniez odradzili uzywanie tego oleju (jesli juz cos z Selenii to Racing ale to droga opcja). Olej P.E. po rozgrzaniu traci parametry, staje sie zbyt rzadki, spada cisnienie oleju i moc. Zrobilismy dwa pomiary przed wgraniem nowego softu - pierwszy okolo 180hp, drugi po minucie ponad 10 hp mniej - wlasnie ze wzgledu na olej. Zakupilem poleconego Millersa EE 5W-30 ACEA C3 (rekomendowany przez Millersoils do tego silnika, ewentualnie drugi to XF 5W-40 ACEA C3). Niedlugo bede zalewal - powinna poprawic sie kultura pracy bo na tej Selenii ostatnio jest mocno srednia.

btw. mod wyszedl calkiem ladnie - 206 hp przy zmodyfikowanym wydechu, glownie downpipe bez kata ale poki co nie cisne belli zbyt mocno, dopiero jak zmienie olej :)

A mieli jakieś większe doświadczenia w różnych olejach, czy tylko Millersa zalewają? Pytam, bo też będę zmieniał Selenię i sam się zastanawiam na co...

mieli - uzywali motula, mobila i innych. Podobno przyszedl dystrybutor z millersa i zaoferowal przetestowanie millersa - jesli nie beda zadowoleni zwroci im kase - zostali przy milllersie :) oprocz tego specjalizuja sie w silnikach fiatowskich t-jetach 1.4, multiairach 1.4 itd wiec mozna mysle wziac pod uwage co mowia

mieli - uzywali motula, mobila i innych. Podobno przyszedl dystrybutor z millersa i zaoferowal przetestowanie millersa - jesli nie beda zadowoleni zwroci im kase - zostali przy milllersie :) oprocz tego specjalizuja sie w silnikach fiatowskich t-jetach 1.4, multiairach 1.4 itd wiec mozna mysle wziac pod uwage co mowia

A amsoila używali ci tjunerzy ? ;) Poza tym tutaj nikt nie mowi ze selenia jest dobra, tylko ze sa ciekawsze opcje :P

a nie wiem :) Selenia jest slaba i tyle, sa lepsze opcje na rynku - trzeba sprobowac czegos innego. Zalozmy Ty wezmiesz amsoila, ja Millersa ktos inny Motula - i kazdy z nas bedzie mial lepszy olej niz Selenia :) a jesli cos sie sprawdzilo w warunkach "bojowych" i jest konkretny produkt rekomendowany do mojego silnika to czemu nie sprobowac

jeszcze niedawno bylem zdania ze trzeba sie trzymac tego co zaleca producent ale tylko krowa zdania nie zmienia :P

.... pierwszy okolo 180hp, drugi po minucie ponad 10 hp mniej - wlasnie ze wzgledu na olej. ....
.(jesli juz cos z Selenii to Racing ale to droga opcja)....
A skąd niby takie wnioski????? - co najwyżej można powiedzieć o kiepskiej jakości hamowni, która nie zapewnia powtarzalności. Zalanie silnika MA Selenią Racing najprawdopodobniej spowodowałoby zgon modułu MA, więc raczej nie słuchaj rad tych fachowców

A skąd niby takie wnioski????? - co najwyżej można powiedzieć o kiepskiej jakości hamowni, która nie zapewnia powtarzalności. Zalanie silnika MA Selenią Racing najprawdopodobniej spowodowałoby zgon modułu MA, więc raczej nie słuchaj rad tych fachowców

U Twardowskiego widziałem jakas wypasiona selenie 5w40 ale nie pomne nazwy teraz (racing, sport ???) dedykowana do QV z podkręconym 1.75 tbi wiec mysle ze do wysilonego multair ona styknie jak najbardziej i chyba o tej kolega mowi. Bo zalewanie stałego racinga 10w60 to rzeczywiście nie jest najlepszy pomysl i domyślam się ze to nie o to chodzilo ;)

Dodano po 2 minutes:

errata, wujek gogle pokazuje ze temat był już poruszany i maciek-156 wypowiedział się czy pasuje czy nie pasuje ten sport :P

http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/96199-selenia_sport_power_5w_40_a.html

errata 2
ten akurat co widziałem to był sport power 5w40 :P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót