[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Amsoil gwarantuje, że w trudnych warunkach - turbina, jazda miejska itp wytrzyma 15t mil lub rok więc dla mnie praktycznie rok bez limitu km i jeszcze powinien mieć tyle TBNu co C2 świeży z butelki ;) więc płukanka przy wymianie praktycznie zbędna.

Dodano po 4 minutes:

Nikt tutaj nie sugerował nawet wymiany co 30tys km
poza producentem, którego zaleceń olejowych tak grzecznie sugerujesz się trzymać... ;)

Ostatnia edycja:
Niemiecka strona Petronas określa StAR P.E. jako "völlig synthetische Schmiermittel". Zdaje się niemieckie regulacje są dość ścisłe i żeby posługiwać się takim określeniem, olej musi mieć w składzie 80% bazy syntetycznej?

Amsoil gwarantuje, że w trudnych warunkach - turbina, jazda miejska itp wytrzyma 15t mil lub rok więc dla mnie praktycznie rok bez limitu km i jeszcze powinien mieć tyle TBNu co C2 świeży z butelki ;) więc płukanka przy wymianie praktycznie zbędna.

Dodano po 4 minutes:

poza producentem, którego zaleceń olejowych tak grzecznie sugerujesz się trzymać... ;)

w instrukcji jest bodajże małymi literkami dopisek ze jak jest jazda miejska/trudne warunki to zmienić olej co roku. Ale na gwarancji chyba mało kto tak zmienia olej skoro przeglądy co 30k lub co 2 lata i wtedy wymienia się przeważnie tez i olej ...
Tyle z życia wzięte..

Ostatnia edycja:
Amsoil 5W-30 ASL to ta sama formuła co ww. 0W-30 AZO (jak i pozostałe Signature Series: 0W-20, 5W-20, 10W-30) tylko w innej klasie lepkości i HTHS. Wszystkie one mają TBN>12 (kupa wapnia+sporo boru), modyfikator tarcia na bazie moly (~160ppm) a poziom fosforu jak w mid saps ~ 800ppm.
p.s. C2 to max 900ppm fosforu a C3 min. 700 max. 900ppm fosforu.

Dodano po 11 minutes:

low saps jest wybitnie do ropniaków
Kiedy wejdą benzyniaki z bezpośrednim wtryskiem z filtrami GPF to i one będą zalewane już tylko low saps...

Ostatnia edycja:
A ja mam pytanie trochę obok głównego wątku. Jeśli dobrze zrozumiałem, na gwarancji musimy zalewać coś co spełnia normę Fiata 9.55535-GS1 (Julcia MY14, więc to ten 0W30). Moje poszukiwania czegoś poza Selenią spełzły na niczym. Czy ktoś zna coś co spełnia powyższą normę (i mam tu na myśli jakąś oficjalną podkładkę, tzn. producent chwali się, że jego jest "approved"). Czy też na gwarancji odpowiednia Selenia to de facto jedyna opcja?

Ja postawiłem na MOTUL 8100 X-cleen 5w40 .
Silnik pracuje gładziej i ciszej na oleju zrobiłem ok 2 tys. S
Silnik na wirusku ok 140 km
Do TB 120 polecam

A ja mam pytanie trochę obok głównego wątku. Jeśli dobrze zrozumiałem, na gwarancji musimy zalewać coś co spełnia normę Fiata 9.55535-GS1 (Julcia MY14, więc to ten 0W30). Moje poszukiwania czegoś poza Selenią spełzły na niczym. Czy ktoś zna coś co spełnia powyższą normę (i mam tu na myśli jakąś oficjalną podkładkę, tzn. producent chwali się, że jego jest "approved"). Czy też na gwarancji odpowiednia Selenia to de facto jedyna opcja?

Total Ineo First 0W-30:
http://www.lubadmin.com/upload/produit/FichePDF/lang_44/8841.pdf

W Polsce raczej niedostępny (chociaż teoretycznie powinien być w ASO Peugeot/Citroen - można zadzwonić i zapytać), ale na eBay.de bez problemu. Będę go kupował do swojego Peżo, ale to dopiero za jakieś 7-8 miesięcy (2 tygodnie temu zmieniałem olej).

Tymczasem z alfaowner.com:
ARCS's Supervisor finally phoned to say what we all expected to hear, that the 5/40 oil is the correct product for my car and the 0/30 is for the face lifted model.

Ostatnia edycja:
D....... Ja do Selenii mam lekki uraz po zeszłorocznej "awarii" odmy ....
Awaria odmy to skutek jazdy na krótkich odcinkach i niedogrzania silnika - w układzie smarowania (głównie w misce olejowej) gromadzi się wtedy dużo wody i to ona załatwia odmę, olej nie ma tu nic do rzeczy.

w instrukcji jest bodajże małymi literkami dopisek ze jak jest jazda miejska/trudne warunki to zmienić olej co roku. Ale na gwarancji chyba mało kto tak zmienia olej skoro przeglądy co 30k lub co 2 lata i wtedy wymienia się przeważnie tez i olej ...
Tyle z życia wzięte..
Kolego w instrukcji jest dokładnie napisane że wymiana oleju i tak raz do roku niezależnie od przebiegu. Raczej mało kto tak nie robi.... Koszt oleju jest znikomy w porównaniu z kosztami ewentualnej awarii

Awaria odmy to skutek jazdy na krótkich odcinkach i niedogrzania silnika - w układzie smarowania (głównie w misce olejowej) gromadzi się wtedy dużo wody i to ona załatwia odmę, olej nie ma tu nic do rzeczy.

http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html

Koniec pierwszego akapitu - internet kłamie? Poza tym, pisałem, że samochód robi 5 razy w tygodniu trasę 35 km w jedną stronę, więc ciężko to nazwać "krótkimi odcinkami"...
Na gromadzenie się osadów wpływ ma także częstotliwość wymiany oleju i jego jakość. Im lepszy tym parowanie oleju mniejsze, a więc i ilość oparów mniejsza.
Na gromadzenie się osadów wpływ ma także częstotliwość wymiany oleju i jego jakość. Im lepszy tym parowanie oleju mniejsze, a więc i ilość oparów mniejsza.

w instrukcji jest dokładnie napisane że wymiana oleju i tak raz do roku niezależnie od przebiegu

Dokładnie jest tak w spisie czynności na przeglądzie:
Wymienić olej silnikowy i filtr oleju (lub co 24 miesiące)

a przegląd jest co dwa lata lub 30t km.

Uwaga o wymianach co rok dotyczy niestety tylko:

W przypadku używania samochodu przeważnie w mieście lub przy przebiegu rocznym w kilometrach poniżej 10.000 km konieczna jest wymiana oleju silnikowego i filtra co 12 miesięcy.

Szczerze wątpię, że ASO w świetle powyższego wzywają klientów na wymianę oleju co rok niezależnie od przebiegu.

http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html

Koniec pierwszego akapitu - internet kłamie? Poza tym, pisałem, że samochód robi 5 razy w tygodniu trasę 35 km w jedną stronę, więc ciężko to nazwać "krótkimi odcinkami"...
....
Nie wiem czy internet kłamie ale ja z problemem zamarzania odmy zetknąłem się kilkukrotnie (mnie też to dotknęło miesiąc po wymianie oleju) i nie miało to zwiazku z przepracowaniem oleju ani jego marką. Problem z odmą to nie osady tylko "masełko" bedące mieszanina oleju i pary wodnej które ja błokuje.

Co do wymiany oleju to znowu tutaj zdrowy rozsądek obowiązuje i logiczne myślenie. Wg instrukcji jeśli ktoś robi mniej niż 10 tys km rocznie to ma wymienić olej raz w roku, a jak już więcej to co dwa lata - niby większy przebieg uszlachetnia olej???? ASO nikogo nie wzywa na wymianę oleju, każdy może ze swoim samochodem robić co mu się żywnie podoba. Albo właściciel ma jakieś blade pojęcie o technice (lub słucha tych co mają), albo powoli zarzyna silnik. Jeśli ktoś miał inną alfę (szczególnie z TSem) to na pewno nie będzie oszczędzał na wymianach oleju, bo wtedy wymiana co 2 lata skończyłaby się wymianą silnika razem z olejem...
Dyskusja tutaj toczyła się wokół wysublimowanych parametrów oleju, a powinna raczej dotyczyć regularności wymiany tego oleju i pilnowania odpowiedniego stanu. Dla aut normalnie eksploatowanych - nie używanych na torach każdy olej spełniający wymagania producenta będzie dobry BYLE BYŁ REGULARNIE WYMIENIANY - oszczędności olejowe w alfach zawsze wychodza bokiem...

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy internet kłamie ale ja z problemem zamarzania odmy zetknąłem się kilkukrotnie (mnie też to dotknęło miesiąc po wymianie oleju) i nie miało to zwiazku z przepracowaniem oleju ani jego marką. Problem z odmą to nie osady tylko "masełko" bedące mieszanina oleju i pary wodnej które ja błokuje.

Co do wymiany oleju to znowu tutaj zdrowy rozsądek obowiązuje i logiczne myślenie. Wg instrukcji jeśli ktoś robi mniej niż 10 tys km rocznie to ma wymienić olej raz w roku, a jak już więcej to co dwa lata - niby większy przebieg uszlachetnia olej???? ASO nikogo nie wzywa na wymianę oleju, każdy może ze swoim samochodem robić co mu się żywnie podoba. Albo właściciel ma jakieś blade pojęcie o technice (lub słucha tych co mają), albo powoli zarzyna silnik. Jeśli ktoś miał inną alfę (szczególnie z TSem) to na pewno nie będzie oszczędzał na wymianach oleju, bo wtedy wymiana co 2 lata skończyłaby się wymianą silnika razem z olejem...
Dyskusja tutaj toczyła się wokół wysublimowanych parametrów oleju, a powinna raczej dotyczyć regularności wymiany tego oleju i pilnowania odpowiedniego stanu. Dla aut normalnie eksploatowanych - nie używanych na torach każdy olej spełniający wymagania producenta będzie dobry BYLE BYŁ REGULARNIE WYMIENIANY - oszczędnosci olejowy w alfach zawsze wychodza bokiem...

Amen :P

Drodzy koledzy
a co myślicie o tym oleju
[h=3]Specyfikacje i dopuszczenia[/h] Mobil 1 ESP 0W-40 spełnia lub przewyższa następujące wymagania:
ACEA C3
API SM
Fiat 9.55535-S2

Mobil 1 ESP 0W-40 posiada następujące aprobaty producentów:
BMW Longlife 04
MB-Approval 229.31
MB-Approval 229.51
Volkswagen (benzyna / Diesel) 502 00/505 00
Porsche A40
General Motors Service Fill dexos2TM (license number GB1A0917015)

Lałem olej Mobil1 do mojej poprzedniej AR 156 TS 1.8 i było super

Teraz mamy w rodzinie Mito 1,4 TB 120 KM Oczywiście Turbina

Drodzy koledzy
a co myślicie o tym oleju
Specyfikacje i dopuszczenia

Mobil 1 ESP 0W-40 spełnia lub przewyższa następujące wymagania:
ACEA C3
API SM
Fiat 9.55535-S2

Mobil 1 ESP 0W-40 posiada następujące aprobaty producentów:
BMW Longlife 04
MB-Approval 229.31
MB-Approval 229.51
Volkswagen (benzyna / Diesel) 502 00/505 00
Porsche A40
General Motors Service Fill dexos2TM (license number GB1A0917015)

Lałem olej Mobil1 do mojej poprzedniej AR 156 TS 1.8 i było super

Teraz mamy w rodzinie Mito 1,4 TB 120 KM Oczywiście Turbina

Przeczyta ten wątek od początku a póżniej proszę o refleksje :P

Ale jak chcesz tego mobil to nikt Ci nie zabroni ;)

Amortyzatory
Powrót