[Giulia] Giulia - wymiana klocków hamulcowych

A co za różnica czy t60 czy t55 [emoji6]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

No niby niewielka, ale jak T55 nie leży pod ręką, wtedy może spowolnić akcję :cool:

--- podsumowanie po wymianie przodu i tyłu (przyczyna wymiany - przy 35kkm zaczął pokazywać się komunikat o konieczności kontroli hamulców - czujniki zużycia klocków):
- przód - klocki miały jeszcze ok 50% okładzin, spokojnie do 50kkm bym na nich pociągnął
- tył za to wyglądał żałośnie - ok 20% okładzin klocków, a na lewym już zdzierało czujnik zużycia, i stąd komunikat; poza tym - tarcze od wewnętrznej strony starte jakoś dziwnie, a'la "skórka pomarańczy" (nie wiem, może to typowe przy elektrycznym hamulcu postojowym?)

Wniosek - jeże ktoś jeździ normalnie i po 35kkm dostanie komunikat o kończących się klockach hamulcowych, to proponuję zacząć od tyłu ;)
W sumie, to samo mam w Mondeo MK4 - ciężki samochód, a tylne hamulce ewidentnie niedoszacowane i kończą się szybciej.

Ostatnia edycja:
No niby niewielka, ale jak T55 nie leży pod ręką, wtedy może spowolnić akcję :cool:

--- podsumowanie po wymianie przodu i tyłu (przyczyna wymiany - przy 35kkm zaczął pokazywać się komunikat o konieczności kontroli hamulców - czujniki zużycia klocków):
- przód - klocki miały jeszcze ok 50% okładzin, spokojnie do 50kkm bym na nich pociągnął
- tył za to wyglądał żałośnie - ok 20% okładzin klocków, a na lewym już zdzierało czujnik zużycia, i stąd komunikat; poza tym - tarcze od wewnętrznej strony starte jakoś dziwnie, a'la "skórka pomarańczy" (nie wiem, może to typowe przy elektrycznym hamulcu postojowym?)

Wniosek - jeże ktoś jeździ normalnie i po 35kkm dostanie komunikat o kończących się klockach hamulcowych, to proponuję zacząć od tyłu ;)
W sumie, to samo mam w Mondeo MK4 - ciężki samochód, a tylne hamulce ewidentnie niedoszacowane i kończą się szybciej.

Hmm dziwne, u mnie przód poszedł szybko, skończył się przed 30k jeszcze, natomiast z tyłu było coś ok. 50-60% klocka jeszcze.

EDIT: może różnica Giulia vs Stelvio.

Hmm dziwne, u mnie przód poszedł szybko, skończył się przed 30k jeszcze, natomiast z tyłu było coś ok. 50-60% klocka jeszcze.

EDIT: może różnica Giulia vs Stelvio.
no właśnie u mnie też przód poszedł przed 30k -bardzo dynamiczna jazda. tył pełno okładziny.

No ciekawe, może rzeczywiście Giulia vs. Stelvio.

Teraz będę regularnie u siebie obserwował, na przód poszedł ori komplet, a na tył - ori klocki i tarcze Brembo (czyli w sumie - też ori komplet) - na razie po ok. 100km wyglądają super ;)

Ja u siebie zmieniałem tył przy 55 tyś przód ma jeszcze ponad 50%
Ale zamówilem na wszelki wypadek przód koszt w aso 650 zł i ATE na tył koszt 200 zł

Pytanie do osób posiadających tarcze 330/320 mm: czy da radę na nie założyć ori felgę 17" (wzór 420)? Ktoś ma taki setup?
Mam komplet kół zimowych na takiej właśnie feldze i zastanawiam się czy będę mógł podmienić hamulce w swoim Businessie przy okazji wymiany tarcz.
Konfigurator na stronie Alfy pozwala dodać opcję powiększonych hamulców do wersji Super bez wymuszania zmiany felg ale to raczej nie jest żaden wyznacznik...

a zaciski na przod bierzesz nowe czy zdobyles uzywki? jaki przebieg wytrzymaly Ci tarcze 305/292 ? tez mam w glowie upgrade jak tarcze bede mial do wymiany ale na razie 10 tys. przebieg wiec jeszcze troche ;)

Też jeszcze nie wymieniam bo na razie mam 13 tys. najechane. Planuję kupić używki w dobrym stanie i we właściwym kolorze, widziałem po 600-700 zł za sztukę na alledrogo i olx i właśnie się biję z myślami czy już ich nie kupić :).

Możecie zacząć od kupienia tarcz i klocków na tył, do tego jarzmo do zacisku (bo jak kozak pisał wcześniej tylko to się różni) i sprawdzić czy fela wejdzie.

z przodu jest wiekszy zacisk i wieksza tarcza niz z tylu wiec tym czy wejdzie 17" na 320 z tylu bym nie nie sugerowal raczej, najlepiej umowic sie z kims kto bedzie wymienial w veloce kola na zimowe i przymierzyc

Ostatnia edycja:
Mam w stelvio - czyli duże tarcze - fabrycznie 17-ki, pewnie w giulii też się zmieszczą w 17-kach

a co, ma ori felga z giulii nie wejsc? zawsze wchodzily - sa brembo friendly niwazme czy mniejsze czy wieksze. cennik czy konfigurator tez nie wykluczał powiekszonych tarcz z 17tkami. jakues sztuczne problemy imho

Dzień dobry Panowie,
Próbowałem dziś wymienić przednie klocki w Giulii. Od 1000km czujnik domaga sie już wymiany natomiast stan klocków był i jest do dziś akceptowalny. W obliczu braku klucza gwiazdkowego skapitulowałem. Wpiąłem z powrotem czujnik założylem koło odpaliłem auto i, mam awarie wszystkich systemów związanych z hamowaniem. Esc, tryby jazdy, dohamowywanie etc. Samochód hamuje tylko prawym przednim i lewym tylnym kołem. Obawiam się, że powodem jest fakt że wpiałem z powrotem czujnik wskazujący zużyty klocek. Czy ktoś z Was się z tym spotkał? Czy moge liczyć, że wymiana klocków na nowe i podpięcie nowego czujnika sprawi, że Julka się „pozbiera” czy musze się już liczyć z podpinaniem do komputera?
Z góry dziękuje za pomoc i uwagi,
Pozdrawiam

Cześć!
Kolego poradziłeś sobie z choinka lampek i komunikatów na desce?

Ja wczoraj zabrałem się za wymianę klocków i po demontażu przodu okazało się ze jednak kupiłem za małe (w poniedziałek odbieram odpowiednie), wpiąłem stary z powrotem i zabrałem się za wymianę tyłu, poszło gładko. Po odpaleniu Julki festiwal lampek i komunikatów o nieaktywnych systemach... Dodatkowo hamuje tylko koło którego nie ruszałem czyli lewy przód :/ Jest jakiś sposób na reset czy tylko podłączenie do kompa mnie ratuje?

Pacjent to Giulia 2.2 210 KM Q4 Veloce 2017.05

Po kilku odpaleniach auta jest dalej tak samo?
Robiliście odłączanie klocków na włączonej stacyjce czy jak że Wam takie krytyczne błędy połapało?

Po kilku odpaleniach auta jest dalej tak samo?
Robiliście odłączanie klocków na włączonej stacyjce czy jak że Wam takie krytyczne błędy połapało?

Po kilkunastu oddaleniach dalej to samo niestety :/ wyrzuca mi:
- zleć kontrole elektrycznego hamulca postojowego
- zleć kontrole układu hamulcowego
- AST niedostępny
- ESC niedostępny
- Hill Hold niedostępny
- FCW funkcjonowanie ograniczone zlecić kontrole czołowej kamery :D

Odłączenie robiłem na wyłączonej stacyjce. Przegrzebałem internetu i chyba bez kompa się nie obejdzie. Mam MESa i ELMa 327WIFI ale brakuje mi jeszcze przejściówki (Grey), szukam coś na necie do przerobienia, do poniedziałku muszę to zrobić bo nie dojadę na wymianę przednich :D

Chyba ze ma ktoś w Warszawie/okolicach interfejs/przejściówkę który/która działa w MESie czytając sterownik ABS?

bardzo dziwne macie komunikaty, u mnie np. byl uciety kabel od czujnika klocka i 0 kontrolek... podejrzewam ze w ASO mi ucięli przy wymianie plynu hamulcowego, bo nikt tam wczesniej nie grzebał i kabel mialem wlozony w dziure w karoserii...
raczej niemozliwe ze czujnik zuzycia klocka powoduje takie bledy...
jak wciskaliscie tloczek ? zbiorniczek od plynu otwary ? plynu troche wybraliscie ze zbiorniczka ?

bardzo dziwne macie komunikaty, u mnie np. byl uciety kabel od czujnika klocka i 0 kontrolek... podejrzewam ze w ASO mi ucięli przy wymianie plynu hamulcowego, bo nikt tam wczesniej nie grzebał i kabel mialem wlozony w dziure w karoserii...
raczej niemozliwe ze czujnik zuzycia klocka powoduje takie bledy...
jak wciskaliscie tloczek ? zbiorniczek od plynu otwary ? plynu troche wybraliscie ze zbiorniczka ?

Co ciekawe te z uszkodzonymi czujnikami (tylne klocki) zostały wymienione, przód ma jeszcze chwile do końca ale zamierzałem wymienić już komplet. Co do zbiorniczka to nie znam tej praktyki odnośnie otwierania zbiorniczka i wybierania płynu przy wciskaniu tłoczka, co to ma na celu?

Jak wciskasz tłoczek to płyn ci idzie do zbiorniczka, jak korek szczelny to gdzie ma ujść powietrze że zbiorniczka ?

co do podłączenia się do modułu ABS jak nie ma się adaptera typ 6/szarego, to w nim chodzi tylko o przepiecie podstawowego wyjścia z pinów 6 i 14 na inny CAN na którym jest ABS, na piny 12 i 13 odpowiednio. [MENTION=86304]FenomenFX[/MENTION], jeśli masz lutownicę i wiesz za który koniec ją się trzyma, to otwórz zwojego elma, odetnij czy rozlutuj na chwilę połącznia na 6 - 14 a na kabelkach podepnij je na do 12/13 i działaj.

Ja wymieniałem klocki sam i 0 błędów. Może wypiaales czujnik ABS zamiast od czujnika klocka...

Amortyzatory
Powrót