• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- Testy, filmy, zdjęcia.

Świat dąży ku zagładzie...

Masz rację. Ja bym proponował jeszcze rurę wstawić z tyłu na siedzeniach i abonament na tancerki w czasie trwania gwarancji dodać.
Szukałem ostatnio dla siebie czegoś ładnego i dobrze jeżdżącego. Zamówiłem Giulie Veloce 2023 bo nic innego sensownego nie ma na rynku.
Jak widzę te tablety w MB lub BMW to mi się zbiera na wymioty a do tego stylistyka zewnętrzna od chyba 20 lat nic nie zmieniająca się, tylko powiększające się wloty silnika w BMW a w MB nie wspomnę ...
Sorry zmienia się tablety co lifting coraz większe. Wolę przestarzałą Alfę niż ten jeżdżący tablet na kołach.

Jedyny minus beemki to czas oczekiwania, dealer powiedział że odbiór w tym roku to będzie spory sukces.

No właśnie, kolega zamówił trójkę razem ze mną (wrzesień 2021 roku), kiedy ja zamawiałem Q, oba do produkcji. Ja odebrałem w styczniu 22, kolega miał termin na marzec 22. Miał kilka telefonów ze zmianami terminów, maj, czerwiec. To jeszcze nic, wycięli mu laserowe światła, tempomat aktywny i coś tam jeszcze, a kamery 360. W końcu podziękował w czerwcu 22.

Słowa nie było o większym ekranie tylko o poprawieniu infotainmentu. Taka rzecz jak kamery czy HUD nie zmieniają nic w wyglądzie auta, a pomagają sprostać wymogom klientów.

- - - Updated - - -

A czego Ci w tym aucie po 7 latach brakuje, co Cię powstrzymuje od zakupu? Bo jakoś nie widzę żadnej Giulii/Stelvio/Tonale na Twoim profilu. Ja akurat jestem gotów kupić je ponownie zanim Alfa zacznie produkować same elektryki. Te cyfrowe zegary jakoś przeżyję, chociaż dla mnie to jest akurat krok wstecz :P

Odnoszę się do filmiku.Według mnie jego spostrzeżenia są trafne.Przecież wymienił zalety tego auta, czemu ma nie pisać o wadach?
Poza tym wspomnę jeszcze raz-konkurencja się rozwija.Pewnie są fani BMW, VOLVO czy LEXUSA którzy uważają,że w tych autach nic od kilku lat nie trzeba zmieniać, ale to nie oni tworzą rynek.

Wszyscy wiemy, że Stellantis w ten model nie będzie inwestować, bo się nie sprzedaje... Dociągną jakoś do momentu, kiedy pojawi się elektryczny następca i tyle. Trzeba się cieszyć, że nam się udało kupić TAKĄ Alfę (bo Tonale pokazuje, jaki teraz będzie kierunek) i jeździć :).
Też uważam, że chociażby brak trzeciej strefy klimatyzacji, kamer 360 czy możliwości personalizacji w samochodzie tego segmentu to kpina, ale jest jak jest. Giulia ma sporo innych zalet.

Wszyscy wiemy, że Stellantis w ten model nie będzie inwestować, bo się nie sprzedaje... Dociągną jakoś do momentu, kiedy pojawi się elektryczny następca i tyle. Trzeba się cieszyć, że nam się udało kupić TAKĄ Alfę (bo Tonale pokazuje, jaki teraz będzie kierunek) i jeździć :).
Też uważam, że chociażby brak trzeciej strefy klimatyzacji, kamer 360 czy możliwości personalizacji w samochodzie tego segmentu to kpina, ale jest jak jest. Giulia ma sporo innych zalet.

Z jeden strony trudno się nie zgodzić. Z drugiej? Dlaczego nie inwestują - bo się nie sprzedaje. Dlaczego się nie sprzedaje - bo nie dodają bajerów. I kółko się zamyka.

Na polskim YT pojawił się nowy test Giulii: https://www.youtube.com/watch?v=GrOgq5zRjgQ

Pertyn przetestował w zasadzie wszystko co miał do przetestowania od koncernu Stellantis, więc bez obawy o bana na kolejne nowości wreszcie mógł sobie pozwolić na odrobinę szczerości.

Tylko on krytykuje elementy, które są identyczne i powinny mieć te same problemy w ostatnio recenzowanym Stelvio. Jedyna różnica to głośniejsze pierdzenie wydechu i troche lepsze osiągi, których w normalnej jeździe lub w gorszych warunkach się nie wykorzystuje. Poza tym jest ten sam system multimediów, wskaźniki, bagażnik, jakość wykończenia itd.

On testuje Giulię/Stelvio od lat, ale nie zauważył prawdziwych mankamentów zmian wprowadzanych podczas liftingów: stal zamiast włókna węglowego w konstrukcji dachu od rocznika 2022, gorsze prowadzenie od rocznika 2020.

Może ja za dużo wymagam, i na próżno od youtuberów oczekuję eksperckości, i jakiegoś riserczu tematu, o którym mówią. :confused:

Może ja za dużo wymagam, i na próżno od youtuberów oczekuję eksperckości, i jakiegoś riserczu tematu, o którym mówią.

Już to tu raz pisałem ale admin kompleksowe porządki zrobił i wywalił - tu nie ma wymagań i nigdy nie było, chyba że była opłata wniesiona za test, wtedy były zachwyty - czasem przeczytane z podanej tacy.
Czasem bywało tak, że test był robiony na zlecenie konkurencji, pytanie co za chwile z segmentu będzie bajką.

Reaserch masz na forumach, dlatego kupuje się auto po roku od ukazania a nie nowość z oferty.

Poza tym wspomnę jeszcze raz-konkurencja się rozwija.Pewnie są fani BMW, VOLVO czy LEXUSA którzy uważają,że w tych autach nic od kilku lat nie trzeba zmieniać

Wszystko idzie do przodu, pytanie czy w dobrym kierunku?
Alfa zrobiła bardzo fajny model, problem w tym, że lifting przyniósł lepsze światła i w zasadzie... z ważniejszych rzeczy to tyle. Dobrze jednak, że nic/niewiele popsuli.
Konkurencja też nie jest wcale taka zajebista. Volvo wygląda teraz świetnie, wnętrze jest spoko, ale za to silniki... zabrali 5 cylindrów i wrzucili kaganiec na 180km/h. Cena za to kosmos.
BMW zeszło totalnie na psy, poza szczytowymi modelami M i kilkoma wyjątkami jedzie po prostu na opinii, a design z bobrem z przodu to tragedia.
MB zrobił się mocno odpustowo-tabletowy, w ogóle do mnie nie przemawia, teraz to nawet AMG się nie broni z tymi 2-litrowymi silnikami...
Audi też wykastrowali w stosunku do poprzednich roczników, ale miewają przebłyski w stylu nowego RS3 :)
Zostało kilku niszowych producentów, jak Jaguar, Lexus czy Cadillac.

Wszyscy wiemy, że Stellantis w ten model nie będzie inwestować, bo się nie sprzedaje... Dociągną jakoś do momentu, kiedy pojawi się elektryczny następca i tyle. Trzeba się cieszyć, że nam się udało kupić TAKĄ Alfę (bo Tonale pokazuje, jaki teraz będzie kierunek) i jeździć .

Zgadzam się. Gdybym miał budżet na takie auto, to bym kupił i zostawił, bo na lepszą nową Alfę już niestety nie liczę :(

Zgadzam się. Gdybym miał budżet na takie auto, to bym kupił i zostawił, bo na lepszą nową Alfę już niestety nie liczę :(

Tak samo można było myśleć 13 lat temu, gdy jedynymi modelami były Mito i Giulietta. Jednak potem pojawiły się auta z zupełnie innej parafii: 4C, Giulia, Stelvio.

Polecam blog https://www.clubalfa.it/, pokazuje się tam dużo fajnych zajawek ze świata Stellantis, które rozpalają wyobraźnię

Tak samo można było myśleć 13 lat temu, gdy jedynymi modelami były Mito i Giulietta. Jednak potem pojawiły się auta z zupełnie innej parafii: 4C, Giulia, Stelvio.
Wiesz, 13 lat temu to nikt o zdrowych zmysłach nie sądził, że zostanie wprowadzony zakaz sprzedaży samochodów spalinowych. Tylko dzięki temu powstała Giulia i Stelvio. Dzisiaj śmiem twierdzić, że to ostatnie Alfy, które warto kupić, bo lepszych już nigdy nie będzie. Nikt nie będzie inwestował (nie tylko Alfa) w nowe modele w technologii skazanej na śmierć, a szkoda, bo po cichu liczyłem, że doczekam się jakiegoś fajnego coupe na bazie Giulii :(

No ale wysuwając takie zarzuty to fajnie byłoby mieć jednak jakieś dowody.

Myślisz że od tak sobie to napisałem ? Moje prywatne auto było opisywane w kilku gazetach, dobrze wiem jak to wyglądało, myślę że przez ostatnie 15 lat wiele się nie zmieniło, a po wysypie pseudofachowców śmiem twierdzić że to jeszcze bardziej dna sięgnęło.

"ZF automatic doing an even more adept job than its performance figures suggest. This is a wonderfully well set up transmission."
A podobno ma laga większego niż wcześniej...

Myślisz że od tak sobie to napisałem ? Moje prywatne auto było opisywane w kilku gazetach, dobrze wiem jak to wyglądało, myślę że przez ostatnie 15 lat wiele się nie zmieniło, a po wysypie pseudofachowców śmiem twierdzić że to jeszcze bardziej dna sięgnęło.

Masz dowody,że konkurencja zlecała nieuczciwe testy?
Czy po prostu "wiesz że tak jest" ?

"ZF automatic doing an even more adept job than its performance figures suggest. This is a wonderfully well set up transmission."
A podobno ma laga większego niż wcześniej...
Kwestionujesz ogromnego laga bo jakiś anonim na niszowej, handlującej autami stronie tak napisał? Naiwność, a może upór w bronieniu nie do końca udanych produktów swojej ulubionej marki, prezentowana przez niektórych serio poraża...
https://youtu.be/GrOgq5zRjgQ?t=256
Widziałeś ten fragment testu? Pertyn wciska pedał do podłogi, obroty od razu rosną, a rzekomo sportowa Giulia zaczyna przyspieszać dopiero po ok. dwóch sekundach (4:20-4:22). W trybie dynamicznym jest nieco lepiej, ale wtedy pojawia się sztuczne buczenie i nawet przy stałej prędkości skrzynia nie schodzi z obrotami poniżej 2,3 tysiąca, co nie każdemu może odpowiadać.

Masz dowody,że konkurencja zlecała nieuczciwe testy?

Mam, uprzedzając Twoje kolejne pytanie, nie udostępnie danych, ani osoby która to zrobiła. Do dziś jest redaktorem "do wynajęcia" pisze artykuły i testy do kilku czasopism motoryzacyjnych.
Dlatego ja osobiście jestem bardzo sceptyczny do wszelkich "testów redakcyjnych" bo wiem jak się one MOGĄ odbywać.

"quickly grew to be the largest online motoring community in the UK."

No faktycznie, jakaś niszowa strona :).

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Mam, uprzedzając Twoje kolejne pytanie, nie udostępnie danych, ani osoby która to zrobiła. Do dziś jest redaktorem "do wynajęcia" pisze artykuły i testy do kilku czasopism motoryzacyjnych.
Dlatego ja osobiście jestem bardzo sceptyczny do wszelkich "testów redakcyjnych" bo wiem jak się one MOGĄ odbywać.

Czyli ttypowe "Mam dowód na spisek, ale nie mogę ujawnić".I oczywiście nikt poza Tobą tych dowodów nie ma.Ewentualnie jak mają to oczywiście boją się ujawnić nawet anonimowo.....ech, ile miejskich legend się na tym opiera.

Amortyzatory
Powrót