• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- Testy, filmy, zdjęcia.

Kolego drogi, to Ty (Wy?)
To nie ja to zacząłem. Nawet nie mam Giulii tylko Stelvio.
Jedyne co wskazalem to w jednym poście, że ktoś laga widzi a ktoś się zachwyca że go nie ma, co jest deko śmieszne. I z tego wyszła jakaś niedorzeczna dyskusja.
Natomiast masz rację, ja poza startem jakiegoś większego laga nie widzę ale fakt że dotyczy to wersji 2021 - faktycznie nie wiem jak jest w wersji 2023, a tym bardziej w Giulii.
I nie chce mi się tu bić dłużej piany.

Stelvio 580KM + porobiona skrzynia, Giulia fabryka.

580KM to jedno, ale przede wszystkim te 600Nm vs 850Nm - to prawie 50% momentu więcej.

Przy obu fabrycznych parametrach obu samochodów nawet Q4 by nie nadrobiło.

580KM to jedno, ale przede wszystkim te 600Nm vs 850Nm - to prawie 50% momentu więcej.
Skoro ma prawie 50% momentu więcej i tylko 15% więcej mocy, to te maksymalne 850 Nm osiąga gdzieś na niskich obrotach i nie ma to żadnego wpływu na osiągi. No ale można się pochwalić, że jest 850 Nm. XD

Ekhmm, że co?
A to się nowości dowiedziałem
No widzisz, wiele osób nie rozumie takich kwestii i tego, że przy przyspieszaniu automat i tak redukuje biegi trzymając obroty w okolicy czerwonego pola, więc te 850 Nm osiągane przy 1500-2000 RPM jest co najwyżej dla ich lepszego samopoczucia.

No widzisz, wiele osób nie rozumie takich kwestii i tego, że przy przyspieszaniu automat i tak redukuje biegi trzymając obroty w okolicy czerwonego pola, więc te 850 Nm osiągane przy 1500-2000 RPM jest co najwyżej dla ich lepszego samopoczucia.

Można domniemywać, że skoro podniesiono moment to przy czerwonym polu też jest on większy niż fabryczny.

No widzisz, wiele osób nie rozumie takich kwestii i tego, że przy przyspieszaniu automat i tak redukuje biegi trzymając obroty w okolicy czerwonego pola

Po pierwsze jakoś trzeba ruszyć. Po drugie przebieg krzywej momentu MA wpływ na osiągi - chyba, że jest identyczny od tych powiedzmy 4500obr, w co wątpię.
Wiadomo, że ten wpływ to nie jest 25%, ale pisanie, że jest żaden to IMO nadużycie.

Można domniemywać, że skoro podniesiono moment to przy czerwonym polu też jest on większy niż fabryczny.
Nie trzeba domniemywać, jeśli moc wzrosła z 510 KM na 580 KM to moment w górnym zakresie musiał wzrosnąć z 600 Nm na ~680.
Po pierwsze jakoś trzeba ruszyć. Po drugie przebieg krzywej momentu MA wpływ na osiągi - chyba, że jest identyczny od tych powiedzmy 4500obr, w co wątpię.
Wiadomo, że ten wpływ to nie jest 25%, ale pisanie, że jest żaden to IMO nadużycie.
No trzeba ruszyć, ale Giulia Q przy ruszaniu i tak ma przyciętą moc żeby nie mielić kołami, więc to bez znaczenia. A później nie wychodzimy poza zakres 5500 -7300 RPM i tylko moment/moc w tym zakresie ma znaczenie. I nie ma tam żadnych "850 Nm", bo wtedy moc by nie wynosiła 580 KM, tylko w okolicach 740 KM.

Zresztą nie ma co teoretyzować, widać wszystko na filmie gdzie Stelvio mając te prawie 50% niutonometrów więcej (pomijając lepszy start dzięki Q4) nie ma szans z Giulią. :cool:

Siedzenie na zderzaku to zło, ale nie należy się bawić w szeryfa, lub próbować komuś dawać nauczkę.

Amortyzatory
Powrót