[Giulia/Stelvio] ACC, manetki Apple Car Play, Race Mode, kamera cofania Retrofit etc.

czy w Stelvio przy zainstalowanym i działającym TSR(ACC+) itd jest opcja jakowaś w której tempomat dostosuje predkość do ograniczenia rozpoznanego przez TSR ? ..... /w menu tego nie widze /

Musisz mieć odblokowane w proxi ISC (Intelligent Speed Control) po czym w menu załączyć jego użycie.
Przy czym tempomat tylko podpowiada zgodnie z odczytanymi znakami a Ty musisz to przyciskiem zaakceptować lub nie.

Gdzie w Mesie szukać takiej opcji? Posiadam wersję 5.3 i w zakładce proxy nigdzie nie ma wzmianki o ISC, HAS oraz TJA

Jak Wam działa system TJA? Czy w Stelvio 2020r. były jakieś aktualizacje polepszające prace tego systemu? Bo jak dla mnie ten system działa tragicznie. Jadąc dziś dwugodzinną trasę próbując cały czas jechać na TJA system może maksymalnie działał bez zarzutów przez jakieś 200m. Dosłownie maksymalnie co 10 sekund wyłączenie systemu i komunikat z problemem sczytywania linii. Jak z systemem HAS? Działa tylko na autostradach czy na drogach szybkiego ruchu też? Dodam, że miałem wcześniej system LKA (który działa bardzo dobrze) i sam dodałem przyciski i aktywowałem HAS, TJA i ISC w Mes. Czy wymagana jest jeszcze jakaś kalibracja?

- - - Updated - - -

Nie znajdziesz poczytaj jak sie wchodzi w kodowanie proxy jest tego tu mnóstwo.

Troche było nauki, ale dałem rade. Świetna sprawa, że cos za co trzeba płacić producentowi grube pieniądze robisz to praktycznie za darmo :D Dzięki

Tka w giulii/stelvio dziala fatalnie i tylko do 60kmh. W tonale dziala juz dosc dobrze za to wyłącza sie przy zwyklym deszczu

kierownice z grzeniam chciałem założyć i po zdjeciu starej okazało sie ze nia mam pinów w gnieździe ! nie znalazłem żadnej ukrytej intalacji w kolumnie, wolnych przeowodów itp - jak sobie z tym poradzić bo zgłupiałem ? źle szukałem ?

kierownice z grzeniam chciałem założyć i po zdjeciu starej okazało sie ze nia mam pinów w gnieździe ! nie znalazłem żadnej ukrytej intalacji w kolumnie, wolnych przeowodów itp - jak sobie z tym poradzić bo zgłupiałem ? źle szukałem ?

Zdziwiony trzeba kupic tasme z funkcja grzania. Mam jak cos.

To Ty pytałeś na facebooku? odpisywałem dzisiaj. w skrócie norma, nie ma wiązek, do tego sterownik nawet jeśi masz elektryczne to nie będzie miał wyjść grzania, przyciski i kiera do wymiany poza zwyjaczem. dodawanie kiery najłatwiej kabel z gniazda zapalniczki i przełącznik dać w kolumnę + wymiana kiera/zwijacz. wymiany sterownika fotela to proszenie się o kłopoty z lusterkami wariującymi.

Hej,
Przeczytałem cały wątek i wiem, że wiem mniej niż na początku :P.

Ale może ktoś z Was potwierdzi moje przypuszczenia:
  1. W MES w proxi w zaznaczonym byte wpisujemy wartości w HEX (w którymś temacie ktoś wrzucił konwerter HEX - Binary) i chcąc zmienić np LANE ASSIST bit 4 i 5 wpisujemy 20 (00100000) dla LKA lub 10 (00010000) dla LDA.
    Oczywiście zakładając wszystkie pozostałe funkcje wyłączone dla byte 166
  2. Czy ktoś wie czym różnią się ustawienia w byte 166 xx10xxxx od xx11xxxx o ile to pierwsze to LKA, xx01xxxx LDA to nie mogę znaleźć za co odpowiada właśnie to xx11xxxx.

1. tak
2.nie ma wartości 11 na tych bitach obecnie przewidzianej - pole akurat jest dwubitowe i są wartości 0 - not present, 1 - LDW, 2 LDW+LKA oczywiście do przetłumaczenia z dzisiętnych na binarne zawsze w mapie (i wrzuceniu na odpowiednie pozycje w bajcie i całość na hex)

1. tak
2.nie ma wartości 11 na tych bitach obecnie przewidzianej - pole akurat jest dwubitowe i są wartości 0 - not present, 1 - LDW, 2 LDW+LKA oczywiście do przetłumaczenia z dzisiętnych na binarne zawsze w mapie (i wrzuceniu na odpowiednie pozycje w bajcie i całość na hex)

dzięki, muszę poczekać na przycisk kierownicy jak podmienię to będę zmieniał - obecnie na 166 mam w HEX 23 binarnie wychodzi 00100011 - wiesz może za co odpowiada pierwszy i drugi bit (jak dobrze rozumiem 11 na końcu)

Wartości przeliczyłeś prawidłowo.
Natomiast w 166 wpisz AF to uzyskasz ISC+HAS+TJA, pod warunkiem, że uruchomisz też:
- ACC+
- TSR (159: 00>C0 i opcjonalnie 202: 00>01)
- ISC menu (177: 00>40 (opcjonalnie))

2. xx11xxxx - Enables Active Lane Management. Natomiast nie mam pojęcia czym to się różni od LKA i czy w ogóle działa.

xxxx xx11 oznacza opcje związane z "Driver Attention Assist". Masz mieć zapewne w my21 oba na 1.

Ostatnia edycja:
Dzięki kolegom netzmark i epsonix udało się zrobić moje pierwsze proxi - uruchomienie rozpoznawania znaków TSR.
Po zmianie w MES bytu 159 z "00" na "CO" oraz bytu 202 z "00" na "01" na wyświetlaczu pomiędzy zegarami pojawiła się ikonka prędkości oraz w systemie wspomagania kierowcy dodatkowa opcja:

kontroka licznika.jpg

dodana opcja TSR.jpg

Teraz tylko testy drogowe :crazy_pilot: - jeszcze raz dzięki za pomoc i naprowadzenie dla naprawdę laika w świecie bitów bytów itp. :D

- - - Updated - - -

Wartości przeliczyłeś prawidłowo.
Natomiast w 166 wpisz AF to uzyskasz ISC+HAS+TJA, pod warunkiem, że uruchomisz też:
- ACC+
- TSR (159: 00>C0 i opcjonalnie 202: 00>01)
- ISC menu (177: 00>40 (opcjonalnie))

AF z tego co widzę to 10101111, na bit 6 jest jeszcze x1xxxxxx "Enables BSM if vehicle equipped with rear blind spot radar sensors" - obecnie mam w aucie ABSM to też ma zostać na wyłączony "0" ?

No właśnie ten offset to zdaje się byte 202, podobnie jak 177 dla ISC. Na 100% nie jestem pewien czy jak się ich nie uruchomii to czy mimo wszystko też nie działają te offsety, niektóre funkcje zaszyte są na stale w komputerze i działają niezależnie od bitów - włączysz czy nie i tak działają, lub odwrotnie - nie działają...

PS. U mnie w ori BSM w proxi wyłączony a właśnie dziala. Mam AF.

Dobrze Ci poszło jak na laika :-)

Ostatnia edycja:
Dzięki kolegom netzmark i epsonix udało się zrobić moje pierwsze proxi - uruchomienie rozpoznawania znaków TSR.
Po zmianie w MES bytu 159 z "00" na "CO" oraz bytu 202 z "00" na "01" na wyświetlaczu pomiędzy zegarami pojawiła się ikonka prędkości oraz w systemie wspomagania kierowcy dodatkowa opcja:

Pokaż załącznik 290884

Pokaż załącznik 290885

Teraz tylko testy drogowe :crazy_pilot: - jeszcze raz dzięki za pomoc i naprowadzenie dla naprawdę laika w świecie bitów bytów itp. :D

- - - Updated - - -

AF z tego co widzę to 10101111, na bit 6 jest jeszcze x1xxxxxx "Enables BSM if vehicle equipped with rear blind spot radar sensors" - obecnie mam w aucie ABSM to też ma zostać na wyłączony "0" ?

spoko. 159ty wystarczy 40, bit 7 i tak jest ignorowany.
202 niepotrzebnie zmieniałeś
ISC wyłączyłem w menu - bardziej denerwuje niż służy czemukolwiek

tak, ja nie mam ustawionego, z resztą cały bajt 202 jest oznaczony jako not used - mapa proxi jest ogólna dla wielu marek/modeli bazujących na tym rozwiązaniu z proxi, czasem to są placeholdery też na przyszłość itp.

No i tu jest różnica między praktykiem a teoretykiem :-)
Cieszę się, że przynajmniej nie wprowadziłem Cię w błąd (nadmiar zbędny ale nie zaszkodził).

ISC to kwestia co kto lubi czy przyzwyczajenia. Ma swoje plusy np w trasie jak chcesz jednym klikiem zmienić ograniczenie ze 140 na 90 czy odwrotnie. Natomiast faktycznie czasami też utrudnia, warto samemu się pobawic.

TJA to dopiero bezdyskusyjna porażka.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót