[Giulia] Giulia- felgi, opony

Ja jestem zdecydowany na hankook Evo 2 , jako że przód 225, tył 255 , cena dość atrakcyjna , w testach wypada całkiem ok, czekam na Black friday, może uda się taniej kupić .

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Jak juz pisałem, założyłem na zimę 18" podkowy ze 159, ale średnio mi się to podobało - za duże ET, felga jest ciut wypukła, opona węższa niż w 159, do tego żona mi te felgi zdążyła porysować przez ostatni sezon letni (jeździły w jej Giulietcie).

Kupiłem PSW Dubai Anthracite polished 18"x8" RT33 z eBaya z Włoch, dzisiaj przyszły:
20181207_103032.jpg20181207_103040.jpg20181207_103100.jpg

Wcześniej pytałem sprzedawce o producenta, zarzekał się że PSW to włoska firma (tak jest) i że produkowane są we Włoszech. Na pudełkach jednak Made in PRC.
No cóż... Trudno, moze będą OK, w końcu nawet ori felgi Giulii/Stelvio produkują w Tajlandii. Felgi wyglądają na pierwszy rzut oka bardzo ładnie, fajny wzór, fajna kolorystyka, jakościowo sprawiają dobre wrażenie (oglądałem jedną tylko).
Wrzucę fotki jak już będą na aucie.

Na początek zakładam bez dystansów, zobaczę jak to wygląda, a najwyżej coś dorzucę z czasem.

napisz proszę jak wrażenia z jazdy na Evo2
Wrażenia po 1000 km na plus , jazda tylko po mieście więc nie powiem czy są głośne na trasie , deszcz , temperatury w okolicach zera , lekkie minusy , trzymanie dobre . Zobaczymy jak będzie na śniegu i błocie śniegowym.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

jak już o oponach, to po miesiącu i ok 1000km jeżdżenia na Good Year UG Performance Gen1 18", na razie wrażenia bardzo dobre. przyczepność bardzo dobra przy temperaturach typu -10 do +10C, też ciut oblodzonych drogach czy w mocnym deszczu (choć jeszcze nie było śniegu ani lodu z prawdziwego zdarzenia więc ciężko na 100% powiedzieć coś więcej jako o typowych zimówkach). Są ciche i komfortowe, ale po przejściu z 19" run flat czuć ze auto jedzie na oponach ze znacznie mniejszą sztywnością ścianki bocznej (uczucie jak na jakiś balonach - pewnie kwestia przyzwyczajenia się do bardzo sztywnych runflatach)

Jeśli to pomoże, to powiem, że do veloce wchodzą 10” z Q na tył.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

8.5" to nie sa felgi od veloce, jesli masz na mysli te 19 koniczynki to sa. od Q, ale tak, chocby [MENTION=67999]michal35[/MENTION] takie ma w swojej (standardowe mniejsze tarcze)

tak 19 koniczynki. tylko gosc ma 4 sztuki 8,5"... jak poznac czy to oryginały ?

tak 19 koniczynki. tylko gosc ma 4 sztuki 8,5"... jak poznac czy to oryginały ?
pewnie oryginały bo pełno tego na ebayach/allegro itp. na ori masz wewnątrz ramion napis ALFA ROMEO, chyba wszystkie tez mają napis Made In Thailand. Żebyś sobie porównał wygląd wewnątrz, to tak to wyglądało w felgach w ciemnym wariancie którymi interesowałem się jeszcze przed zakupem Giulii (to chyba zdjęcie od kolegi [MENTION=53721]michał[/MENTION]35)
IMG_20171121_132607.jpg
a tu fotka z moich 19" srebrnych po zdjęciu na zimę:
20181113_185317_mod.jpg

No ma ale za 7ke... Trochę za dużo chce [emoji846]

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Kozak zapytaj w ASO. Te koniczynki gunmetal 8 i 9 wychodzą wyjściowo jakoś 1400 zł sztuka brutto.

jak pytalem rozwazajac rozne opcje aut ze stocku i dokupienie 19", to dali oferte ze przy zakupie kompletu felg jest 15% znizki od ceny katalogowej, nie pamietam juz jaka byla finalna cena. nie skorzystalem bo docelowo kupilem auto z 19tkami

felgi 17' z alfy 159 do Giulii QV?

Witajcie, nietypowe pytanie, mam felgi (oryg.) z alfy 159 z nowymi zimówkami, zastanawia/m się czy się zmieszczą do Giulii QV, de facto pytanie się sprowadza, czy zmieszczą sie pod zaciski i tarcze, które jak wiadomo są spore, Ma ktoś wiedzę na ten temat?

Nie ma szans. 17 cali to jest minimalna srednica na Brembo 330mm w 159, a co dopiero w takim potworze jak Giulia. Zakladam ze min. 18 bedziesz musial wlozyc i pewno spory dystans zeby to jakos zgrabnie wygladalo :P

Dochodzi jeszcze fakt, że w Giulii masz mieć z tyłu szerszą oponę.

Amortyzatory
Powrót