• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulia] Giulia- felgi, opony

tak, 235 ścianka opony jest mniej więcej w "pionie" - w 159 własnie na 8J dawali 235, a 225 dawali na 7.5J (tak samo w Giulietcie). Myślę że jak kolega [MENTION=77842]Apollo888[/MENTION] zastanawia się pomiędzy 225 a 245 to po prostu radzę wziąść z środek 235.

tak, 235 ścianka opony jest mniej więcej w "pionie" - w 159 własnie na 8J dawali 235, a 225 dawali na 7.5J (tak samo w Giulietcie). Myślę że jak kolega [MENTION=77842]Apollo888[/MENTION] zastanawia się pomiędzy 225 a 245 to po prostu radzę wziąść z środek 235.
Jak można "wziąść" to i trzeba "braść" ;)

Dziś założyłem moje GY na 18". Jakież było moje zdziwienie jak nowe czujniki po prostu zadziałały.
Opony mam nie RF - muszę powiedzieć że zero zachwytów. Pirelli letnie z RF lepiej się prowadzi

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Jak można "wziąść" to i trzeba "braść"
niestety ale ja mam jakieś upośledzenie jeśli chodzi o ortografię - raz piszę źle, innym razem dobrze. już pisałem kiedyś tu na forum po podobnych przytyczkach -czasem potrafię napisać 'ktury' albo 'rze' - nic na to nie potrafię poradzić - w momencie pisania wydaje mi sie wszystko OK. tak już mam. nie znaczy to że w ogóle się nie staram, nie raz pisząc coś sprawdzam, ale wtedy kiedy mam wątpliwośc. innym razem po napisaniu posta coś mi się rzuci w oczy to szybko poprawiam ale i tak byki często przechodzą (nie raz widzę je dopiero jak ktoś mnie cytuje)

245 jednak odpuszczam bo nie chcę zmniejszać profilu na 35, chcę zostać przy 40. W efekcie zastanawiam się nad 235 oraz pierwotnym zamysłem 225.

porównywałeś rzeczywiste szerokości opon?

bo np w lecie Michelin ma najwęższe opony.
mimo teoretycznie takich samych rozmiarów - opona np Michelin jest węższa niż Pirelli.
Mało tego ta samo opona Pirelli w tym samym rozmiarze - w zależności od kodu producenta też może mieć różną szerokość rzeczywistą. Rekordzistą jest zdaje się 315/35 r21 - które pod BMW ma szerkoś 6cm większą niż opona bez homologacji BMW...

[MENTION=78109]treslunas[/MENTION] Nie porównywałem bo nie mam dostępu do opon.

Zrobiłem mały research i jednak pójdę w opony Continental winter contact. [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] na swojej liście propozycji podał TS 850 P. W ofercie pojawiły się również TS 860 S. Ktoś coś wie nt TS 850 P vs TS 860 S? To źródło https://www.tyrereviews.co.uk/Article/Continental-WinterContact-TS-860-S-First-Drive.htm podaje że TS 860 S poprawia jazdę na sucho względem TS 850 P. Natomiast nie do końca umiem zrozumieć czy kosztem jazy na mokrym czy nie. Screen sugeruje że jednak tak a tekst jednak że opona ma zapewnić najlepszą możliwą skuteczność hamowania na suchej i mokrej. Wiecie może?

Ostatnia edycja:
Na początek to sprawdź co w twoim rozmiarze jest produkowane 225/45 R18 nie ma conti 860 jest tylko 850P i 830P( ale wyłącznie w Runflacie).
Poza tym trzeba uważnie czytać testy i wybrać sobie to co jest w miarę mierzalne.
W każdym rozmiarze konkurencja wygląda inaczej.
Ja osobiście po tym co COnti zaprezentował w oponach letnich pod względem żywotności - prędko go nie założę.
Srednio co 1.5 sezonu zakładam nowe opony - o ile w lecie - nie było wiekszych róznic miedzy Conti sport contact, Pirelli Pzero, Kumho Ku39 i Vredestein ultrac Vorti o tyle w zimie - u mnie Pirelli Sottozero II zdecydowanie wygrało z COntim Ts850 Kumho WP71, Falken HS449 i Hankook W300 oraz W310.

[MENTION=78109]treslunas[/MENTION] dzięki za pomoc. Natomiast zauważ że ja nie szukam R18 tylko R19 225/40 lub 235/40. Dodatkowo wspominałem o TS 860 wersja z "S", która raczej mocno się różni od wersji bez "S". Pierwsza to asymetryczna a druga kierunkowa.

Napisałeś że COntim Ts850 przegrywało u Ciebie z Pirelli Sottozero II. Jeśli celowo pominąłeś "P" to tutaj również jest chyba spora różnia między wersją z/bez "P". Tak jak wyżej, jadna to asymetryczna a druga kierunkowa.

Z tego posta http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/154102-giulia_felgi_opony-post2021775.html#post2021775 dowiedziałem się żeby nie brać kierunkowych opon.

Z tego posta http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/154102-giulia_felgi_opony-post2025264.html#post2025264 dowiedziałem się że Pirelli łapie parametry od kilku stopni na minusie a to raczej rzadko się u nas zdarza.

Trochę słabo z tą żywotnością jeśli jest tak samo dla zimowych.

w 225/40 r19 masz wyłącznie Ts860S w Contim.

Jeśli chodzi o Pirelli - to u mnie teraz również odpada bo sottozero3 jest w kierunku a SZ2 tylko w Ruflacie.
Nie ma jeszcze żadnym opinii o ts860S - a ja przez ostatnie 16 lat sprzedaży opon - już kilka spektakularnych wpadek wiodących producentów zauważyłem..
to raczej poczekam jeszcze jedną zimę.
Sam dostałem do testów Vredestein Wintrac Pro - nowość tegoroczną która w 245/45 r18w testach dość dobrze wypadła. Normalnei bym jej nie kupił - bo jest w kierunku.... Jeśli polegnie na śniegu - to z czystym sumieniem ściągnę i kupię..... tylko co?? u mnie priorytet w zimie ma śnieg... jak na razie po 3000km na zimowych w temperaturze cirka 5-20 stopni, jest cichsza niż CinturatoP7 w runflcie, auto się gorzej prowadzi - co akurat było do przewidzenia z racji temperatur. ciut mniej za to pali - być ale to też być spowodowane węższym tyłem na zimę.

Reasumując na pewno 860S jest dobrą oponą - dostępność w 225/40 r19 jest słaba , więc jeśli jestes zdecydowany - śpiesz się. w Polsce raczej już nikt jej nie ma a Runflat to dopiero po nowym roku ma być dostępny.

Z tego posta http://www.forum.alfaholicy.org/giul...ml#post2021775 dowiedziałem się żeby nie brać kierunkowych opon
odesłałeś do mojego starego posta. Faktycznie ze zwykłych Conti TS850 (bez P) nie byłem zadowolony w 159TBi po chipie. Rozmawiając trochę z ludźmi o tym powiedziano mi że powinny być do mocniejszych aut raczej asymetryczne. dzis już jednak nie jestem taki pewny - może zrewiduję pogląd po tej zimie w Giulii na GY UGP G-1 (kierunkowe).

pod koniec lata jak kupowałem opony zimowe do Giulii to zorientowałem się że większość marek premium oferuje opony do mocniejszych aut tylko kierunkowe zimówki - Pirelli Sottozero 2/3, GY UG Performance Gen1, Michelin Pilot Alpin 5, Dunlop Winter Sport 5, i w tamtym czasie jedynymi producentami którzy mieli w ofercie symetryczne i asymetryczne były Nokian z modelami WR A4 i WR D4 i Continental w tamtym czasie chyba jeszcze nie oferował modelu TS860S, tylko kierunkowy TS860 no i starsze asymetryczne TS850P.

Do Continentala mam po TS850 pewną awersję z paru powodów:
1.rozczarowanie bo miała być to mega top opona która biła na głowę w testach w 2013r wszystko co było na rynku i była zdecydowanie droższa od innych premium
2.w 159TBi nie kleiła dobrze (w Giulietcie bardzo dobrze się spisuje do dziś)
3.za głośna (w obu autach)
4.przy pewnych prędkościach przy hamowaniu silnikiem generowała takie jakby wibracje (ok 60-70km/h) w obu autach (Giulietta od nowości auta od je miała założone - więc nie ma mowy że coś nie tak z autem)

Dodatkowo w Giulietcie stockowo mieliśmy założone Continentale Sport Contact 3 i szału nigdy nie robiły - teraz mam Micheliny Pilot Sport 4 i jest duża różnica na plus. Stąd moje zaufanie do Continentala jakoś zostało podkopane - testy swoje a jakoś rozczarowują dlatego próbuję innych. Nokian WRA A3 tez mnie kiedyś rozczarował. W letnich za to bardzo sprawdził mi się GY (Eagle F1 Assy 3) i Michelin (miałem kiedyś Primacy HP a w Giulietcie PS4) i dlatego stawiałem przy zakupie zimówek na coś z tych marek, i stanęło na GY.

z asymetrykiem w zimie jest generalnie problem - ale udaje się coś jeszcze znależć
poza COntim 810S, 830P,850P, 860S - Pirelli Sottozero2 , Toyo 954, Hankook w320, Ug1 performance Goodyeara, oczywiscie w zależności od rozmiaru ich dostępność jest różna. Widzę, że gust mamy podobny :) z tym , że ja lato bardziej Pzero pIrelli lub MIchelin ps4, zima przez osttanie 10 lat Sottozero 2 - we wszystkich autach od forda Focusa - 2 komplety, Lancia Lybra - 3 komplety. Lancia Delta 2 komplety, Audi A4 - 1 komplet - w zasadzie z jednym zastrzezeniem- im cieplej tym głośniej.... ale Pirelli nie bez powodu nazwało opone Sottozero - "poniżej zera" im zimniej tym lepiej...

faktycznie sottozero2 to asymetryk a 3 juz nie, ale z goodyearem Ty sue pomyliłeś to kierunkowa opona

tak jest - pewno dlatego ze Goodyeara z czystym sumieniem to raczej nie polecam :) no moze poza f1 asym3

czemu? ja akurat kupiłem... po kilku dniach używania w dość wysokich temperaturach, wiem tylko że są w miarę ciche i komfortowe.

czemu? ja akurat kupiłem... po kilku dniach używania w dość wysokich temperaturach, wiem tylko że są w miarę ciche i komfortowe.
Też jestem zadowolony. Co prawda mam je od soboty. Na pewno czuć że są bardziej miękkie niż letnie, ale to normalne.
W śniegach i innych zimowych atrakcjach moje doświadczenia z GY są jak najbardziej pozytywne.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

w trakcie zimy wymienimy uwagi tu na forum o tym jak się spisują - teraz to tylko wielki znak zapytania.

Jakiś czas temu wkleiłem tu linka do felg PSW - aukcja z ebaya - fajne koniczynki 18" (model Dubai) cos podobnego do MSW82 (mi się ciut bardziej podobają i mają 2 malowania których nie ma w MSW) w 3 malowaniach - czarne, srebrne i antracytowe z polerowanym frontem. pytałem czy ktoś to zna, nie było odpowiedzi. napisałem do sprzedawcy i uzyskałem informacje więc się tu podzielę. Felgi są produkowane we Włoszech przez firmę Pneus Service (https://www.pneusservice.com/index.php). sprzedawca napisał też że może wystawić faktrę VAT EU i sprzedać na eksport bez VAT (do zapłacenia w kraju dostawy) aktywnemu płatnikowi VAT EU, czyli fajnie bo będzie można normalnie sobie połowę VAT odliczyć w Polsce. Cena brutto tych felg we Włoszech to w zależności od malowania niecałe 2.4 do 2.5tyś zł, wysyłka ok 150zł.

katalog felg aluminiowych PSW tu:
https://www.cerchiinlegashop.it/cataloghi/PSW_MAGGIO2017_%20pt1.pdf

Na zimę niby mam podkowy 18" ze 159 pomalowane na ciemny chrome shadow, jednak siedzą trochę za głęboko - nie wygląda to tak jakbym chciał (ET41 zamiast ET33) a do tego żona mi 3 felgi ze 159 porysowała bo w lecie te felgi jeździły w jej Giulietcie. Zastanawiam się mocno czy ich nie kupić, tych w wariancie antracytowym z polerowanym frontem.
Inna opcja to kupować dystanse, na przód jakieś przelotowe 3-5mm powinny podejść bo felga ze 159 nie ma tak mocnego podfrezowania w otworze centrującym jak felgi w Giulii (jest frez na głębokość 7mm!), na tył musiałoby być ok 16-20mm żeby już brać z kołnierzem (tu np Eibach ma taki dystans niby pasujący do Giulii - niby bo już widzę że w katalogach mają błędy i polecają sruby M12 podczas gdy w Giulii są M14 - musiałbym dostać wymiary od Eibacha (już poprosiłem przedstawiciela) i samemu posprawdzać dokładnie piastę/felgę przed zakupem). Przy dystansach na tyle trochę się obawiam zakładania łańcuchów potem, że jak mi dobije koło żeby nie obijało nadkola (a z łańcuchów korzystam z 5-10 razy w roku - mam taki odcinek w górach jak jeżdżę na biegówki, prawie 4km i ok 500m różnicy wzniesień, biała droga i obowiązek korzystania z łańcuchów).

Tu wklejam jeszcze link do aukcji:
https://www.ebay.pl/itm....

trochę z innej beczki
koła do Giulii 19 czarne z oponami 245/35 r19 Pirelli Pzero Corsa - gdyby kogoś interesowały - 5000zł oglądałem u mojego klienta

czyli felgi z Giulii Q zdjęte z przedniej osi i opony w dedykowanym rozmiarzy. tylko dodam że to nie są opony typowo na codzienne jeżdżenie (choć w Q je zakładają w fabryce), jednak trzeba wziąść pod uwagę że jest to model Corsa. miałbym obawy jak będzie z ich zużyciem, jak będą się zachowywały zanim dobrze się ich nie rozgrzeje i jak w gorszych warunkach (mocny deszcz czy niższe temperatury)

odesłałeś do mojego starego posta. Faktycznie ze zwykłych Conti TS850 (bez P) nie byłem zadowolony w 159TBi po chipie. Rozmawiając trochę z ludźmi o tym powiedziano mi że powinny być do mocniejszych aut raczej asymetryczne. dzis już jednak nie jestem taki pewny - może zrewiduję pogląd po tej zimie w Giulii na GY UGP G-1 (kierunkowe).

Do Continentala mam po TS850 pewną awersję z paru powodów:
1.rozczarowanie bo miała być to mega top opona która biła na głowę w testach w 2013r wszystko co było na rynku i była zdecydowanie droższa od innych premium
2.w 159TBi nie kleiła dobrze (w Giulietcie bardzo dobrze się spisuje do dziś)
3.za głośna (w obu autach)
4.przy pewnych prędkościach przy hamowaniu silnikiem generowała takie jakby wibracje (ok 60-70km/h) w obu autach (Giulietta od nowości auta od je miała założone - więc nie ma mowy że coś nie tak z autem)
Ja jednak spróbuję Continental winter TS 850 P. Główne powody (może to komuś pomoże):
1. Dlaczego Continental. Napisałem do zaufanej osoby która zajmuje się również motosportem (no i oczywiście miał Giulię Veloce na zimę) by coś polecił jeśli jest w stanie. Cenię go bardziej za umiejętności prowadzenia auta niż za znawcę opon. Dodałem że ważne jest dla mnie: aquaplaning, wet braking and good feeling during corners. Odpisał żebym zainteresował się "continental winter contact" jako dobry kompromis pod to co mnie w oponach interesuje. Dodatkowo podpytał swojego kolegę który jakiś czas temu testował dla Bridgestone and Pirelli. Dostał info że dodatkowo do Conti poleca Goodyear i Dunlop.
2. TS 860 S to jednak jeszcze zupełnie nowa opona i niewiele o niej wiadomo
3. Z artykułu podanego w poście #526 wynika że TS 860 S w stosunku do TS 850 P poprawiono pod kątem jazdy na suchym. Natomiast do jazdy na mokrym lepszym wyborem jest TS 850 P.
4. Widać że każdy ma swoje ulubione opony. Dodatkowo, właściwie dobór odbywa się chyba metodą prób i błędów, więc ja będę miał swoją iterację.

TS 850 P występuje w rozmiarze 235/40 R19 który w stosunku do 225/40 R19 zwiększa średnicę o 8mm, czyli promień o 4mm. Czy te 4mm może stanowić problemy typu obcieranie o nadkola, itp.?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót