• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Wiem, wiem, temat rzeka ale zbliża się zima i szukam do swojego Stelvio 280 KM MY22 opon zimowych. Letnie mam teraz fabryczne w rozmiarze 255/45/R20. Co polecacie? Czy warto przejmować się homologacją, bo auto na gwarancji?

Skontaktuj się z forumowym kolegą [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION], rok temu miał propozycję bezkonkurencyjną. Ja wziąłem od niego zimówki razem z felgami mniejszymi rozmiarowo i tym samym wyższym profilem który zimą zawsze wydawał mi się lepszy.

Czy ktoś z was montował felgi od 159 do Giulii? Mam R17, OEM, w giulii standardowe małe tarcze więc wszystko wejdzie. Potrzebny dystans żeby je trochę wypchnąć bo et różne i tu pytanie jaki max dystans da radę zastosować żeby kolo łapało otwor centralny i najlepiej te same śruby? Z tego co kojarzę roznica w et to 41 do 34 czyli 7mm, taki dystans w okolicach 8mm byłby akurat na zimówki.

Od doradztwa do montażu [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION], letnia a nawet w śniegu dają radę [emoji85][emoji2960][emoji1787]
21fde5631daddd2646a829d527809db0.jpg
e0f8c975814189d47d557d3f169f9ae4.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Od doradztwa do montażu [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION], letnia a nawet w śniegu dają radę [emoji85][emoji2960][emoji1787]

Haha jeszcze pomyślą, że letnie na zimę doradziłem :D Ale rozumiem, że czasem wgląd ważniejszy ;)
Dzięki!

Zima przyszła nagle, nie chciało mi się tak bagle zmieniać a musiałem przewieźć dywan [emoji2960]
Już zmienione na zimówki [emoji1787]

Czy ma ktoś informacje czy te czujniki działają w Giulii i Stelvio?
https://allegro.pl/oferta/vdo-a2c9714580280-czujnik-w-kole-system-kontroli-13080094548

Pytam bo numery oe w ofercie są inne niż te wg VIN.

Odpowiem sobie sam.
Czuniki OE:
  • 50547691 - numer VDO na obudowie A2C97145802 - zamieniony przez 50554747
  • 50554747 - numer VDO na obudowie A2C97145803

Czujnik z linku ma numer VDO A2C9714580280, na obrazkach z internetu tego 80 tam nie ma, wg katalogu zamienia tylko ten pierwszy, 50547691 i jakieś jeszcze inny.

Zamówiłem, z pudełka wyjąłem czujnik z numerem A2C97145803 i zamalowanym logo mopar, więc zakładam że jest to bezpośredni odpowiednik czujnika 50554747.

Pozdrowienia na Święta wam wszystkim.

Odnośnie mojego poprzedniego postu.

Wspomniane czujniki Conti zadziałały od strzała, zaczytały ciśnienie po kilku kilometrach i auto nie zgłasza problemów. Przejechane 60 km.

IMG_5763.jpg

Są w okolicach 130 za sztukę na allegro czy innych stronach z częściami. Jest z wentylem, nakrętką i podkładką w zestawie.
Czujnik w ASO to około 280 zł, oddzielnie sprzedają nakrętkę za kilkanaście zł.

gdzie najsensowniej można kupić te felgi 18tki (szare, nie muszą być nowe, najlepiej na fakture)?

ooqa.jpg

śledzę allegro/otomoto/olx ale jak coś jest w dobrej cenie to od razu znika, nie ma ktoś może na zbyciu?

Jata fiat swego czasu oferował komplet 18 za jakieś 5.5k. Może odezwij się do nich.

Tak dodam że jak patrzysz po używkach to zwróć uwagę żeby wszystkie felgi były odpowiedniej szerokości takiej jak szukasz. Ja szukałem czterech takich samych 18 i miały takie przyjść, a dostałem na tył o cal szersze. Szczęśliwie sprzedawca był odpowiedzialny i dobrze się skończyło. Świadectwo homologacji mojego auta nie przewiduje szerszych felg na tył.

Jak to jest z tymi oponami 235 zamiast 225 na 8 calową felge? Jeździ ktoś? Można, czy od razu dowód zabierają? (w sensie czy komus coś do tego, że tego rozmiaru nie ma w homologowanych i nie odbiega więcej niż 1.5%). W 159 takie rozbieżności między rozmiarami felg były normą.

O ile nie jeździsz tym na taksówce to się nikt nie przyczepi

Zastanawiam się cały czas czy przejść na szeroki tył 255 czy wystarczy na standardowe 8 cali założyć oponę 235 bo to przede wszystkim praktyczniejsze. Ktoś przechodził w jedną albo drugą stronę, ma jakieś ciekawe wnioski? Jakieś plusy szerokiego tyłu w normalnym, spokojnym użytkowaniu, może chociaż wolniej schodzi? Lepiej wygląda, ale 235 też się powinno obronić.

Miałem fabrycznie założone 18ki, 255 z tyłu, z przodu 225.
Jeżdżę wyłącznie dłuższe trasy w sezonie letnim, ze stałymi, dość wysokimi prędkościami.
Opony to Good Year Eagle F1 Assymetric 3, homologacja AR.
Po ok. 40 tys. przednie i tylne równomiernie się wyząbkowały od wewnętrznej strony. Widać jakby 2 rodzaje gumy, na przemian, jaśniejsza i ciemniejsza.
Przednie mają ok. 5 mm., tylne ok. 3 mm.
Opony twarde i głośne (szumiały), w poprzednim roku, latem, w deszczu, bardzo niepewne na autostradzie, musiałem zwalniać do ok. 100 km/h.

Nie zdecydowałem się na nowe takie same.
Dla próby i odmiany, kupiłem Hankook Ventus S1 evo3, RoF, homologacja do BMW 3.
Niestety bez rantu ochronnego.
Są na pewno cichsze od GY F1 i mam nadzieję, że wytrzymają 4-5 sezony.

Amortyzatory
Powrót