• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

A ja mam taką prywatę, czy ktoś ma nie run flat 19 w trojmieście i mógłby mnie przewieźć?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Słuchajcie a czy ja musze kupować ranflaty? W sumie jeżdżę już dwa miechy a nie pomyślałem co się stanie jak złapię gumę. Nie mam ani zapasówki, ani dojazdówki ani zestawu naprawczego.

mam oferte na opony Pirelli P Zero 225/40 19 i 255/35 19 typu Run Flat za 2680 za komplet. Opony są nowe ale z 2017 r więc nie jest to problem. Generalnie nie chciałem run flatów ale te maja dobrą cenę. Czy ktoś może napisać czy może porównać run flaty nie zwykłe pod względem komfortu i prowadzenia?

Z tego do wiem każdy odchodzi od runflatow...
Jakis powod musi być.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

mam oferte na opony Pirelli P Zero 225/40 19 i 255/35 19 typu Run Flat za 2680 za komplet. Opony są nowe ale z 2017 r więc nie jest to problem. Generalnie nie chciałem run flatów ale te maja dobrą cenę. Czy ktoś może napisać czy może porównać run flaty nie zwykłe pod względem komfortu i prowadzenia?

Komfort gorszy z powodu twardych ścian opony. Prowadzenie dramat...
Mam porównanie, bo zdjąłem rf i zastąpiłem zwykłymi po kilku tys km.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Jakie zalety ma nawi 6,5"?, [emoji16][emoji16]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
była tańsza w zakupie? haha. w Giulii jakieś 5k różnicy o ile pamiętam. 6.5 ma tez ciut wyższy ekran. więcej nie wymyślę już

Komfort gorszy z powodu twardych ścian opony. Prowadzenie dramat...
Mam porównanie, bo zdjąłem rf i zastąpiłem zwykłymi po kilku tys km.

Dzięki Stary! Potwierdziłeś moje obawy.

była tańsza w zakupie? haha. w Giulii jakieś 5k różnicy o ile pamiętam. 6.5 ma tez ciut wyższy ekran. więcej nie wymyślę już

Wyprzedziłeś mnie. Tak na logikę jak coś jest na 8,8" to w 6,5 musi coś być "ucięte". W dyskusji prywatnej na temat naw 6,5 przyznali że nie przewidzieli właściwie wielkości oprogramowania a obecnie nikt nie wie co usunąć z oprogramowania aby się zmieściło w pamięci. W niektórych dziedzinach zachowują się (FCA) jak laicy i abnegaci - przykre to ale prawdziwe. To jest tak jak z przednimi fotelami, odsunięte max do tyłu powinny zapewnić komfort pasażerom siedzącym z tyłu a nie zgniatać im nóg. Tłumaczenie średniej wzrostu 175-180 do mnie nie przemawia(sam mam więcej).

Ten komfort pomijam, bo teraz mam micheliny pilot sport 4s i one też mają sztywne ściany ze względu na sportowy charakter. Najgorsza w rf była mega podsterowność i całkiem pokaźna nadsterowność. Całkowicie zabijało to robotę wykonaną nad właściwościami jezdnymi giulii. Na dobrej gumie jest jak inne, lepsze auto.

Ja zmieniłem fabryczne zimówki runflat Pirelli SottoZero3 225/40/19 i 255/35/19 z homo AR (okazały się wadliwe i Pirelli uznało reklamację) na Michały Alpin 4 w tym samym rozmiarze, ale nie runflat.

Komfort nieco lepszy, ale trochę naiwnie liczyłem, że będzie znacznie lepszy. To chyba niestety niemożliwe na tak niskim profilu i jak się chce komfortu to raczej trzeba iść w 18".

Prowadzenie trochę inne. RunFlat z racji sztywnych boków dawał bardzo ostre natychmiastowe reakcje na ruchy kierownicą, co było dość fajne.
Na nie-runflat reakcja na skręt jest trochę mniej ostra i bardziej "miękka". Dla mnie to ok, komu innemu może brakować tej ostrości, która w Giulii w ogóle jest wybitna.
Reasumując, na równej drodze runflat prowadził się może nawet ciut przyjemniej, na nierównej drodze wolę nie-runflat.

Żadnych różnic w kwestii nadsterowności czy podsterowności (jak pisze kolega wyżej) czy w ogóle poziomu przyczepności nie zaobserwowałem.
Inna sprawa, że Pilot Sport4s wybitną oponą jest i faktycznie można mieć wrażenie, że ma się nowy lepszy samochód, gdyby jeszcze nie była taka głośna...no ale coś za coś.

Jak będzie kapeć jest pewne ryzyko lawety i się z tym liczę.
Ale wypowiadali się tu też tacy, którzy przeżyli wybuch opony na autostradzie i nie chcą słyszeć o nie-RF. Co kto woli.

Czy ktos jeździł 18x8 z 235?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

NIe wiem ale ktoś (może Azalgo?) jeździ w zimie na 245/40R19 i z tego co pamiętam sobie chwalił. sam zastanawiam się zmieniać letnie na 235 przód i 265 tył a zostawić profil i bez RF.

Amortyzatory
Powrót