[Giulia] Giulia- felgi, opony

nie wiem dok jaka jest tolerancja, znajomy w xdrive bmw 3 gt zalozyl takie same 4 sztuki i szkodzil sie mechanizm...w serwisie stwierdzili, ze to wlasnie przez nieodpowiednie opony, podobna sytuacja w T4, na ferie do Wloch sie wybral i auto zjechalo na lawecie, naped uszkodzil sie

Możesz zamówić giulie q4 z oponami 225/40/19 przód i 255/35/19 tył. Pakiet opony extra series. Przy tym rozmiarze jest 0,23% różnicy w wysokości opony. Musisz pamiętać, że po paru tysiącach km, 4 identyczne opony, mają już inną wysokość na przodzie i inną na tyle, bo zużywają się w innym tempie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Natrafiłem na coś takiego:
jakies_telefony.jpg

Niby podobne do innych podobnych do koniczynek ale to chyba cuś innego. Podoba mi się cienkość ramion.
link do posta: https://publicinsta.com/media/BtCsodEB1dD

Edit: A może to są od stelvio?
Zakładałem, że tamtejsze koniczynki są jak w giulii

Ostatnia edycja:
Czy może ktoś wstawiał dystanse pod felgi szer 8" kończyny, wydaje mi się ze 10mm i felga będzie na rowno z karoseria. Chodzi mi o tyl.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

nie ma szans 10mm bo nie bedziesz mial centrowania. ok 15mm wystaje centrowanie z piasty a felga ori z giulii ma az 7mm fazki. jest tez fazka ok 2mm na centrowaniu z piasty. w ori konfigu zostaje zatem ok 6mm styku czyli przelotowego wlasciwie zadnego nie wlozysz dystansu bo te 5-6mm powinno zostac. natomiast powinien podejsc dystans z kolnierzem centrujacym, dopytaj u sprzedawcy/dystrybutora np eibach moze 15mm by podeszły, jak nie to maja 16mm jeszcze jesli chodzi o jak najciensze mozliwe ktore wg mojej skromnej wiedzy podeszlyby do alfy. na tyl to i 20mm w razie czego tez by weszły

15mm są z kołnierzem, ale to będzie za dużo. 5-10mm max myślę.
Zmierze i zobaczę czy 15mm się zmieści

a tam za duzo. jak masz felgi 9" w konfigu to masz felge wystawiona na zewnatrz o 11.7mm (1/2" na strone felga minus1mm roznic et) wg 8" a opone (gore) o 14mm (1/2z30mm szerokosci minus 1mm na roznice et).

przelotowych do tak duzych faz w felgach zadnych nie dasz bo nie zostanie wystarczajaco centrowania

Koledzy, jaki rozstaw śrub ma Giulia? Czy taki sam jak 159 i Giulietta?

Koledzy, jaki rozstaw śrub ma Giulia? Czy taki sam jak 159 i Giulietta?

idento, nawet zanim zamowilem/ dostalem felgi zimowe nowe do giulii to przez pare tygodni jezdzilem na 18tkach podkowach ze 159

tylko oczywiście ET jest w tamtych większe (a w Giulietcie jeszcze węższa felga), więc fronty felg chowają się bardziej do środka i wygląda to tak sobie - mi się nie podobało i gdybym miał zostać na tych felgach to dodałbym dystans z kołnierzem - pewnie jakiegoś eibach-a 16mm

Nie, nie. Ja mam na Julce oryginały i z nimi ją sprzedam.
Mam w 159 19" do TI na lato, a 17" ori na zimę.
Jak kupię Giulię, to te 17" będę miał do Giulii na zimę. A w 159 wejdę na opony całosezonowe 19".
Dzięki za odp.

Nie, nie. Ja mam na Julce oryginały i z nimi ją sprzedam.
Mam w 159 19" do TI na lato, a 17" ori na zimę.
Jak kupię Giulię, to te 17" będę miał do Giulii na zimę. A w 159 wejdę na opony całosezonowe 19".
Dzięki za odp.
jeśli bez dystansów, to 17" ze 159 to już w ogóle będą fatalnie wyglądać bo nie dość że ET różni się (41) to jeszcze felga jest węższa (7.5"). Jak pisałem ja zakładałem na chwilę 18x8 ET41 podkowy ze 159, i niefajnie to wygladalo z przodu (8mm na różnicy w ET wg ori GIulii), a na tyle to już w ogóle źle (bo Giulia dobrze wygląda ale z szerszymi felgami - tak jak np ori 9"szerokie ET34 jakie mam na lato), przy podkowach na tyle miałem powierzchnię felgi schowaną o 7mm na różnicy w ET i o kolejne 12.7mm na różnicy w szerokości (połowa z 1"), czyli prawie 20mm. Jak założysz 17"x7.5"ET41 to będziesz miał jeszcze kolejne 6.3mm felgę bardziej schowaną wg tego co ja miałem przy podkowach. Wtedy tylko dystanse CIę uratują, powiedzmy 15mm na przód a na tył to nawet możnaby pchać jakieś 25mm (żeby było wystawione prawie jak przy szerszych felgach), lub chociaż te 15mm żeby jako tako wyglądało. Dystanse/śruby kupić dobre, koszt na oś to tak ok 400zł w górę. No i pytanie teraz czy to się opłaca, czy nie lepiej wypchnąć felgi ze 159, a kupić do giulii jakieś bardziej pasujące i nowe? Jest kupa felg niezależnych producentów, wiele w fajnych wzorach do Giulii.

jeśli bez dystansów, to 17" ze 159 to już w ogóle będą fatalnie wyglądać bo nie dość że ET różni się (41) to jeszcze felga jest węższa (7.5"). Jak pisałem ja zakładałem na chwilę 18x8 ET41 podkowy ze 159, i niefajnie to wygladalo z przodu (8mm na różnicy w ET wg ori GIulii), a na tyle to już w ogóle źle (bo Giulia dobrze wygląda ale z szerszymi felgami - tak jak np ori 9"szerokie ET34 jakie mam na lato), przy podkowach na tyle miałem powierzchnię felgi schowaną o 7mm na różnicy w ET i o kolejne 12.7mm na różnicy w szerokości (połowa z 1"), czyli prawie 20mm. Jak założysz 17"x7.5"ET41 to będziesz miał jeszcze kolejne 6.3mm felgę bardziej schowaną wg tego co ja miałem przy podkowach. Wtedy tylko dystanse CIę uratują, powiedzmy 15mm na przód a na tył to nawet możnaby pchać jakieś 25mm (żeby było wystawione prawie jak przy szerszych felgach), lub chociaż te 15mm żeby jako tako wyglądało. Dystanse/śruby kupić dobre, koszt na oś to tak ok 400zł w górę. No i pytanie teraz czy to się opłaca, czy nie lepiej wypchnąć felgi ze 159, a kupić do giulii jakieś bardziej pasujące i nowe? Jest kupa felg niezależnych producentów, wiele w fajnych wzorach do Giulii.

Ok. Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie tematu. A jakie polecasz felgi do Giulii niezależnych producentów? Nic z górnej półki ;)
Kolor auta czarny.

Czy może ktoś wstawiał dystanse pod felgi szer 8" kończyny, wydaje mi się ze 10mm i felga będzie na rowno z karoseria. Chodzi mi o tyl.

Nie pisać z telefonu, bo czasami śmiesznie to wychodzi ;)
Do czego te dystanse mają być?

Ostatnia edycja:
Ok. Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie tematu. A jakie polecasz felgi do Giulii niezależnych producentów? Nic z górnej półki ;)
Kolor auta czarny.
Ja kupilem na zime PSW Dubai polished anthracite 18x8et33. wzor alfowy moim zdaniem super. niby mialy byc wloskie ale jednak okazały sie robione w chinach. wyglad ideal. sezon przejezdzikem i jestem poki co zadowolony - zadnych problemow. stop alu z tego co czytalem dobry na felgi a356a o ile dobrze pamietam. ja kupowalem je jak nie bylo ich jeszcze w Polsce oferowanych, z ebaya z wloch za cos ok.2.7k komplet z wysyłką, od jakiegoś czasu sa tez w pl chyba za ok 2.2k. maja tez czarne i srebrne (te sa tansze ciut).
zdjecia masz tu https://photos.app.goo.gl/ZcaTXcsT2mugELLK7

msw 82 to kolejny typ, podobne choc drozsze ale firma nalezaca do oz racing wiec teoretycznie moga byc lepszej jakosci. jeszcze jedna firma wloska cos takiego miala wypuscic ale nie pamietam nazwy.

psw dubai sa tez 17 jesli sie upierasz (wykorzystanie obecnych opon?) no ale znow ten sam problem z szerokoscia i et i musialbys dodac dystanse z kolnierzem. nie idz w to. giulia ma miec 18 min zeby odpiwiednio sie prezentowac.
moze MAK cos tez ma?

- - - Updated - - -

Nie pisać z telefonu, bo czasami śmiesznie to wychodzi ;)
Do czego te dystanse mają być?
ja w 90% pisze z tel, takie mam glownie mozliwosci. najwyzej ktos sie pismieje z błędów.

Dzięki. Patrzyłem właśnie na te Dubai. Fajne. Zobaczymy. Dzięki za doradztwo. Miłego weekendu!

pytanie bylo o niezaleznych producentow i nie z gornej polki. w ASO komplet 18 kosztuje ok 5.5k a wzory 18 akurat takie sobie do Giulii

Upgrade z 17" na 19" koniczynki - Giulia Business

Przy zmianie opon na letnie, zdecydowałem założyć jedyne słuszne dla Giulii felgi ;)

Giulia Business 200KM RWD.

1. Brać 4x8J, czy 2x8J + 2x9J na tył? W ASO mi powiedzieli że oba typy można założyć bez dystansów i będą pasowały. Cena taka sama. Szerszy tył jaką robi różnicę w samej jeździe? Bo aspekt wizualny przemawia za 9J.

2. Na 8J założyć oponę 225/40/19 cyz 235/40/19? AR zaleca 225, na 9J jednak zalecana ogólnie jest 235 (mam 225 teraz na 17" 7.5J i jest w sam raz).
Na 9J pójdzie (jeśli zdecyduję się na szerszy tył) 255/35/19.

3. Run flat czy standardowa opona? Bardzo będzie twardo po przesiadce z 17" na profilu 55mm?

Czytałem temat, jednak nie rozwiałem w pełni swoich wątpliwości, stąd pytanie. A czas nagli bo się ciepło zrobiło :D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót