• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

IMG_20171127_152633.jpg
U mnie w Veloce wybór padł na Goodyear Ultra Grip Performance G1 (Przód 225/45 95V XL, tył 255/40 99V XL) chciałem Pirelli sottozero 3 ale jak wiadomo szkoda czasu aby je zdobyć tej zimy.

Wrzucę fotki dla potomnych.
Nareszcie pozbyłem się run flatów 225/40 19. Na ori 19x8" założyłem zimówki 245/40 19 michelin pilot alpin pa4. Przybyło 8,5mm mięsa na obręczy i komfort na nierównościach jest nieporównywalny z runflatami.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ile masz luzu z przodu od opony do zawieszenia na tych 245?

Ogolnie zastanawiam sie czy do Giuli weszlyby OK obie felgi koniczynki 19" ale 8.5 szerokie z ET34 i na nie albo zalozyc na lato 225/40R19 z naciagiem (niby jeszcze w normie bo niby dla 225 max to 8.5) albo 235/40R19.
Jaki w razie czego dystans mozna zalozyc zeby korzystac z ori centrowania?

Zastanawiam sie czy nie kupic juz teraz koniczynek w tym rozmiarze, zalozyc do 159 a potem przeniesc sobie do Giuli (albo do Stelvio w zaleznosci co kupie).

Ktos doradzi?

Panowie, orientujecie się czy po zmianie opon w giuli ze standardowych 225/45/18 na 235/50/18 można stracić gwarancję? Ew. jakieś problemy z wypłaceniem ubezpieczenia? Zakładał ktoś taki rozmiar w ogóle? Chciałbym trochę zwiększyć prześwit. W tym przypadku to dodatkowe 1,5cm.

Ile masz luzu z przodu od opony do zawieszenia na tych 245?

Ogolnie zastanawiam sie czy do Giuli weszlyby OK obie felgi koniczynki 19" ale 8.5 szerokie z ET34 i na nie albo zalozyc na lato 225/40R19 z naciagiem (niby jeszcze w normie bo niby dla 225 max to 8.5) albo 235/40R19.
Jaki w razie czego dystans mozna zalozyc zeby korzystac z ori centrowania?

Zastanawiam sie czy nie kupic juz teraz koniczynek w tym rozmiarze, zalozyc do 159 a potem przeniesc sobie do Giuli (albo do Stelvio w zaleznosci co kupie).

Ktos doradzi?

Nie mam pojęcia ile luzu, nie miałem okazji zaglądać tam.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Panowie, orientujecie się czy po zmianie opon w giuli ze standardowych 225/45/18 na 235/50/18 można stracić gwarancję? Ew. jakieś problemy z wypłaceniem ubezpieczenia?
Nie wiem, czy Giulia ma identyczną budowę jak Stelvio, ale w przodzie te ok 1,5 cm może być dużo na tyen górny luz.
Poza tym to prawie 5% róznicy, w razie zdarzenia, jak to wyjdzie, to może być problem. Powiedzą, że np: poślizg był bo systemy nie zgrały się z wielkością koła itp bajka.
O ile to wyjdzie, bo nie wiem, czy przy takich zarzeniach ktoś chodzi z cm i analizuje wielkośc koła realnie. Pewno dopiero wtedy, gdy jeden póbuje zwalić na drugiego, to szuka się słabych punktów ;)

Załączniki

• wahacz.jpg
    wahacz.jpg
    43.2 KB · Wyświetleń: 33
Ostatnia edycja:
Panowie, orientujecie się czy po zmianie opon w giuli ze standardowych 225/45/18 na 235/50/18 można stracić gwarancję? Ew. jakieś problemy z wypłaceniem ubezpieczenia? Zakładał ktoś taki rozmiar w ogóle? Chciałbym trochę zwiększyć prześwit. W tym przypadku to dodatkowe 1,5cm.
a nie lepiej pomajstrować przy wysokości zawieszenia - Giulia Veloce (wersje Q4) jest podniesiona o kilkanaście mm względem RWD, popatrz w ePerze czym to się różnią zawieszenia, może tanio da sie zmienić jakiś element? Albo może jakiś forumowicz który wolałby Veloce obniżyć, zamieni się z Tobą na elementy? Gwarancji to najwyżej nie uznają Ci jakby coś się z zawieszeniem działo, na resztę nie moga się wywinąć.

Panowie,
Nie mam opcji wrzucenia info na giełdę, a sam nie wiem czy taka informacja by tam pasowała w ogóle.
Przymierzam sie do zakupu felg z Giuli QV, 19cali i szerokości 2x 8.5" i 2x 10". Plan potencjalny to założenie do mojej 159tki.
Nie wiem jak to będzie u mnie wyglądać i czy mi sie spodoba więc być może byłyby na sprzedaż potem. Wręcz łątwiej będzie mi się zdecydować na ich ogarnięcie jeśli będę miał plan awaryjny, że ktoś inny też chciałby potem je przejąć.
Proszę o kontakt ew. osoby zainteresowane jeśli są gotowi na taką współpracę. Jeśli nie to rozumimem w 100% i trudno.
Cenę szacuję w granicach 5000-6000 zł za kompletne koła (felgi, opony, czujniki [w zasadzie zbędne do 159, ale na przyszłość by zostały], kapselki, itd.).
Pozdrawiam,
GH

Ostatnia edycja:
Jak by co panowie, mam na sprzedaż 4 felgi 19x9 wzoru koniczynki/podkowy od QV i Veloce, już z czujnikami.

Podsumowując u mnie padło na dodatkowe felgi (orginały z all..) i Nokiany WR D4

238466d1512231530-veloce_misano_blue-ar_veloce.jpg

z lewej zima z prawej lato

w porównaniu do letnich -1''
oponki ciche i tyle co wytestowane to dobrze radzą sobie na błocie pośniegowym

czuniki zamienniki - bez problemu współpracują (nawet jak wiozłem letnie w środku nic nie wariowało) - dałem 700 zeta - orginały w ASO wychodziły w sumie 800 zl

Ja kupiłem zimówki Nokiany WR A4 225/50/17 (run flat). Na razie nie było okazji przetestować w warunkach zimowych, ale za to mogę napisać że strasznie pływają przy wysokich temperaturach 10 0C.

Mam pytanie Ile waży felga wzór giulia Q 19" - w salonie usłyszałem że 8,8" przód i 10" tył są kute i dlatego droższe od veloce o takim samym wzorze!
Macie jakieś info ?
U mnie koła z giuliiQ 10" tył i 8,5 przód rewelka w prowadzeniu.

Załączniki

• DSC02135.jpg
    DSC02135.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 41
nieźle pojechałeś z tym tyłem 10" do Giulietty. auto nie straciło swojej dynamiki/zwinności przy szerokich kapciach? tył Ci nie obetrze o nadkole?

Mam pytanie Ile waży felga wzór giulia Q 19" - w salonie usłyszałem że 8,8" przód i 10" tył są kute i dlatego droższe od veloce o takim samym wzorze!
Ja mam 19x9 z Veloce i ważą ok 12 kg z tego co pamietam (będę sprzedawał). Te 9-10 kg to bardzo mało, to nie jest czasem waga tych felg tzw. ultralekkich:
http://www.mondoalfa.pl/wp-content/uploads/2016/05/Alfa-Romeo-Giulia-felga-Quadrifoglio.jpg
http://www.mondoalfa.pl/wp-content/uploads/2015/06/Alfa-Romeo-Giulia-QV-zaciski-osi-tylnej.jpeg
Bo to one są najlżejsze z Giuli QV, a nie wyobrażam sobie :) by mogły ważyć jeszcze mniej w rozmiarze 19 (przeciętne felgi w tym rozmiarze ważą ok 14 kg).

Ostatnia edycja:
czuniki zamienniki - bez problemu współpracują (nawet jak wiozłem letnie w środku nic nie wariowało) - dałem 700 zeta - orginały w ASO wychodziły w sumie 800 zl

Coś trzeba było robić tzn podłączać auto do komputera aby wykryło nowe czujniki albo np. sklonować soft czujników z oryginałów na zamienniki?
Czy po prostu zmieniamy koła i auto samo wykrywa nowe czujniki bez problemu i wszystko działa?

Coś trzeba było robić tzn podłączać auto do komputera aby wykryło nowe czujniki albo np. sklonować soft czujników z oryginałów na zamienniki?
Czy po prostu zmieniamy koła i auto samo wykrywa nowe czujniki bez problemu i wszystko działa?

wiesz co ja tam do końca nie wiem... pojechał do warsztatu kolo polatał z jakąś maszynką (bezprzewodowo) od koła do koła potem usiadł na trzy sekundy w środku (nic nie podłączał) i musiałem poczekać 20 minut bez odpalania - i do tej pory bez problemu

nieźle pojechałeś z tym tyłem 10" do Giulietty. auto nie straciło swojej dynamiki/zwinności przy szerokich kapciach? tył Ci nie obetrze o nadkole?

Lepsza trakcja i prowadzenie - tył na dedykowanych dystansach 14mm - opony tył na naciągu 245/30/19 hankook ventus prime 3 nie jezdze w 4 osoby więc nie wiem czy dobije :) Jakby się komuś chciało kiedy zważyć taką felgę o wzorze jak u mnie , czy to 8" , 8,5" , 10" czy jakikolwiek inny rozmiar ale o tym wzorze ! , to stawiam browara.

- - - Updated - - -

Rafal piekne sa te kola i pasuja do giulettki:-)

Dzięki są mega i takie zamiwrzam również ząłożyc do projektu AR który składam :)

- - - Updated - - -

Ja mam 19x9 z Veloce i ważą ok 12 kg z tego co pamietam (będę sprzedawał). Te 9-10 kg to bardzo mało, to nie jest czasem waga tych felg tzw. ultralekkich:
http://www.mondoalfa.pl/wp-content/uploads/2016/05/Alfa-Romeo-Giulia-felga-Quadrifoglio.jpg
http://www.mondoalfa.pl/wp-content/uploads/2015/06/Alfa-Romeo-Giulia-QV-zaciski-osi-tylnej.jpeg
Bo to one są najlżejsze z Giuli QV, a nie wyobrażam sobie :) by mogły ważyć jeszcze mniej w rozmiarze 19 (przeciętne felgi w tym rozmiarze ważą ok 14 kg).

a jakiej szerokości masz 8" ? Dzieki za info :)

Amortyzatory
Powrót