• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Gałka zmiany biegów - wymiana

Prośba do kolegi BELFRA - wyczysc sobie skrzynke odbiorczą bo jest utrudniony kontakt (komunikat ze masz pałną i nie mozna nic wysłać)

Już działa. Wystarczyło dzień bez forum i się zapełniła...

niestety jestem teraz poza granicami kraju, wracam dopiero 21-ego. Mieszek wyglada identycznie jak oryginalny, wraz z zatrzaskiem i rzepem. Przy czym skora nie jest taka sztywna jak oryginalna skaja

Mieszek (a w zasadzie dwa, do biegow i recznego) przychodzi bez ramki. Ja montowalem tylko of biegow bo byl pekniety
Nie ma najmniejszego problemu zeby to wymienic samodzielnie.
Plastik (ten srebrny) trzyma sie na 4 zatrzaskach, wystarczy posiagnac od tylu (od strony hamulca recznego) i wychodzi, pod spodem znajdziesz taka mala ramke, ktora trzyma skore, wszystko na zatrzaski.
Nowa skora moze sprawiac troche problemu z jej uformowaniem, ja sobie pomoglem podklejajac narozniki superglue

Panowie - trzeba cały srebrny panel wyciągnąć, aby zdemontować sam mieszek ? Rozumiem, że samej ramki (tej co jest na około mieszka) nie da się wyciągnąć - a potem mieszek ?

chyba nie bo od spodu masz jeszcze ramke ktora trzyma skore przynajmniej u mnie tak bylo przy plastikowym kokpicie.Nie wiem jak jest przy amelinium ale chyba podobnie

Ja się podczepię nieco pod temat, wiecie może jak dostać się do mieszka od hamulca ręcznego, czeka mnie wymiana niedługo przy lewarku i przy ręcznym. O ile przy lewarku to niezbyt trudne to zupełnie nie wiem co zdemontować i od czego zacząć jeśli chodzi o ręczny hamulec.

Panowie - trzeba cały srebrny panel wyciągnąć, aby zdemontować sam mieszek ? Rozumiem, że samej ramki (tej co jest na około mieszka) nie da się wyciągnąć - a potem mieszek ?
To zależy co rozumiesz "cały srebrny panel" i "sama ramka naokoło mieszka".

Zdjąć trzeba srebrną ramkę – tą na której jest włącznik awaryjnych, otwieranie drzwi i VDC. Robisz to w 10 sekund, ta druga mała srebrna rameczka dookoła mieszka jest na zatrzaskach od środka, które niestety dość łatwo połamać i do których dostaniesz się po zdjęciu dużej ramki.

Ostatnia edycja:
To zależy co rozumiesz "cały srebrny panel" i "sama ramka naokoło mieszka".

Zdjąć trzeba srebrną ramkę – tą na której jest włącznik awaryjnych, otwieranie drzwi i VDC. Robisz to w 10 sekund, ta druga mała srebrna rameczka dookoła mieszka jest na zatrzaskach od środka, które niestety dość łatwo połamać i do których dostaniesz się po zdjęciu dużej ramki.

O to właśnie mi chodziło :) Dzienks :)

mi jak demontowali ta ramke do malowania tego plastiku gosc podgrzewal opalarka ta ramke zeby byla bardziej plastyczna i sie nie polamala

Doszedłem jak zdemontować mieszek hamulca ręcznego, o dziwo jest to prostrze od zdemontowania mieszka lewarka.
Napisze jak by to komuś miało kiedyś pomoc.
Trzeba odblokować zaczep u samej góry gdzie skóra chowa się w plastik(nieco niżej jak znajduję się pokrywa schowka). Drugi zaczep jest od dołu ale jego się już tylko wyjmuje razem z całością.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Doszedłem jak zdemontować mieszek hamulca ręcznego, o dziwo jest to prostrze od zdemontowania mieszka lewarka.
Napisze jak by to komuś miało kiedyś pomoc.
Trzeba odblokować zaczep u samej góry gdzie skóra chowa się w plastik(nieco niżej jak znajduję się pokrywa schowka). Drugi zaczep jest od dołu ale jego się już tylko wyjmuje razem z całością.
Pozdrawiam

Ja za niedługo się za to biorę - za wskazówkę dziękuję :)

Witam
Podepnę się pod temat.
Poszukuję gałki zmiany biegów z czerwonym przeszyciem i kierownicy z wersji TI.
Posiada może ktoś??? Jeżeli ktoś by miał i chciał odsprzedać lub wiedział kto ma to proszę o informację na priv lub mrozek_s@interia.pl
Pozdrawiam

Koledzy,

Szukam gałki zmiany biegów w kolorze szarym…moja jest już popękana i kiepsko wygląda. Na allegro nie znalazłem takiego koloru, w serwisie jeszcze nie pytałem bo jakoś zawsze nie po drodze :) ma ktoś może taką w dobrym stanie na zbyciu? Albo znacie kogoś kto obszywa w takim kolorze? Ogólnie z czarnym nie ma problemu ale w tym przypadku tapicerzy często się boją robić takie nietypowe kolory..

Albo wie ktoś ile kosztuje taka w serwisie?

Będę wdzięczny za poradę.

Na allegro jakb i tutaj na forum poszukaj nie będzie problemu z kolorem. ..oczywiście mowie o obszyciu.

Wystukano na klawiaturze commadore c64:)

Ja polecam carsdream

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Koledzy mam automat i chciałbym zdemontować obudowę plastikową zmiany biegów, jak się za to zabrać, nawet nie wiem jak ściągnąć gałkę zmiany biegów

Już znalazłem ;)

Załączniki

• 2014-12-18 07.29.44.jpg
    2014-12-18 07.29.44.jpg
    310 KB · Wyświetleń: 285
Ostatnia edycja:
Czy koledzy wiedzą może jaki jest gwint gałki/dźwigni?
Chcę kupić akcesoryjną gałkę, którą się nakręca bezpośrednio na dźwignię, a nie dokręca śrubką, ale nie wiem jaką zamówić: M10-1.25, M10-1.50, M12-1.25, M12-1.75, M16-1.50 (M16 to raczej nie;)?
nie mam za bardzo narzędzi by to zmierzyć, nie znam się. Byłbym bardzo wdzięczny.

Gałka w 159 nie ma gwintu. Jest opisane na forum, jak się ją zdejmuje u montuje.

Oklejam folią 3M aluminium w środku i dziś zabrałem się za demontaż panelu pod lewarkiem zmiany biegów. Potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi. Bardzo łatwo zdjąć cały panel (z przyciskami) jednak później zaczynają się schody... Próbowałem zdjąć mieszek ale za ch.. nie daję rady. Połamałem już dwa czarne zaczepy od spodu i boję ruszać dalej bo coś czuję że niedługo mieszek w ogóle nie będzie się trzymał :/

Gałka w 159 nie ma gwintu. Jest opisane na forum, jak się ją zdejmuje u montuje.
Witam. Przepraszam ale w tym temacie nie ma nic (a powinno być) jak zdemontować i zamontować gałkę... Można prosić o pomoc? Bo nie chcę jej uszkodzić, jest luźna i chcę dokręcić.
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót