• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Gałka zmiany biegów - wymiana

Mam u siebie juz mocno sfatygowany kapsel na galce i zastanawiam sie nad wymiana calej galki na zupelnie inna. Dzisiaj wpadla mi w oko galka z Giulietty (duza kuleczka). Nie wiecie moze czy da rade na nia bez problemow podmienic?

ponawiam pytanie do kolegi BURATINO, czy możesz ujawnić tego wykonawcę? mnie tak naprawdę interesuje ta gałka, jest perfect. Może być na PW.

Galka jest normalna jak w kazdej TI,jedynie wymienilem kapselek bo mi sie juz lekko sfatygowal,kupilem nowy u Fiata.53-52zl.w kwestii zas mieszka to nie jest takie hoop siup,inne koszty.Chyba ze ktos ma jakas zaprzyjazniona firme ktora sie tym trudni profesjonalnie.Ja oddalem swoj stary oryginalny mieszek na wzor z ktorego powstal wykroj,potem osobno w innej firmie zaprojektowali konczynke i wyhaftowali na jednym z trapezow.Poczym przeslano to do mojego znajomego tapicera i tak powstalo takie cos jak na powyzszym zdjeciu.Akurat zdjecie nie jest idealne ale fajnie wyglada to w dzien.gdyz nitka ktora wyhaftowany jest trojkat nie jest tylko biala.lecz perlowo biala i fajnie blyszczy w sloncu,klopot w tym ze trzeba uwazac zeby sie nie ufajdalo.
Swoja droga galki ktore wykonuje Belfer tez niczego sobie.dobra robota a szew inny.zawsze mozna zmienic

Galka jest normalna jak w kazdej TI,jedynie wymienilem kapselek bo mi sie juz lekko sfatygowal,kupilem nowy u Fiata.53-52zl.w kwestii zas mieszka to nie jest takie hoop siup,inne koszty.Chyba ze ktos ma jakas zaprzyjazniona firme ktora sie tym trudni profesjonalnie.Ja oddalem swoj stary oryginalny mieszek na wzor z ktorego powstal wykroj,potem osobno w innej firmie zaprojektowali konczynke i wyhaftowali na jednym z trapezow.Poczym przeslano to do mojego znajomego tapicera i tak powstalo takie cos jak na powyzszym zdjeciu.Akurat zdjecie nie jest idealne ale fajnie wyglada to w dzien.gdyz nitka ktora wyhaftowany jest trojkat nie jest tylko biala.lecz perlowo biala i fajnie blyszczy w sloncu,klopot w tym ze trzeba uwazac zeby sie nie ufajdalo.
Swoja droga galki ktore wykonuje Belfer tez niczego sobie.dobra robota a szew inny.zawsze mozna zmienic

Szew na mojej gałce jest ręczny. Ten u Ciebie to efekt przeciągnięcia nitki między dwoma szwami maszynowymi. Co do manszetu to nie jest takie łatwe. Jeśli w oryginale był z dermy to uszycie i dopasowanie nowego z motoryzacyjnej skóry trochę czasu zajmuje. Przede wszystkim grubość/twardość skóry jest inna i ciężko jest dopasować do ramki. Trzeba trochę podszlifować itd. Manszety ze skóry meblowej są łatwiejsze w montażu i szyciu ale to nie ten sam wygląd i nie ta sama wytrzymałość. Gdyby ktoś chciał taki z haftem (możliwy jest prawie każdy łącznie z własnym projektem) to też mogę to załatwić.

P.S. Na zdjęciach z mojego linku jest też obszyta kierownica, rączka od ręcznego i plastiki oklejone czarnym matem folią z Oracal'a

Swoja droga w pelni zgadzam sie z opinia Belfra odnosnie regeneracji tego kapselka...ze niby cena nowego zabija:cool:Osobiscie nie chcialo by mi sie latac z tym badziewiem i wyginac,za 50 zl.Pokaż załącznik 84407Moj oryginalny moze i jeszcze nie jest tak zmasakrowany ale juz byl lekko nieswiezy:cool:wiec wylecial

- - - Updated - - -

wedlug mnie jedno i drugie jest srednie ale juz lepsza ta koniczynka.Belfer robi chyba najlepsze[/QUOTE
Ty to ogolnie jestes niezadowolony jesli ktos zrobi w swoim aucie cokolwiek co nie jest zgodne ze specyfikacja;)

Ostatnia edycja:
ale o co Ci chodzi.Jaki niezadowolony??Z czego,z Twojego??Rob co chcesz,mi sie to srednio podoba i tyle.Chyba moge swoja opinie wyrazic??

Jeśli w oryginale był z dermy to uszycie i dopasowanie nowego z motoryzacyjnej skóry trochę czasu zajmuje.
W oryginale Ti mieszek na skrzynie i reczny byl z dermy.do tego szyty jakas biala.czy szara nitka,w kazdym badz razie zwykly fajans.Ktory wogole nie pasowal do kierownicy szytej czerwona nitka,jak i galki od biegow.Zupelnie jak nie od tego auta

- - - Updated - - -

ale o co Ci chodzi.Jaki niezadowolony??Z czego,z Twojego??Rob co chcesz,mi sie to srednio podoba i tyle.Chyba moge swoja opinie wyrazic??
Zeby tylko z mojego...przejzyj lepiej swoje wpisy w jakimkolwiek temacie

W oryginale Ti mieszek na skrzynie i reczny byl z dermy.do tego szyty jakas biala.czy szara nitka,w kazdym badz razie zwykly fajans.Ktory wogole nie pasowal do kierownicy szytej czerwona nitka,jak i galki od biegow.Zupelnie jak nie od tego auta

- - - Updated - - -

Pamiętam, jak pierwszy raz siedziałem w Brerze 3,2 na targach we Frankfurcie. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy/ręce to właśnie ta tandetna derma! To samo Giulietta QV. Zrobili mieszek z takiej dermy, że w zimie po pociągnięciu zostają ślady, jakby pęknięcia. Żenada.

wedlug mnie jedno i drugie jest srednie ale juz lepsza ta koniczynka.Belfer robi chyba najlepsze
Ty to ogolnie jestes niezadowolony jesli ktos zrobi w swoim aucie cokolwiek co nie jest zgodne ze specyfikacja

Buratino nie rozumiem podejscia. Załączasz zdjecia na forum zeby sie pochwalic tym czymś, wiec załóż, że nie wszystkim muszą się twoje cuda wianki na mieszku spodobać i wyrażą swoją negatywną opinię.

Również mi to nie podchodzi, ale strach coś napisać ;P
Jednak to jest jego samochód i jeśli ma ochotę to może całe obkleić ;)

no moze i ja mu przeciez nie bronie ale skoro pokazuje to publicznie to chyba moge chociaz napisac czy mi sie podoba czy nie bo chyba pokazywanie tu czegos jest wlasnie do oceny innych uzytkownikow forum??Buratino mysle ze powinienes troszke wyluzowac albo nic nie pokazywac

W sumie rzeczywiscie moze i racja,lepiej rzeczywiscie nic tu nie pokazywac,a jedynie cos co jest warte 25zl.Wtedy bedzie zgodne z ogolna linia partii oszczedzaczy i regeneratorow wszystkiego czego sie da i nie da.Ostatnimi czasy na to forum trafiaja juz takie kombinacje...ostatni przyklad-przeszczep kielicha od bodajze Vectry.Tworzy sie nastepna perelka;).Zastanawiam sie czasami jak co niektorym udalo sie kupic wogole te samochody???
Buratino mysle ze powinienes troszke wyluzowac albo nic nie pokazywac
Ja mysle ze to Ty powinienes wyluzowac i przestac sie niepotrzebnie udzielac we wszystkich watkach,chyba ze masz aspiracje zostania moderatorem,czasami wypisujesz takie smieci ze az oczy od tego bola

zbieramy 50 -- wtedy mozna pisac w dzile "bazar"
:lol:

Amortyzatory
Powrót