• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

to długo jej zajmuje. pwoinna szybciej. nie masz błędów z tej sondy. a jak próbkuje to na wolnych obrotach napięcie lata między 0-1V?

Tak. Napięcie jest ok. Natomiast zanim zacznie próbować to wyskakuje błąd znowu p0170. ..natomiast jak zacznie próbować to jest ok. Błąd się nie pojawia. .zastanawia mnie jeszcze czy to coś nie wyskakuje przez lpg stag 300

Ostatnia edycja:
Sonda do wyrzucenia. Miałem to samo. ten sam błąd. Nawet na rozgrzanym silniku po odpaleniu sonda próbkowała z opóźnieniem. Ewentualnie sprawdź wtyczkę czy nie zaśniedziały styki

Dziwne właśnie jest to że probkuje. .stara jak mi padła to wogole nie probkowala. .cały czas stała wartość napięcia była. ..w weekend sprawdzę styki. ..no i ten stag 300 jeszcze podepne. ..bo błędów nie miałem jak jeździłem teraz na e98. ..robiłem reset parametrów adaptacyjnych. .a teraz jak na lpg zacZĄŁEM JEŹDZIĆ to znowu ten błąd integratora wskoczył. .może to od sterownika gazu się coś sypie

Jak miałem 1.8 TS i STAG ISA2 to miałem ten problem. ale wymieniłem sondę na nową i było ok. Sonda próbkowała dobrze, ale po jakimś czasie. Na poczatku była troche leniwa. Zanim doszedłem do tego sprawdziłem zawór od wariata, odme, świece, przewody, przepływke i dolot.

zrobiłem test sondy od zimnego startu,,,,okazało się że zaczęła próbkować jak płyn miał jakieś 50 stopni a obroty spadły do 840,,,,czy to ok ?/??? natomiast jak wyłączyłem silnik, gdy miał jakieś 70 stopni, odczekałem z 2 minuty i uruchomiłem ponownie, to sonda zaczeła próbkować po jakichś 40 sekundach,,,,, nie za długo ? na zewnątrz było +1 stopien więc może zdąrzyła wystygnąć z tych 300 stopni roboczych czy ile tam jest ? i nie odpalałem gazu i nie pojawił się błąd integratora P0170,
niestety nie miałem kabla od Staga300 więc nie sprawdziłem czy coś jest nie tak z LPG,,jak dorwę kabel to sprawdzę czy wszystko ok, i czy to przypadkiem sterownik gaz nie generuje mi tego błędu jak na gazie jeżdżę

Ostatnia edycja:
To nei przełaczaj na LPG i zobacz czy generuje Tobie ten błąd ze staga. ewentualnie wypnij bezpiecznik plusowy od Staga.
Sonda długo się Tobie zbiera wg. mnie.

Mam do wymiany przepływkę w swojej 147 1.6, czytałem że tutaj nie ma adaptacji tylko jedynie reset parametrów. Czy AlfaDiag lub MultiEcuScan sobie z tym poradzą ? Posiadam OBD2 ELM327 na bluetooth.

Ostatnia edycja:
Majkel widzę że jesteś obeznany dobrze w tym temacie. Mógłbyś mnie nakierować jak prawidłowo dokonać resetu parametrów po wymianie przepustnicy w MES'ie ? To chodzi o którąś z tych opcji ?
Screeny z symulacji.

Załączniki

• 2.jpg
    2.jpg
    43.2 KB · Wyświetleń: 86
Ostatnia edycja:
Ja widze jedną opcję. Wyciskasz F10 i po sprawie :)

Niestety nie mogło być tak pięknie, wszystkie opcje działają tzn. odczyt błędu, parametrów itp. ale gdy daje reset.parametrów to wyskakuje komunikat NIEUDANE :/

a czym się łaczysz, ELM czy VAG KKL? może spróbuj nowszym softem. U mnie ta opcja działała.

Łącze się za pomocą ELM. Wszystko działa oprócz właśnie tej jednej opcji. Mam MES'a 2.2

Ostatnia edycja:
Mam rozumieć że darmowa wersja AlfaDiag ma taką możliwość ?

Dawno temu bawilem sie Alfadiagiem I nie pamietam czy demo wersja miala taka opcje. Warto sprawdzic.

Ok dzięki za pomoc, będę się bawił wkrótce. Nie mam dostępu do laptopa i latam jak głupi z PC do garażu :D

Amortyzatory
Powrót