Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Zakupiłem sondę tą za katalizatorem, jutro ją wymienię. Wszystko na nią wskazuje według mnie. Błędy w ECU zawsze wspominały tylko o niej, a po skasowaniu pojawiał sie ponownie po dobrym nagrzaniu katalizatora. Spadku mocy raczej nie ma żadnego, po za tym oczywistym po przejściu w tryb awaryjny, ale też nie jest bardzo odczuwalny, dopiero powyżej 3 tyś obrotów.

Dam znać co i jak.

Troche tu śmierdzi przepływomierzem jesli powyżej 3000obr jest zamułka.

Troche tu śmierdzi przepływomierzem jesli powyżej 3000obr jest zamułka.

Zle sie zrozumielismy.

Gdy blad jest skasowany, samochod jedzie normalnie i wszystko jest ok, nic nie zamula w sumie nawet dopiero zaczyna isc powyzej 3tys.

Gdy pojawi sie blad, tak jak pisalem auto jest zamulone powyzej 3tys obr i spalanie na wyswietlaczu jest przynajmniej o litr wieksze. To dlatego ze silnik pracuje w trybie awaryjnym.

Blad pojawia sie po nagrzaniu katalizatora, np jazda po miescie

Ostatnia edycja:
Wymieniłem, nie było większego problemu, trochę śruba mocno chwycona przez taki nalot korozji ale WD40 z rurka na klucz dało radę. Potem podczepiłem kabelki zakręciłem i na razie spokój.

Przegoniłem samochód po górkach, po mieście i jest spoko. Jak w przeciągu tygodnia znowu się nie pojawi - znaczy naprawione :)
Pozdrawiam

EDIT-13.04
Oczywiście bład pojawił się ponownie, wymieniłem przepływomierz i jest spokój. Zauważyłem mniejsze spalanie i nie leci mi już biały dymek cały czas z rury wydechowej, podejrzewam że nie była spalana do końca mieszanka paliwowa (płyn w chłodnicy był zawsze na takim samym poziomie).

Ostatnia edycja:
Postanowiłem zrobić drugie podejście do wyeliminowania świecącej kontrolki Check Engine w mojej 166 2,5V6 zasilany benzyną + LPG, rok 2001 wersja 188KM. W ostatnich dniach kontrolka zaczęła sama gasnąć (nie musiałem używać kabla) ale też auto zrobiło się jakby bardziej zamulone. Wymieniony został dolot powietrza do kolektora na nowy ale chciałbym aby ktoś rzucił okiem na błędy i spróbował mi pomóc.

Załączniki

• Alfa - błąd 1.jpg
    Alfa - błąd 1.jpg
    71.9 KB · Wyświetleń: 339
  • Alfa - błąd 2.jpg
    Alfa - błąd 2.jpg
    114.3 KB · Wyświetleń: 293
  • Alfa - błąd 3.jpg
    Alfa - błąd 3.jpg
    111.3 KB · Wyświetleń: 305
  • Alfa - błąd 4.jpg
    Alfa - błąd 4.jpg
    115.6 KB · Wyświetleń: 251
  • Błędy alfy  03.05.2013.jpg
    Błędy alfy 03.05.2013.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 233
A jest jakaś pełna a darmowa wersja po polsku???

A jaka będzie pogoda w listopadzie?

Sorry, ale jaki sens pytać na forum o aktualną wersję programu, skoro szybciej sprawdzić na stronie producenta softu?

Było na forum wielokrotnie i ten temat nie jest do tego.
potrzebujesz minimum kabla np. od Viaken.pl KKL z przełacznikami na engine, airbag i abs. oraz program fiatecuscan,multiecuscan,alfaobd.
programy na stronie producenta. licencja do kupienia np. u PMFactory.

Gdzieś czytałem że ten viaken nie jest jakiś świetny, ale jeśli masz i twierdzisz że jest spoko to git, chodzi mi o to czy ten kabel + program nada się do kalibracji selspeeda ?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Do kalibracji Selespeeda, Kabel VagKKL jest za wolny. Musi byc ELM. Program dowolnie, fiatecuscan lub multiecuscan. Wiecej o kalibracji Selespeeda jest na forum.

Witam,
mam pytanie odnośnie MultiEcuSCANA
Czy jest opcja zczytania bieżących nastawień przepustnicy i parametrów adaptacyjnych?
Chodzi o to , że kiedyś byłem u fachowca, który próbował robić adaptację przepustnicy jakimś programem ale mu nie poszło, auto nie chciało wogóle zapalić. Musiał wgrać ustawienia poprzednie. W związku z tym, czy jakims programem do ECU 1.5.5 można najpier zapisac a pozniej wgrac ponownie paramtery adaptacyjne i ustaiwenia przpustnicy. ? Chodzi o to ze wymienialem sondę lambda i z tego co wiem musze zrobic reset parametrów adaptacyjnych w MES a boję się , że jak Alfinka nie odpali po takiej operacji to nie będe mógl przywrócić poprzednich ustawień :-)

MES i FES to programy do odczytu. Nie można w nimi dokonać zmian w sterownikach.
Niestety odczyt wartości z każdego czujnika jest w czasie rzeczywistym.
Jesli zmieniałeś sondę to reset parametrów adaptacyjnych nie powinien sprawić problemów. Robiłem to wielokrotnie i auto zawsze odpalało.
Nie wiem czym Twój mechanik wgrał ponowne ustawienia przepustnicy ale na pewno nie był to EMS, FES lub AlfaDiag

Ile razy można pisać że FiatEcuScan (FES) jest starą wersją MultiEcuScan (MES)??

Rozdzielacie jak by to były różne programy!!!

ale co to zmienia. Ja to wiem, Ty to wiesz i raczej wszyscy to wiedzą.
Nie mniej jednak można spotkać obydwa programy na sieci, pomimo tego, że jeden jest starszy a drugi nowszy. Oba działają tak samo :)

czy ktoś spotkał się z przypadkiem że auto popsuło kabelek?:) Podpiałem szwagrową alfę ,której kończyła się już bateria i zaczynała "zaświecać" wszystko a po tym połączeniu kabel nie działa :(

Amortyzatory
Powrót