Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Witam czy Waszym zdaniem Alfadiag jest najlepszy na domowe warunki ? Czy działa pod Windows 7 64 bit. Posiadam kabelek Viaken. próbowałem zrobić reset parametrów FES'em to po paru sekundach wyskoczył komunikat, że wykonano. nie było procedury z przekręcaniem kluczyka w pozycję MAR i odczekaniem 30 czy tam 60 sekund.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Aby reset parametrów się udał musisz wykonać procedurę wyłączenia czekasz 30 sekund, następnie w pozycję Mar I znowu czekasz 30 sekund, po tym dopiero uruchamiasz Alfine i jeździsz z 10km aż wstępnie ustawia się parametry FRA itp

Aby reset parametrów się udał musisz wykonać procedurę wyłączenia czekasz 30 sekund, następnie w pozycję Mar I znowu czekasz 30 sekund, po tym dopiero uruchamiasz Alfine i jeździsz z 10km aż wstępnie ustawia się parametry FRA itp
Zależy od sterownika. W przypadku 7.3.1 nie ma takiej procedury z tego co wiem.

Czyli mogę założyć, że reset wykonałem poprawnie teraz odczekać po prostu ok 200 km

Aby sprawdzić czy reset został wykonany poprawnie sprawdź parametry po rescecie tak jak pisał Majkel i Bubu

lambda? ale która :)

Witam, prawdopodobnie pada/padła lambda(y) - pojawia się dużo błędów - tylko jak dotrzeć która dokładnie (w mojej wersji silnika mam 3 sondy). Domyślam się, że należałoby metodą zamiany miejsc sondy zbadać każdą po kolei... Nie wiem czy dobrze przeprowadziłem test ale z tego co widzę to chyba obie są walnięte więc przypuszczam że trzecia też nie będzie w dobrym stanie. Ale nie chcę nic sugerować tylko proszę o pomoc i wskazówki jak ugryźć te błędy...
Błąd po serwisie gazu z nowym reduktorem 05.03.2015.jpgBłąd po serwisie gazu z nowym reduktorem 17.02.2015.jpgBłąd po serwisie gazu z nowym reduktorem 17.04.2015.jpgZrzut FiatECUScan 20.04.2015.jpg

Podejżewam brak kata u Ciebie, stad P0430, a pozostałe błędy sondy sa z sondy przed katalizatorem.
Sonda 1 to ta bliżej grodzi wg mnie, moim zdaniem.
Ciekaw jestem tylko skąd te błędy "Misfire"... cewki?

Ostatnia edycja:
Katalizator w ubiegłym roku, przy okazji wymiany tłumika końcowego, został sprawdzony i ponoć jest ok. Z tego co pamiętam to w moim modelu są chyba 4 szt sond stąd moje pytanie która :) Mam wersję silnika 188KM i układem z dwoma katalizatorami...

Na 99% mam 3 sondy lambda ale jak wejdę pod auto to stwierdzę na 100%

Ostatnia edycja:
Jak masz 3 sondy to jedna jest za katem z głowicy 1, druga jest za katem z głowicy 2, a trzecia będzie juz pod autem jako diagnostyczna(ona informuje o tym, czy katalizatory są jeszcze sprawne - ekologia).

Mam pytanko, chciałem zaprogramować sobie kluczyk poprzez MES'a ale program prosi o kod którego niestety nie mam... Jest jakaś możliwość aby ten kod odczytać ?

sa magiki co koduja bez karty z kodem
mozna tez do aso wbic i zaplacic za kod
( jakos tak to chyba bylo )
porownaj koszty obu uslug i wybierz opcje dla siebie

ale tak na szybko szukajac kosztow na forum to za karte pojawiaja sie kwoty 100-200zl

Mój problem polega na tym że pilot otworzy/zamknie auto jedynie przy lewym lusterku auta. Bardzo blisko... W czym może tkwić rzecz ? Pomijając baterię ...

Ostatnia edycja:
Witam panowie, czy w przypadku przepływomierza 0 280 218 019 dla silnika 1.8 ts przepływ w FESie na poziomie 380kg/h przy odcince (pokazany w kg/h) oraz napięcie max 4,08V kwalifikuje ją do wymiany? Dodam, że po adaptacji TRA jest wysokie, ujemne. Do tego auto szarpie po puszczeniu gazu.

Myślałem, że ma być kilogramowo 409 (bo więcej FES nie puszcza) a napięciowo 4,45V , w takim razie skąd jeszcze może być takie wysokie TRA ?

Cześć, piszę z takim pytaniem czy błąd P1177 daje duże prawdopodobieństwo że przepływomierz umiera? Jeśli chodzi o moje odczucia to na zimnym silniku jest żwawszy a kiedy się już nagrzeje to w pewnym zakresie obrotów jakby ciągnął trochę słabiej. Nie jest to aż tak bardzo odczuwalne ale jednak...

Czy za pomocą FES'a mogę zrobić test przepływki ?

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    62.1 KB · Wyświetleń: 59
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót