Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

http://www.forum.alfaholicy.org/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=361232

Tym razem jakby lepiej się zbierała (może dlatego, że po deszczu)

i faktycznie, chyba pasuje do wykresu nr 3 (więc Ok ?)
Pierwszy wykres - dojazd do świateł, niestety nie mam pole position;
poszarpania w środkowym wykresie może dlatego, że jakieś mondeo myślało, że da rade :), musiałem delikatnie gaz odpuszczać i później znowu w podłogę do odcięcia i kolejne światła, na początku delikatnie, skręt w prawo i podłoga przez ileś tam metrów.

ciekawe również jest to, że pokazuje mi w m3/h a nie kg/h ;/

http://rapidshare.com/files/409225613/SensorLogs.rar

przy okazji zaliczone dwa kille :P

Fajnie, gdyby ktoś z przepływomierzem 0 280 217 111 pokrył się z moimi (w miarę) wykresami (ciekawy jestem jego charakterystyki, czy na pewno mam OK).

Ostatnia edycja:
- m3/h pokazuje dlatego że protokół dla tego modelu podaje takie parametry, alfadiag jest tylko miernikiem tych wartości.
- podobnie jest w silniku JTD, alfadiag nie podaje w kg/h.
- MAF wyglada na dobry podczas tej szarży.
- dzieki za logi sondy lambda.
- tylko mała uwaga: testy MAF-a robimy na parkingu, nie podczas rajdu przez miasto !!!
- to nie jest kogoś widzi mi się tylko po to, aby porównanie parametrów, wykresów było w jednakowych warunkach.
- poniżej zrzut wykresu z sondy lambda, na przyszłość załączaj oryginały plików lub stosuj odpowiednie korelacje.
- dla mnie status sondy lambda jest podejrzany, sonda idzie do zera a na statusie tylko 0.1 parametr.
- zwykle korelujemy to tak:
S.C to +Vbat --> 1.0
Reach --> 0.9
open, cold --> 0.5
Lean --> 0.1
S.C to GND --> 0.0

--

--

Ostatnia edycja:
podepnę się pod temat - mianowicie nie mogę usunąć błędu poduszki poprzez FiatEcuScan-a,robię wszystko co program pokazuje ale error uparty jest i nie chce zginąć...

- jeśli to nie wielka tajemnica, to czy mógłyś uchylić rąbka i zdradzić nam jaki kod podaje ci FiatECUScan.
- A CZEMU to w temacie alfadiaga !!!

Witam. Proszę o ocene paramterow, to moje pierwsze pomiary prosze o wyrozumialosc i cierpliwosc;) Przepływka do wymiany to wiem, a co z lambda?

sorki nie wiedziałem gdzie "się dokleić" z moim problemikiem...

za tydzień będę w domciu to napisze co tam mądrego program wyrzuca...

- w przyklejonych tematach jest duży dział o JTD i są tam fachowcy od tego modelu.

czy ktoś ma jakieś doświadczenie z programem fiatdiag firmy Second z interfejsem SDI.
mam problemy z wykasowaniem błędu sensora poduszki.

@snake898989
- myślę, że te twoje wykresy to tak aby nam było łatwiej.
- zawsze na początku jest trudno.

- testy MAF-a: na wykresie obroty, MAF napięcie, MAF przepływ, injtime.
- robimy dwa pomiary, na biegu jałowym oraz po nagrzaniu silnika gaz do podłogi.
- sonda lambda: na wykresie obroty, sonda napiecie, sonda status, LambdaRegulation Row 1.
- dla sondy robimy pomiary na zimnym silniku ( rozgrzewanie się sondy, test grzałki ), po ticku temperatury ( zamiast obrotów dajemy temperature, spawdzenie czy występuje dobijanie do masy sygnału ) oraz po przygazowaniu ( usunięcie leniwej sondy).

@9none
- a jaki błąd pokazuje program, jeśli 001, internal error to tylko reprogramowanie sensora lub wymiana na nowy oraz sprawdzenie stanu akumulatora.

Ostatnia edycja:
BuBu w nawiazaniu do rozmow na PW przesylam wykres.. jak czegos brakuje powiedz..
Wydaje mi sie ze czujnik temp OK, ale zastanawia mnie czujnik od ilosci przeplywanego pow. co myslisz?
wykres_2010_08_05.JPG

Logi zrodlowe sa na http://reksu.org/~reks/alfadiag

- wykres trochę za mały przebiegu od MAF-a, jesli to test do odcięcia.
- nie znam silnika 2.5 ale za ta temperature to byś oberwał w moim zaprzyjażnionym warsztacie.
- test robimy jak silnik jest nagrzany, czyli tak 2-3 ticki temperatury od 98 st. C do tych + 80 st. C.

- wykres trochę za mały przebiegu od MAF-a, jesli to test do odcięcia.
- nie znam silnika 2.5 ale za ta temperature to byś oberwał w moim zaprzyjażnionym warsztacie.
- test robimy jak silnik jest nagrzany, czyli tak 2-3 ticki temperatury od 98 st. C do tych + 80 st. C.

To silnik 3.0 z 166 przed Liftem, ta temp to temperatura powietrza a nie cieczy chlodzacej:D
Do odcinki nie robilem... odpuszczalem przy 6,5+tys
Polecasz cos sprawdzic? czy sam zostaje z tym spalaniem?;)

Problem z połączeniem.

Witam ostatnio zakupiłem kabelek do mojej alfy http://allegro.pl/item1076179134_interfejs_fiat_alfa_lancia_scanner_promocja.html i nie wiem co robie źle by sie połączyć. Zmieniłem port na taki jaki mi wykrył komputer. Zmieniłem wartość na 1 oraz na 256. Zainstalowałem sterowniki jakie dostałem na płycie oraz próbowałem innych. W FiatECUscan wyskakuje NO ECU RESPONSE:(. Może ktoś miał podobny problem. Jeżeli powieliłem temat to sorki.

masz od FES-a osobny temat przyklejony, nie wrzucaj tego do tematu alfadiag-a, bo to z nim nie ma nic wspólnego a tylko nabijasz licznik.

- będziesz chyba prekursorem nowej technologii.
- w tych maleństwach chyba jest mało dysku na flashu dyskowym.
- jak zainstalujesz .Net Frame to może nie wystarczyć na alfadiaga i na FES-a.
- ale ja kiedyś instalowałem na takim XP 2008 lite.
- tylko nie wpadłem na to aby doinstalować alfadiaga.

moze glupie pytaanie , ale czy po przerobce kabla dalej go bedzie mozna podlaczyc pod glowne gniazdo czy tylko pod abs i poduszki ?

Amortyzatory
Powrót