[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sam to naprawisz .

A jak to ogarnąć? Rysa w sumie nie jest duża, więc tak sobie myślę, żeby to po prostu delikatnie zamaskować i tyle.

W necie jest dużo tutoriali , gdzie pokazane jest co i jak - generalnie prosta robota , trochę zdolności manualnym i będzie ok

Tak jak wyżej, w necie masz pełno wskazówek, filmików itp. Zeszlifowac papierem, w razie głębokiego ubytku to masz szpachle aluminiową. Później podkład i farba. Na koniec bezbarwny i lekka polerka i śladu nie będzie...

Felgi do mnie dotarły. Na żywo wyglądają lepiej jak na fotkach w sieci :)
Teraz tylko znaleźć opony i zaczynamy sezon!

Miałem wrzucić już jakiś czas temu, ale nie było okazji. W kwestii opon wybór padł na Nokian PowerProof.

Tak jak wyżej, w necie masz pełno wskazówek, filmików itp. Zeszlifowac papierem, w razie głębokiego ubytku to masz szpachle aluminiową. Później podkład i farba. Na koniec bezbarwny i lekka polerka i śladu nie będzie...

przecież to wygląda na polerowany rant

Drodzy, czy te buciki ze 159 pasują plug&play do Giuluetty?

Przekopałem cały wątek i nie znalazłem zdjęcia, zerkniecie do swoich archiwów? ;-)
Szukam 16 na zimę, ale obawiam się że będą małe...

1.jpg

Pasować będą, tyle to są dość ciężkie felgi zaprojektowane do dużo cięższego auta.

beda pasowac o ile ktos nie ma zaciskow czterotloczkowych.

od razu ciezkie, ja mam w slabszej Giulietcie wrzucone mega ciezkie (prawie 14kg/felga) podkowy 18" ze 159 i nie narzekam na nic.

Dziękuję Panowie, dziękuję.

Niemniej ubzdurały mi się już 17... Nawet małżonkę przekonałem.
Przekopuję teraz portale aukcyjne w poszukiwaniu takiego wzoru (dadam zdjęcie z kompa, z tel. chyba nie mogę).

Edit
O takie:
1.jpg

Cena 2600 za używane w doskonałym stanie (jak deklaruje sprzedający) jest akceptowalna?

Ostatnia edycja:
Cześć !

Jestem dość nowy na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli zadam jakieś amatorskie pytanie. Jestem nowy gdyż dopiero planuję kupić Giuliette i zapoznaję się zawartością forum. Próbowałem znaleźć odpowiedź na pytanie w tym wątku ale niestety bezskutecznie dlatego piszę. Mianowicie:

Jeden z egzemplarzy który obecnie oglądam ma hamulce Brembo (opisane jako "Brembo Sport Bremssystem mit 4-Koben-Monoblock-Festsättel"). Domyślam się po opisie, że są to te z serii 4 tłoczkowych. Alfa obecnie stoi na felgach 18". Zdjęcie opisywanej sytuacji poniżej.
640x480.jpg

Wiem, że to Alfa ale po sprowadzeniu tego samochodu chciałbym poruszać się na felgach 17 calowych. Czy w tym przypadku to możliwe, czy są jakieś ograniczenia ? Czy felgi 17 calowe bez problemu wejdą na takie zaciski ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !

Wejdą ale tylko oryginalne 17 stki ponieważ trafienie nieoryginalnych 17 calu i pasujących do Giulietty bez kombinowania z dystansami graniczy z cudem.
Na marginesie różnica miedzy 17 a 18 w przypadku giulietty jest niemal żadna ponieważ przy 17 calach masz oponę 225 45 R17 a przy 18 225 40 R18 więc zmiana troszkę bez sensu.

+1 tak jak kolega wyżej pisze... Do Giulietty qv są oryginalne 17" i tylko praktycznie one pasują na 4-tłoka... Bez większego sensu zmiana z 18"...

Wejdą ale tylko oryginalne 17 stki ponieważ trafienie nieoryginalnych 17 calu i pasujących do Giulietty bez kombinowania z dystansami graniczy z cudem.
Na marginesie różnica miedzy 17 a 18 w przypadku giulietty jest niemal żadna ponieważ przy 17 calach masz oponę 225 45 R17 a przy 18 225 40 R18 więc zmiana troszkę bez sensu.
Troszkę bez sensu w którą stronę?

Czy ja wiem? Nie mam porównania w komforcie jazdy po przejściu z 16 na 17/ z 17 na 18 (tylko z 16 od razu na 18), ale różnica grubości profilu opony jest taka sama dla każdego rozmiaru (tj. około 11[mm] pomiędzy 16 a 17 i tyle samo pomiędzy 17 a 18).

No i jakie były wrażenia?

Moje? Cóż, ujmę to w ten sposób - na zimę najprawdopodobniej również kupię 18, a 16 odejdą w zapomnienie :D Jak nie w tym roku, to w kolejnym.

A co do komfortu - jest bardziej twardo, to oczywiste, ale poprawa właściwości jezdnych jak dla mnie rekompensuje to w 100%.

Czy ja wiem? Nie mam porównania w komforcie jazdy po przejściu z 16 na 17/ z 17 na 18 (tylko z 16 od razu na 18), ale różnica grubości profilu opony jest taka sama dla każdego rozmiaru (tj. około 11[mm] pomiędzy 16 a 17 i tyle samo pomiędzy 17 a 18).

To wszystko teoria - pisząc to samo miałem na myśli odczucia z jazdy codziennej- pokonywanie nierówności progów zwalniających- na co dzień różnica dla mnie żadna dlatego mam identyczne 2 komplety Felg na lato i na zimę 18 cali.
Wcześniej jeździłem na ...stalowych OE 16 stkach w zimie i owszem było bardziej komfortowo ale i mniej stabilnie - szczególnie w zakrętach
Tak wyjechało z salonu
17 cali 225 45 R17
20170913_182419.jpg
Lato 18 cali michein pilot sport 4 225 40 R18
20181111_145323.jpg
Zima 18 cali conti TS 850 S 225 40 R18
46485930_353465555413794_8531157303129276416_n.jpg
Zima 16 cali stal Conti TS 850 205 55 R16
20180120_131037.jpg

Ostatnia edycja:
Mam do Was małe pytanko :)
Szukam większych felg do mojej Giulietty i trafiłem na ogłoszenie oryginalnych felg z Giulietty które jeździły na 159 - co za tym idzie oficjalnie jest zaznaczone, że były rozwiercone pod śruby M14 - pytanie moje do Was brzmi ... czy zakładanie tego teraz do julki jest bezpieczne czy lepiej poszukać kompletu który nie był "rzeźbiony" ?

Amortyzatory
Powrót