[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tzn. dałbym duże brembo ale całość wyjdzie pewnie jakieś 1500-2000 to już na razie muszę odpuścić. Myślałem o czarnych na zasadzie kontrastu.

Zależy czy robisz z jakimiś adapterami czy wymieniasz zwrotnice. Jeśli wymieniasz zwrotnice i robisz na nowych częściach to wyjdzie sporo więcej niż 2k. Pomnóż tak razy trzy.

Zależy czy robisz z jakimiś adapterami czy wymieniasz zwrotnice. Jeśli wymieniasz zwrotnice i robisz na nowych częściach to wyjdzie sporo więcej niż 2k. Pomnóż tak razy trzy.
Jeśli dobrze się orientuję, a coś na ten temat wiem, bo robiłem już kilka SWAPów Brembo, min w Giuliettcie, to nie trzeba wymieniać zwrotnic. Tam fabrycznie zacisk Brembo montowany jest za pomocą adapteru do zwrotnicy i jest to identyczny zacisk jak w AR 159 z tarczą 330mm.
Fakt faktem, koszt jest niemały jeśli nie uda się okazyjnie kupić części, ale nawet w wersji optymistycznej z nowymi dobrymi tarczami i klockami wyjdzie ponad 2000zł.
Pozdrawiam.
- Rafał

Jeśli dobrze się orientuję, a coś na ten temat wiem, bo robiłem już kilka SWAPów Brembo, min w Giuliettcie, to nie trzeba wymieniać zwrotnic. Tam fabrycznie zacisk Brembo montowany jest za pomocą adapteru do zwrotnicy i jest to identyczny zacisk jak w AR 159 z tarczą 330mm.
Fakt faktem, koszt jest niemały jeśli nie uda się okazyjnie kupić części, ale nawet w wersji optymistycznej z nowymi dobrymi tarczami i klockami wyjdzie ponad 2000zł.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dlatego też napisałem, że taki wysoki koszt jest wtedy, kiedy nie chciałby robić na adapterach :) Ja poszedłem w tę droższą wersję, stąd moje spojrzenie na kwestię swapa. Co do zacisków to prawda, też kupiłem takie ze 159, bo maluję je pod wybrany kolor, więc dopłacanie x2 do już malowanych zacisków z Giulietty, żeby je zaraz piaskować, to trochę strata pieniędzy.

Witam
Potrzebuje kompletu felg 17 do mojej Giulietty,niestety felgi które zakupiłam przez internet,przyjechały krzywe.pan..bedzie pani zadowolana" sprzedaje felgi po "profesjonalnym odnowieniu" z których lakier schodzi pod wpływem styropianu(!) >w zwiazku z tym potrzebuje porady czy jakies nowe ale z innym et niz 41 będa pasować? niestety nie mogę dodac linków :P
dziekuje za pomoc,pozdrawiam
Kasia

[MENTION=86640]Kasia Whisky[/MENTION], napisz do użytkownika [MENTION=248]alces1[/MENTION] (pisał 2 posty wyżej nad Twoim). Rafał na pewno rozwiąże Twój problem. Mam od Niego 17'. Bardzo rzetelny fachowiec! Polecam :-)

piotruś1;2249748 [MENTION=86640 napisał:
Kasia Whisky[/MENTION], napisz do użytkownika @alces1 (pisał 2 posty wyżej nad Twoim). Rafał na pewno rozwiąże Twój problem. Mam od Niego 17'. Bardzo rzetelny fachowiec! Polecam :-)
Dzięki za polecenie!
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. [MENTION=86640]Kasia Whisky[/MENTION] sprawdź prv.

Pytanie , jaką szerokość opon do felg 8jx18 ET41 do Giulietta. Teraz mam felgi 7,5Jx17 ET41 z oponami 225x45x17. Czy dać tak jak instrukcja mówi 225x40x18 czy ryzykować 235x40x18 , czy te 235 wejdą i nie będą obcierać i czy diametralnie pogorszy się komfort

Ostatnia edycja:
Ale przy 7,5 czy 8 cali szer

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Czołem dziewczyny i chłopaki! Potrzebuję porady, krytyki, wiedzy, doświadczenia - jakkolwiek to nazwać. Upatrzyłem sobie (nie bijcie) felgi z bodajże Astry H GTC, o takie:

https://www.opel-accessories.com/opel_aoc/en-DE/Astra_H_GTC/Wheels/Alloy_Wheels_18_inch

z parametrami 18x7,5 i ET37. Próbuję się wywiedzieć (bo nie za bardzo mam gdzie sprawdzić i przymierzyć) czy wejdą na duże Brembo. Oryginalne OEM koła 18" też mają 7,5" szerokości, ale ET41, co oznaczałoby - według wszelkich prawideł i kalkulatorów - że będą przesunięte na zewnątrz samochodu o 4[mm]. Zakładam, że nie będzie problemów z obcieraniem przy skręcie na seryjnych oponach (teraz moje Ronale mają 8"/ET35 i są ponad centymetr na zewnątrz), ale czy da się na podstawie samych parametrów wykoncypować, czy bez dystansu zmieszczą się zaciski?

A może ktoś już próbował i wie na 100%, że wejdzie/nie wejdzie?

opel_18.jpg

Czołem dziewczyny i chłopaki! Potrzebuję porady, krytyki, wiedzy, doświadczenia - jakkolwiek to nazwać. Upatrzyłem sobie (nie bijcie) felgi z bodajże Astry H GTC, o takie:

https://www.opel-accessories.com/opel_aoc/en-DE/Astra_H_GTC/Wheels/Alloy_Wheels_18_inch

z parametrami 18x7,5 i ET37. Próbuję się wywiedzieć (bo nie za bardzo mam gdzie sprawdzić i przymierzyć) czy wejdą na duże Brembo. Oryginalne OEM koła 18" też mają 7,5" szerokości, ale ET41, co oznaczałoby - według wszelkich prawideł i kalkulatorów - że będą przesunięte na zewnątrz samochodu o 4[mm]. Zakładam, że nie będzie problemów z obcieraniem przy skręcie na seryjnych oponach (teraz moje Ronale mają 8"/ET35 i są ponad centymetr na zewnątrz), ale czy da się na podstawie samych parametrów wykoncypować, czy bez dystansu zmieszczą się zaciski?

A może ktoś już próbował i wie na 100%, że wejdzie/nie wejdzie?

Pokaż załącznik 273169
Na 100% nie wejdą na duże brembo bez dystansu.
Pozdrawiam.
Rafał

Czaję, czaję. Tak się trochę tego obawiałem patrząc na to, jakie grube są te ramiona. Trudno, dystansom mówimy 'nie', dalej szukam czegoś ciekawego.

Cześć!
Potrzebuję szybkiej pomocy, bo mam zamiar dzisiaj przekładać.
Mam opony letnie w rozmiarze 225/45/17 na turbinach (fotki załączam poglądowo).
Z kolei mam zimowe od 159 w rozmiarze 225/50/17.
Felgi są ori od AR.
Czy na tych felgach wejdą mi do Giulietty? Czy nic nie będzie zacierało przy obciążeniu? Czy pasują śruby? Czytałem wpisy dotyczące zamian 159/Giulietta i nic z tego nie łapię. Dlatego ponawiam pytanie.
Proszę o konkretne odpowiedzi, bez filozofii...:cool:
1602312192569.jpg 1602312192565.jpg 1602312192567.jpg 1602312192563.jpg

Ostatnia edycja:
Cześć!
Potrzebuję szybkiej pomocy, bo mam zamiar dzisiaj przekładać.
Mam opony letnie w rozmiarze 225/45/17 na turbinach (fotki załączam poglądowo).
Z kolei mam zimowe od 159 w rozmiarze 225/50/17.
Felgi są ori od AR.
Czy na tych felgach wejdą mi do Giulietty? Czy nic nie będzie zacierało przy obciążeniu? Czy pasują śruby? Czytałem wpisy dotyczące zamian 159/Giulietta i nic z tego nie łapię. Dlatego ponawiam pytanie.
Proszę o konkretne odpowiedzi, bez filozofii...:cool:
Pokaż załącznik 273244 Pokaż załącznik 273245 Pokaż załącznik 273246 Pokaż załącznik 273247
Mimo większej średnicy całkowitej będą pasować i nie będzie nic ocierać.
Śruby również będą pasować.
Pozdrawiam.
Rafał

Mimo większej średnicy całkowitej będą pasować i nie będzie nic ocierać.
Śruby również będą pasować.
Pozdrawiam.
Rafał

Rafał! Tak myślałem, że odezwiesz się jako pierwszy. Dziękuję Tobie za odpowiedź.
Pozdrawiam i spokojnego, zdrowego...
P.S. No to do roboty! :D

Rafał! Tak myślałem, że odezwiesz się jako pierwszy. Dziękuję Tobie za odpowiedź.
Pozdrawiam i spokojnego, zdrowego...
P.S. No to do roboty!
Nie ma za co;)
Ostatnio rzadziej zaglądam na forum, ale akurat dzisiaj tutaj się znalazłem.
Kolega w Giuliettcie miał właśnie zimówki 225/50/17 i to przy obniżonej i wszystko było OK.
Ja sam natomiast do swojej Giulietty wybrałem 215/50/17 żeby ją na zimę trochę podnieść.
Pozdrawiam.
- Rafał

Raz jeszcze dziękuję. Rzeczywiście, ja też coraz rzadziej na forum...

Amortyzatory
Powrót