[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Używki po malowaniu, to ta oferta, o której pisał Imć... Zalegają na allegro od min. 1.5 roku, gdy sam się interesowałem zimowymi. Czasem są lepsze oferty nowych 18" ori za 4k, chociaż nie ten wzór, tylko pozostałe Julkowe.

Ostatnia edycja:
Muszę chyba rozjerzeć się za 17kami na zimę do QV/Veloce my2016.
Co mnie trochę niepokoi, oryginalne 18ki kręcą się dosłownie 2mm od tych wielkich czerwonych zacisków - czy to nie wymusza zakładania bardzo precyzyjnie dobranych felg? Bez tolerancji w ET?
Możecie koledzy (i koleżanki) coś polecić z 17tek pasujących do QV? Interesują mnie tylko felgi nowe (działalność, więc po odpisach i tak wyjdzie koszt jak za używki)

W mazdzie mam MOMO quantum - bardzo mi się podobają - czy takie np da się założyć (ET38, oryginalnie jest chyba ET35) http://allegro.pl/felgi-momo-quantum-17-5x110-alfa-opel-saab-i6443647515.html

Muszę chyba rozjerzeć się za 17kami na zimę do QV/Veloce my2016.
Co mnie trochę niepokoi, oryginalne 18ki kręcą się dosłownie 2mm od tych wielkich czerwonych zacisków - czy to nie wymusza zakładania bardzo precyzyjnie dobranych felg? Bez tolerancji w ET?
Możecie koledzy (i koleżanki) coś polecić z 17tek pasujących do QV? Interesują mnie tylko felgi nowe (działalność, więc po odpisach i tak wyjdzie koszt jak za używki)

W mazdzie mam MOMO quantum - bardzo mi się podobają - czy takie np da się założyć (ET38, oryginalnie jest chyba ET35) http://allegro.pl/felgi-momo-quantum-17-5x110-alfa-opel-saab-i6443647515.html

wątpie żeby ci cena wyszła jak za używki bo felgi które mają certyfikat "Brembo friendly" będą kosztować około 4-5k za komplet, a ori używki to jakieś 1400 i pasują na zaciski Brembo bez problemu. Natomiast te które chcesz założyć certyfikatu nie posiadają i wymagają dystansów i dłuższych śrub (liczy się tylko i wyłącznie kształt ramion co jest parametrem nie mierzalnym, a ET nie ma tu nic do rzeczy)

tu są w stanie idealnym jak cię interesuję http://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-brera-giulietta-17-5x110-et41-stan-idealny-CID5-IDhrk9T.html

Ostatnia edycja:
dzieki prezes01 - pomyślę. Pewnie jak nie sprzedasz do końca września to je wezmę w październiku (w tym miesiącu już krocie wydałem na auto ;)

Mam pytanie. Czy ma ktoś może wiedzę na temat wagi felg 17", wzór stosowany standardowo w wersji "Sprint"?

Jeden wzór jest cięższy a inny lżejszy, przecież to oczywiste. np te do QV z pierwszej serii (z siedmioma otworami) są nieco lżejsze od tych pięcioramiennych stosowanych standardowo w ostatnim wypuście QV. Tak przynajmniej podaje eper. Niestety nie ma w nim (przynajmniej w tym dostępnym w necie) danych o wspomnianych wcześniej felgach do Sprinta. Pytam bo jeszcze nie wiem, które wybrać na lato, a które na zimę. Auto zamówiłem na felgach od Sprinta i bez sensu byłoby zdejmować oponę tylko po to by zważyć felgę.

Jeśli nie dostanę odpowiedzi, to odpiszę Ci w listopadzie :-) Bo wtedy odbieram swoje cacko . To odpowiedź dla Pitero.

Ostatnia edycja:
Do prezes01: Nie masz czasem więcej zdjęć czerwonej alfy ze zdjęcia nr 29?

Je przecież to oczywiste.

oczywiste? chyba w twoim małym świecie
popatrz ile osób w tym temacie pytało o wagę felg, jeśli wogóle jakaś pytała

i jakie masz te różnice w wadze? 400-500gram?
różnice warte odnotowania to można dopiero zauważyć na felgach produkowanych przynajmniej w technologii FlowForming

- - - Updated - - -

Do prezes01: Nie masz czasem więcej zdjęć czerwonej alfy ze zdjęcia nr 29?

to są 19" - wzór ala Vossen

Ostatnia edycja:
30a5a7c377aad5d4123b148f2d8af17e.jpg

O to foto mi chodzi.

A może to Twój świat jest malutki? Tak bez zadęcia odpowiedzieć się nie da?

A może to Twój świat jest malutki? Tak bez zadęcia odpowiedzieć się nie da?

chłopie/dziewczynko a nie można zapytać konkretnie o co ci chodzi? 99% pytań tu to pytania o parametry i fitment, a ty tu wyjeżdżasz z jakimiś bzdurnymi tekstami o "oczywistościach"

sorry ale waga całego zestawu ori kół 17" to jakieś 50kg a ty tu rozpatrujesz różnice na poziomie 2kg dla całego auta i jeszcze oczekujesz żeby ktoś zgadywał twoje myśli ;p jakby Mariloka powiedziała "No Heloł" ;p heh

- - - Updated - - -

Brakowalo mi wlasnie zdjecia jak wygladaja na aucie. 19 lepsze ;)

Piotek one z daleka wyglądaja podobnie, ale z bliska to jakaś porażka, ramiona cieńsze, a najgorsza jest centralna część, całkiem inna ;/
40a65355490d80d41cc8b2af37cc.jpg

Witam,
przymierzam się do zakupu felg i pierwszy dylemat 16'' czy 17''.
17'' - ładniej wygląda, ale już mam opony 16'' - stąd dylemat. Tak więc próbuję się jakoś przekonać.
Przeczytałem każdą stronę tego wątku i nikt nie napisał o komforcie i dynamice jazdy na 17'' (225/45) vs 16''(205/55). Standardowo alfa daje 16'' do Julki za wyjątkiem QV (więc chyba musi coś w tym być?)
Czy ktoś odczuł różnice po przejściu z 16'' na 17'' w 170 konnym silniku?

Witam,
przymierzam się do zakupu felg i pierwszy dylemat 16'' czy 17''.
17'' - ładniej wygląda, ale już mam opony 16'' - stąd dylemat. Tak więc próbuję się jakoś przekonać.
Przeczytałem każdą stronę tego wątku i nikt nie napisał o komforcie i dynamice jazdy na 17'' (225/45) vs 16''(205/55). Standardowo alfa daje 16'' do Julki za wyjątkiem QV (więc chyba musi coś w tym być?)
Czy ktoś odczuł różnice po przejściu z 16'' na 17'' w 170 konnym silniku?
Ciekawe co piszesz, bo ja kupiłem Julke na 17 225/45 wiec chyba można nazwać to standardem? ;p jeśli chodzi o komfort to Prezes moze sie wypowiedziec najlepiej bo przerobil wszystkie rozmiary.. no chyba oprocz 16 ;p

Amortyzatory
Powrót