[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Oj, z tej perspektywy doskonale widać, że przydałaby się gruba locha. 4"? minimum... To przypadkiem nie jest seria wydech? Pewnie jakieś 2.0 JTDm, bo one miały dwururkę w standardzie.

Szczególnie jak ktoś poszedł na grubo z 20" felgą i dyfuzorem.

PS: Co poza przednią szybą było popsute? Wygląda jakby w pieszego wjechała, więc pewnie bez jakichś mega zniszczeń się obyło.

Widziałem ją w Wielkopolsce w okazyjnej cenie, delikatnie uszkodzona w prawy róg, generalnie same blachy, konstrukcja cała, plus otwarte poduszki. Miała uszkodzony przedni zderzak trochę wraz z nakładką od Noviteca. Wyjechałem już po nią z podkarpacia, jak się okazało zbyt późno bo jakiś okoliczny handlarz zmiótł mi ją sprzed nosa...
btw pojawiła się już jakieś 2 miesiące później na alledrogo ok 20km dalej, już zrobiona i ze zwykłym zderzakiem (gościowi chyba zabrakło pomysłu i cierpliwości na doprowadzenia tamtego do porządku ;D)
koleś wołał za nią 40k, ale stała dość długo... pewnie czekała na odważnego na te 20" ;D

Pasują też felgi Valencia firmy AEZ. W Polsce handluje nimi m. in. Norauto.
Są dwie wersje, ja mam zimówki założone na normalne felgi Valencia (patrz zdjęcia), jest też wersja Valencia Dark. Byc może kupię je do letniego kompletu, bo są fajne :)
97314-felgi_do_giulietty-sam_0061.jpg
97315-felgi_do_giulietty-sam_0063.jpg
97316-felgi_do_giulietty-sam_0065.jpg

jaki to rozmiar? 17" czy 18?

Cześć,

czy szerokość felgi jest istotna? Chcę kupić 16" i założyć opone 205/55. Większość felg ma szerokość 6,5" do Julki fabrycznie są 7". Czy te pół cala szerokości ma znaczenie?

nie,
tylko balon będzie szerszy od felgi, dziwnie to będzie wyglądać,
czy warto kupować takie 16" i śmiesznie wyglądać, nie moja sprawa

A propos balonów, tutaj jest wersja extreme:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...akie_opony_zimowe_kupiae_-26.html#post1718177

- - - Updated - - -

Cześć,

czy szerokość felgi jest istotna? Chcę kupić 16" i założyć opone 205/55. Większość felg ma szerokość 6,5" do Julki fabrycznie są 7". Czy te pół cala szerokości ma znaczenie?
205/55R16 moze nie wygladaja cool, ale nie sa to tez balony. w 159 nominalnie sa 215/55R16 i jakos zle nie wygladaja, tym bardziej 205/55R16 beda troche nizsze. co do szerokosci felgi.
trzymalbym sie ET41 i oczywiscie srednica otworu centrujacego ma byc 65mm i mocowanie 5x110mm. Tyle ze przy nieoryginalnych, najmniejszych felgach trzebaby sprawdzic czy nie ocieraja gdzies - np o zacisk. samo 0.5" roznicy szerokosci nie ma znaczenia - sa dopuszczalne tolerancje, chyba nawet 1" czasem przejdzie. gdzies kiedys wygooglowalem tablele w ktorej byly podane przedzialy dopuszczalnych szerokosci opon dla danej szerokosci felgi - googlnij, na pewno szybko znajdziesz.

Ostatnia edycja:
205/55R16 moze nie wygladaja cool, ale nie sa to tez balony. w 159 nominalnie sa 215/55R16 i jakos zle nie wygladaja, tym bardziej 205/55R16 beda troche nizsze. co do szerokosci felgi.

Tylko mi nie chodzi o tą oponę, tylko o fakt, że będą założone na za wąską felgę

Tak felga bedzie wezsza te 0,5" czyli ok 12,5 mm. Czy to jest tak duzo i "znieksztalci" opone, ze bedzie wygladala jak balon. A co innego 185/65 :) to juz balon. Mialem w 156 zalozone Toyo Proxes T1R z rantem ochronnym i wygladala to OK. Chyba ten rant robil takie wrazenie.
Moze sie przydac:
http://www.rimsntires.com/specspro.jsp

Tylko mi nie chodzi o tą oponę, tylko o fakt, że będą założone na za wąską felgę
pierwszy komentarz byl odnosnie tego ze ktos napisal Ci ze beda balony. bedzie wygladac normalnie, choc nie cool.

co do szerokosci felgi, to napisalem w dalszej czesci.
Tu masz wygooglowany link do tabelki o ktorej wspominalem:
http://www.nakole.pl/tabela-szerokosci-felgi-a-opony.php
wg nich dla 205 nominalna szerokosc to wlasnie 6.5", a w razie czego mozesz stosowac felgi +-1". ja bym az tak nie szalal, ale 0.5" I to jeszcze przy w miare wysokim profilu to nie jest raczej problem. bardziej martwilbym sie czy felga niededykowana do auta podejdzie np na zaciski.

pochwalę się moimi kołami ;)

alu AR 19" Ti ze 159 szerokość 8" ET41 na oponach 235/40/19 - opona większa niż standard, wypełnia lepiej nadkole, nic nie obciera i jest komfort ;)

zawieszenie - sprężyny Eibach -30mm (świeżo założone - jeszcze nie ułożone)

183311-felgi_do_giulietty-dsc_4283.jpg

Załączniki

• DSC_4283.jpg
    DSC_4283.jpg
    181.8 KB · Wyświetleń: 414
"Dać radę" - raczej "dać" na zwykły zacisk, ale to raczej nie "być" oryginał, pierwszy raz takie "widzieć" :)
to chyba sa felgi od 159 - w 16 to byl najczesciej inny wzor, ale szprychy czasem tez sie pojawialy.
EDIT: pierwszy klik na inny watek I prosze tu zdjecia 159:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...pacze_blotochrony_z_przodu-5.html#post1722459

Powyzej sa pewnie na oponach 215/55R16, jak to nominalnie w 159

Daroo84:
jesli tak to raczej beda pasowac, a skoro sprzedawca tez pisze ze pasuja to przynajmniej w razie czego mozesz oddac. zadzwon do nich i spytaj czy Ci sa to w stanie zagwarantowac

Ostatnia edycja:
Dzięki. Wcześniejszy post wystukany ze smarta i takie kwiatki. A teraz na laptopie widzę w jakim stanie są te felgi :/ z deka wżerów jest. A czy to ET nie jest za małe?

Dzięki. Wcześniejszy post wystukany ze smarta i takie kwiatki. A teraz na laptopie widzę w jakim stanie są te felgi :/ z deka wżerów jest. A czy to ET nie jest za małe?

faktycznie ohydne wżery. Może te oryginały z Julki Ci się podobają:
http://allegro.pl/felgi-5x110-16-alfa-romeo-giulietta-159-alufelgi-i5798861289.html

od kolegi Alcesa

Dowiedziałem się dzisiaj że śruby mocujące w Julce są innej średnicy niż w 159 (12mm a w 159 14mm)! Montaż w 159 felg z Julki robi się po rozwierceniu otworów na 14.5-15mm, natomiast nie wiem jak to wygląda w drugą stronę, czy wystarczy polegać na stożku śruby czy trzeba dawać np jakąś tulejkę. Weźcie to pod uwagę przy zakupie felg nieoryginalnych do Julki.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót