• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

• Autor wątku Autor wątku azi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Najmądrzej robi to Mercedes - plug-in z dieslem, przecież to jest popularny samochód idealny - w mieście nie smrodzi, nie klekocze i nie wibruje, bo śmiga na prądzie, a autostrady łyka w ciszy na tempomacie spalając 7 litrów. Moim zdaniem wtopa Alfy, że nie idzie w tym kierunku.

Nad tym faktem nie ma chyba co płakać, może planują szybkie wprowadzenie hybrydy ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapewne tak szybkie jak szybko wprowadzają nowe modele :D

Kolejny gwóźdź do trumny...

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka

Pachnie to historią Saaba.
Fajne auto.
Fajna historia i jej tło.
Marne zakończenie.

Pachnie to historią Saaba.
Fajne auto.
Fajna historia i jej tło.
Marne zakończenie.

już to dawno napisałem- powoli wykręcają żarówki.
nie ma jak 2020 - wywalenie giulietty bez następcy, stelvio/giulia-wycięte diesle okrojona paleta kolorów i wnętrz oraz wyposażenia no i wzrost cen - to nie jest recepta na sukces.
smutne.
ps. żeby wywalić z palety rosso competizione? to jakiś cyrk!!!!!

Ostatnia edycja:
oby nie znikneła alfa romeo bo fajnie czasem widzieć na drodze giuliette czy 159 ? bardzo ładne auta, fajna stylizacja poprostu coś innego.

Panowie, nie wiem czy słyszeliście, ale podobno wyjęli z oferty diesle, została tylko benzyna...
Pracują nad zwiększeniem sprzedaży jak mogą. Czyli Ci którzy chcieli diesla z różnych powodów, chcąc nie chcąc pójdą do konkurencji...
To tak się zaczęło reaktywowanie marki??? Ja prdl...

Pytanie czy diesle wycięte tylko na Polskę czy w ogóle. Wróciłem właśnie z Włoch i tam 90 % Giulii i Stelvio to diesle. Pytanie drugie jak sobie poradzą z asystentami pasa skoro 95 % Włochów jeździ bez kierunkowskazów :)

oby nie znikneła alfa romeo bo fajnie czasem widzieć na drodze giuliette czy 159 ? bardzo ładne auta, fajna stylizacja poprostu coś innego.
Nowych już nie zobaczysz, bo już ich nie produkują, ale finalnie i tak większość wyprodukowanych skończy swój żywot w Polsce, co widać na drogach :P

- - - Updated - - -

Pytanie czy diesle wycięte tylko na Polskę czy w ogóle. Wróciłem właśnie z Włoch i tam 90 % Giulii i Stelvio to diesle.
Od początku pisałem, że diesle w Polsce będą niesprzedawalne z powodu akcyzy. Po 5 latach doszli do tych samych wniosków, co ja :P

Wg strony alfaromeo.pl, sprzedają aż 5 modeli ;):
1. Nowa Gulia GTA
2. Quadrifoglio
3.Stelvio
4. Gulia
5. Tonale

Wróciłem właśnie z Włoch i tam 90 % Giulii i Stelvio to diesle. Pytanie drugie jak sobie poradzą z asystentami pasa skoro 95 % Włochów jeździ bez kierunkowskazów
Dokładnie potwierdzam, znakomita większość to diesle. Z tym kierunkiem to nie do końca, na autostradzie dużo ma ciągle włączony:)

Od 2027 roku każdy model w gamie Alfy Romeo ma posiadać elektryczny napęd. Ciekawe czy taki cel pozytywnie wpłynie na wzrost sprzedaży.

Moim zdaniem pójście w napęd elektryczny to jedyna szansa na zdobycie dużej przewagi konkurencyjnej nad Niemcami - ale trzeba by to zrobić wybitnie - jak silnik DOHC w latach 50-tych.

Może i jest szansa, problem w tym że Alfa startuje od zera a niemce już maja jakieś doświadczenie. Łatwo nie będzie.

Może i jest szansa, problem w tym że Alfa startuje od zera a niemce już maja jakieś doświadczenie. Łatwo nie będzie.

Jak od zera? FIAT 500, kilka modeli Opla i Peugota.
Czy rozwój napędów elektrycznych nie był głównym powodem fuzji z PSA?

Piszę o Alfie a nie Fiacie. Inny klient, inne wymagania, inne parametry. Niemcy zaczęli wcześniej i z grubej rury, Alfa nie ma nawet byle hybrydy.

Ostatnia edycja:
Piszę o Alfie a nie Fiacie. Inny klient, inne wymagania, inne parametry. Niemcy zaczęli wcześniej i z grubej rury, Alfa nie ma nawet byle hybrydy.

Prawda.

Alfa ma jeszcze "Legendę" w zanadrzu której wielu producetów nie ma, ale pójściem pelną parą w elektryki odrzegnuja się od niej. Chyba ze pójda w mocne elektryki typu e-tron - tu jest ich szansa.

Dla mnie ta "Legenda" to przede wszystkim innowacyjność, a jej efektem były zawsze osiągi w rozsądnej cenie, natomiast kopciuchy pod maską to jedynie środek do celu :)

Amortyzatory
Powrót