• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

• Autor wątku Autor wątku azi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
.... być może musi ona tylko wypełnić odpowiednie segmenty rynku, do innych są inne marki koncernu.

Niestety nawet w VAGu który ma kilkanaście różnych marek to takie Veyron też musi sie opłacać. Bugatti już nawet jest tam na odstrzale bo nie pasuje do portfolio, a nie zarabia na tyle by je trzymać.

Lepiej ją sprzedać- chętni powinni się znaleźć- wtedy byłaby szansa że firmą będzie zarządzał ktoś , kto będzie wiedział jak wykorzystać jej atuty, tak by odnieść sukces, bo ci co teraz zarządzają jak widać nie potrafią tego robić.

I tu sie zgodzę bo na chwilę obecna Alfa nadal ma potencjał bardzo duży co potwierdza Giulia i Stelvio, ale dwa modele nawet dobre to za mało. Zwłaszcza, że idą wespół z naprawdę cienkim wsparciem koncernu.

Alfa niestety powoli karłowacieje i niestety w świadomości wielu funkcjonuje nadal jako "ładne, ale awaryjna". Żeby to przełamać trzeba uderzyć pięścią w stół, ale tego nie ma.

Od jutra będą obowiązywały mniejsze rabaty na Jeppa, tylko patrzeć jak to samo będzie dotyczyć Alfy, oznacza to podwyżki.

Od jutra będą obowiązywały mniejsze rabaty na Jeppa, tylko patrzeć jak to samo będzie dotyczyć Alfy, oznacza to podwyżki.

A zatem i mniejszą sprzedaż.
Chyba powoli trzeba się rozglądać za innymi markami....

- - - Updated - - -

Ostatnio w jakimś artykule, którymś z kolei mówiącym o 10 letnim teście dla Alfy aby uzyskać rentowność znalazłem że oprócz wprowadzenia Tonale i Brennero (o tym wiem) ma się pojawić Milano? Ktoś coś więcej wie? Bo ja nic nie słyszałem

Tonale.
Brennero.
Milano.
Piszmy dalej:))
Może Torino?
Palermo?
Garda?
Marmolada:)?

A zatem i mniejszą sprzedaż.
Chyba powoli trzeba się rozglądać za innymi markami....

- - - Updated - - -

Nie wiem jak w innych, ale np. w Hyundai też zmniejszyli niedawno rabaty, a wg sprzedawców sprzedaż nic nie maleje ;-)

Wczoraj byłem w ASO na przeglądzie, i przypadkowo słyszałem dyskusje kadry kierowniczej, na temat likwidacji Alfy... Ja absolutnie nie chce być złym prorokiem, ale widząc kilka Stelvio i Giuli na stocku jeszcze z 2019 to nie napawa mnie to optymizmem.

Bez przesady... Niedawno Stellantis ogłosił, że daje Alfie 10 lat. Co do stocku - ceny są absurdalne, to i samochody stoją... Skoro nową Business można mieć realnie za 137 tys. (bez opcji dodatkowych), a rocznik 2018 (czyli przed liftem, dużo skromniejszy) stoi za 130 tys. - to kto je kupi? Nikt rozsądny :).

Alfa niestety powoli karłowacieje i niestety w świadomości wielu funkcjonuje nadal jako "ładne, ale awaryjna". Żeby to przełamać trzeba uderzyć pięścią w stół, ale tego nie ma.

5 lat gwarancji i 200.000 km to mało? To co jeszcze mają zrobić?
Tu już nie chodzi o awaryjność ale o to, że marka ta nie istnieje w świadomości jako jakikolwiek wybór.
No i powiem też o takim drobnym fakcie, że trzeba być debilem by myśleć, że da się utrzymać na rynku mają dwa modele. Alfa powinna mieć samochody od dołu go góry, nawet jeśli będzie to w niektórych przypadkach oznaczało współdzielenie elementów z Peugeot/Citroen.
Ja osobiście coraz częściej myślę, że gdyby Stelantis oferował coś dobrego w klasie średniej-wyższej to kupiłbym Lancię.
Po prostu ten producent od bardzo dawna przestał zajmować się produkcją samochodów jakich chcą ludzie, od Fiata poczynając na Lanci kończąc.
Giulia i Stelvio są super ale nie są dla każdego i nie pokrywają całego rynku potencjalnych nabywców włoskich samochodów, w świecie kiedy coraz trudniej o jakiekolwiek doznania na drodze a coraz bardziej jedzie się jak pasażer.

- - - Updated - - -

"starzejącego się, niezbyt ciekawego sedana"- to chyba o Giulii? (
Ale póki co w Polsce początek roku całkiem niezły- w pierwszym kwartale przyrost 55% w porównaniu do 2020.
https://spidersweb.pl/autoblog/wyniki-sprzedazy-nowych-samochodow-samar-sty-mar/

Nikt myślący nie bierze na serio tego co wygaduje Złomnik ... czyli Tymon Grabowski. Bardzo często są to bzdury.
https://spidersweb.pl/autoblog/alfa-romeo-2021-nowy-plan/

Nie wiem jak w innych, ale np. w Hyundai też zmniejszyli niedawno rabaty

Inflacja nie ma wiele wspólnego z rynkiem moto. Po prostu jest - taka rzeczywistość, zafundowana z zupełnie innej strony. Trudno w takiej rzeczywistości obniżać ceny, abstrahując już od sytuacji marki, poziomu sprzedaży itd.

Look for the Tonale to debut in the first quarter of 2022. At least in Europe, it reportedly goes on sale in June of that year..

Czyli za rok, być może... I powtarza się cyrk, taki jak z Giulią... miała być w 2014, w 2015 pokazano, w 2016 dopiero w salonach....

Podobno, to chyba ulubione słowo w Alfie... W salonach od 4 czerwca 2022

Klasyka. Auto o którym się mówi bodaj od dwóch lat pojawi się za rok. Być może.
Przecież to już nawet smieszne nie jest.

Panowie, nie wiem czy słyszeliście, ale podobno wyjęli z oferty diesle, została tylko benzyna...
Pracują nad zwiększeniem sprzedaży jak mogą. Czyli Ci którzy chcieli diesla z różnych powodów, chcąc nie chcąc pójdą do konkurencji...
To tak się zaczęło reaktywowanie marki??? Ja prdl...

No niestety taka juz chyba bedzie kolej rzeczy, ze ON bedzie powoli wygaszane. Z czasem należy sie spodziewać, że większość marek samochodowych pójdzie w tę stronę.

Alfa najwidoczniej chce pójść w strone sport-pro-eko.

Byc może insipracja np Taycan?

Panowie, nie wiem czy słyszeliście, ale podobno wyjęli z oferty diesle, została tylko benzyna...
Pracują nad zwiększeniem sprzedaży jak mogą. Czyli Ci którzy chcieli diesla z różnych powodów, chcąc nie chcąc pójdą do konkurencji...
To tak się zaczęło reaktywowanie marki??? Ja prdl...

Nad tym faktem nie ma chyba co płakać, może planują szybkie wprowadzenie hybrydy ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szybkie wprowadzenie to przespali juz parę(naście?) lat temu.

Teraz Alfa ew. goni rynek, ale to wyjątkowo marnie idzie.

Amortyzatory
Powrót