[159] Elm 327 bluetooth

• Autor wątku Autor wątku edi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a rezystor usunięty? sprawdź omomierzem pomiędzy pinami 6 i 14

druga sprawa, nie łączy Ci się tylko z ECU a innymi łączy? MES pełny ori? USB? jeśli tak to rozumiem że sterowniki instalowałeś te co dostarczyli - na tych z Windowsa nie zadziała bo te interfejsy są zrobione na podróbkach chińskich chipów USB-UART i nowe sterowniki z windowsa je wykrywają

Być może masz problem z konfiguracją, a nie z samym modułem.

Wysyłałem logi do pmfactory, napisali że wszystko ok i nie mają pojęcia czemu nie działa, testowane na mes 2.2 3.9 i 4.6 , przez bt łączy z innymi modułami tylko nie z ECU

- - - Updated - - -

a rezystor usunięty? sprawdź omomierzem pomiędzy pinami 6 i 14

druga sprawa, nie łączy Ci się tylko z ECU a innymi łączy? MES pełny ori? USB? jeśli tak to rozumiem że sterowniki instalowałeś te co dostarczyli - na tych z Windowsa nie zadziała bo te interfejsy są zrobione na podróbkach chińskich chipów USB-UART i nowe sterowniki z windowsa je wykrywają

tylko na jednym czarnym małym usunąłem, inne nie ruszane, ale ten od pmfactory podobno miał działać bez przeróbek

no skoro KKL działa a ELMY nie to sprawa prosta (sorry może nie sprawa, ale wytłumaczenie jest jasne) - KKL łączy się przecież przez inne piny z ECU niż ELM (CAN), pierwszy używa 7 i 15 a drugi różnicowej lini CAN na pinach 6 i 14. Na początek sprawdzenie ciągłości połączenia od złącza OBD piny 6 i 14 do odpowiednich na złączu ECU (ściągnij sobie eLearna do 159, no chyba że masz auto z silnikiem którego nie ma w eLearnie to nie wiem skąd brać schemat - trzeba będzie jechać po kolorach kabli chyba i prześledzić całą drogę połączenia). Jeśli połaczenia dobre to port CAN uwalony w ECU?

Albo sprawdź opóźnienie portu COM we właściwościach urządzenia, przed chwilą też tak miałem (choć na KKLu, ale może ELM też tak ma) - MES łączył mi się ze wszystkim, prócz silnika; okazało się, że opóźnienie było ustawione na 16, zamiast na 1.

Untitled.jpg

no skoro KKL działa a ELMY nie to sprawa prosta (sorry może nie sprawa, ale wytłumaczenie jest jasne) - KKL łączy się przecież przez inne piny z ECU niż ELM (CAN), pierwszy używa 7 i 15 a drugi różnicowej lini CAN na pinach 6 i 14. Na początek sprawdzenie ciągłości połączenia od złącza OBD piny 6 i 14 do odpowiednich na złączu ECU (ściągnij sobie eLearna do 159, no chyba że masz auto z silnikiem którego nie ma w eLearnie to nie wiem skąd brać schemat - trzeba będzie jechać po kolorach kabli chyba i prześledzić całą drogę połączenia). Jeśli połaczenia dobre to port CAN uwalony w ECU?
Zarówno na alfa obd, torque i dpf monitor, przy połączeniu elm na bt wychodzi ten sam błąd BUS INIT ERROR , czy istnieje możliwość sprawdzenia w mes po kablu czy coś jest nie tak z połączeniem can?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

przecież skoro się nie łączą to znaczy że jest jakis problem - co chcesz więcej - tu już elektryk bądź elektronik któremu będzie się chciało grzebać. na początek choćby sprawdzić ciągłość obwodów od OBD do sterownika, jak to będzie dobre to otworzyć kompa in na stole w nim probować grzebać (oscyloskop itp) - będę strzelał - może transceiver padł, może coś go zalało nie wiem.

przecież skoro się nie łączą to znaczy że jest jakis problem - co chcesz więcej - tu już elektryk bądź elektronik któremu będzie się chciało grzebać. na początek choćby sprawdzić ciągłość obwodów od OBD do sterownika, jak to będzie dobre to otworzyć kompa in na stole w nim probować grzebać (oscyloskop itp) - będę strzelał - może transceiver padł, może coś go zalało nie wiem.

Dziękuję za informację, widzę że troszkę pracy przy tym będzie, a czy istnieje inny interfejs bezprzewodowy którym połączę się aplikacją w telefonie ?

o ile pamietam to już jakieś próbowałeś, tak samo różne programy, tu chyba żaden interfejs już nie pomoże (no chyba że miałeś pecha do felernych). sprawdź u mechanika czy w ASO czy się łączą, a jak oni nie mogą no to trzeba naprawiać coś

o ile pamietam to już jakieś próbowałeś, tak samo różne programy, tu chyba żaden interfejs już nie pomoże (no chyba że miałeś pecha do felernych). sprawdź u mechanika czy w ASO czy się łączą, a jak oni nie mogą no to trzeba naprawiać coś

tak testowałem ale tylko elmy, myślałem że może coś podobnego do KKL tylko bezprzewodowe, bo to działa.

Mam pytanko chcialem kupic elm327 na bt pod dpf monitor, ale chce go miec na stale wpiętego czy jest jakis model zeby nie wyczerpal akumulatora? Bo nie chce mi sie odkrecac za kazdym razem klapke.

Mam pytanko chcialem kupic elm327 na bt pod dpf monitor, ale chce go miec na stale wpiętego czy jest jakis model zeby nie wyczerpal akumulatora? Bo nie chce mi sie odkrecac za kazdym razem klapke.
Vgate iCAR Pro posiada najniższy pobór prądu.

Elm327 v2.1 nie działa w ogóle, czy może działa po usunięciu rezystora? Mam jeden w zapasie i nie wiem czy kombinować.

bo się nie kupuje takich wynalazków, wylko 1.4 wersję ELMa i usuwa rezystor.

Gdyby ktos potrzebowal zakupic ELM do 159 to polecam tego.

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208

W AlfaOBD na androidzie laczy sie prawie ze wszystkim oprocz ABSu i dziala o wiele szybciej niz stary niebiesko-przezroczysty vgate.

Dzieki za pomoc [MENTION=54483]Casio[/MENTION] [MENTION=82899]Shure[/MENTION] [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]
163.jpg
164.jpg

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

do ABSu potrzeba adapter zielony/typ2 (tak jak i bodaje do xenonów i PDC o ile mnie pamiec nie myli), wpinales ?

Xenonow nie wpinalem PDC nie pamietam. Jutro sprawdze

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

To ja też potwierdzam, że ELM327 iCar2 Vgate OBD2 Interfejs Bluetooth z aukcji powyżej działa bez żadnych problemów.
I podziękowania koledze Taurus za info ALFA OBD.

Amortyzatory
Powrót