• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Efekt urwanych klap wirowych.

Za 2 tys zł to kupi się silnik który niekoniecznie będzie w idealnym stanie.

Dokładnie tak. O tym dowie się już po zamontowaniu, a sprzedawca oczywiście wszystko zwali na niewłaściwy montaż lub, że nie montowane w ASO.

No właśnie. Ceny silników wahają się od 3 do 8 tys, ale równie ten droższy może okazać się złomem. Nigdy nie ma się pewności co kupujesz, a na uczciwość sprzedawcy nie ma co liczyć

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Trochę linków z allegro. ..może się przyda
http://allegro.pl/silnik-1-9jtdm-150km-alfa-romeo-159-149tys-i6158814302.html
http://allegro.pl/silnik-939a2000-fiat-croma-1-9-150-km-jtd-jtdm-mtj-i6056641487.html
I tak jak kolega pisał ogarnąłem remont za małe pieniądze.bylo to dwa lata temu ..Tylko miałem mniejsze spustoszenia.Okazalo się ze klapka poszła w jeden cylinder wiec tłok i korbowodem do wymiany,dostałem komplet w super cenie po znajomości .Szlif ze sprawdzeniem cena w Otwocku 400zl.Uszczelki cały komplet juz nie pamiętam ile.sprawdzenie turbo bo była obawa ze oberwal tez ok. Żadnych luzow ani uszkodzenia mechanicznego.Duzo szczęścia miałem po klapka oberwal się gdy ruszam i zanik mocy był ale silnik jeszcze normalnie chodził dopiero po przejechaniu chyba 2 km zgasilem i jak odpaliłem ponownie to tak jak by kto młotkiem stuka po silniku:)wiec szybka diagnoza laweta i mechanik przy moim bloku.Najpierw ze może stuka któryś ze wtryskow ale podłączyłem pod kompa i wyszło korekty beznadziejne ,zmierzona kompresja i na jednym prawie brak.Wiec decyzja najpierw rozbieramy a potem będziemy myśleć.Po sprawdzeniu głowicy i bloku silnika wyszło ze trzeba spróbować reanimowac bo też były pomysły aby nowy silnik.Ale fakt aby mieć dobrą cenę to znajomości i sprawdzonego mechanika bo wiemy ze różnie bywa.A ze miałem do warsztatu bliżej niż do sklepu i widziałem z okna jak pracują:)wiec mogłem odwiedzać mechanika bo specjalnie przez szefa warsztatu był koleś który pracował w oplu w dzień a wieczorem i często po nocy siedział i mi składał ten silnik.Wiec kolektor mogłem sam robić z pomocą telefoniczna forumowiczów i za to dziękuję.Na początku po remoncie pierwsza przejażdżka a tutaj jakoś brak niby mocy coś nie tak..Umówiłem się z małym777 aby sprawdzić i o dziwo przy testach z kompem przejechaniu kilkunastu kilometrów wszystko oki. Przyspieszenie,korekty wtryskowe tez dobre,logi zrobione mały przejrzał o wszystko w porządku. Po jakimś czasie wjazd na hamowni bo większość kto jeździł ze mną mówił ze coś dobrze chodzi jak na 150km. A że w pracy znajomy miał vectre z chipem na 180km i często wracając z pracy trochę sciganki było i nie mógł uciec:)Na hamowni wyszło 175km i około 396nm delikatnie, dostałem prezent od właściciela z Holandii :)alei tak do poprawy będzie u malego777 bo linia trochę nierówna :)
Wiec koniec moich przeżyć z klapkami mam nadzieje ze innym będzie też tanio bo wiem jak to jest po kupnie robić remont i nacieszyć się 2 miesiace:)a wiedziałem o klapkach ze coś tam, ale myślałem ze mnie to nie dotyczy:)pozdrawiam i jak coś to prv.
I fotki silnika po małej klapce cylindrze;)
393.jpg

394.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dzisiaj dostałem wycenę remontu silnika. Trzymajcie się mocno 11 000 brutto.
W cenie z tego co pamiętam:
- 1000 zł robocizna
- 1000 zł planowanie głowicy
- 4x 660 zł tłoki
- 550 zł komplet pierścieni
I teraz najgorsze moim zdaniem:
- Sprawdzenie turbiny/regeneracja - 1700 zł!!!!!!
- Nowy kolektor - 1600 zł!!!!!!!!

Turbinę będę musiał raczej ogarnąć we własnym zakresie, a co do kolektora to cały czas ich przekonuje, żeby w moim starym trzeba usunąć pozostałe klapy i zaspawać otwory. Podśmiewują się trochę, że przychodzę do nich z wiedzą internetową/forum, ale gdyby oni mieli taką wiedzę i na którymś z przeglądów poinformowali mnie o wadzie kolektora, to nie doszłoby do takiej tragedii. Wymieniłbym kolektor na ten poprawiony i po sprawie. Nie wiem co robić. Samochód stoi rozebrany

11 tys?! To chyba juz lepiej kupic nowy silnik ew szukaj innch specow co to pochytaja troche taniej... Ale w sumie chyba taniej wyjdzie silnik za 5k i wywalic klapy...

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Poza tym jestes klientem, nie chcesz klap to maja usunac i moga sie smiac a pozniej Ty z nich ze juz ich nie bedziesz odwiedzać...

Poza tym jestes klientem, nie chcesz klap to maja usunac i moga sie smiac a pozniej Ty z nich ze juz ich nie bedziesz odwiedzać...

A czy silnik po wywaleniu klap pracuje normalnie poza zapalonym checkiem? Chodzi mi o to, że jeśli po złożeniu silnika coś będzie nie tak, to zwalą winę na mnie, że uparłem się na klapy

Z tego co mi wiadomo to nawet check nie powinien sie swiecic :) ja klapy bede usuwal w przyszlym miesiacu w cinsofcie gliwice wiec dam znac ale do tego czasu juz ktos inny odpowie Ci na to pytanie :) jednak na 99.99% nic nie bedzie swiecic :)

Żaden check po wywaleniu klap nie ma prawa sie świecić. Usuwasz blaszki czyli klapki do tego osie, otwory zaślepiasz a silnik który nimi steruje zostawiasz normalnie podłączony i wszystko jest ok na 100%.

Pierwsza zasada która próbujesz obalić. Wchodzisz w dyskusje z serwisem, który tematu nie zgłębił i żyje w przekonaniu że forum to breja. Ty z nimi nie dyskutuj daj im wytyczne i tyle. Kolektor swój w między czasie zabierz wyczyść i odeślij, jeśli sam nie potrafisz to skontaktuj się z Tomek_Krk (autka.pl) z forum kolektor ci ogarnie i odeśle zrobiony gotowy do montażu. Nastawnik klap zostawiają w spokoju będzie sobie chodził ale niczym sterować już nie będzie. Ja swój u Tomka_Krk zrobiłem sporo taniej ale ja nie kupowałem np. nowych tłoków głowicę też kupowałem używaną.

Ale tak się zastanawiam czy pozostawienie u nich auta przy decyzji remontu jest dobrym rozwiązaniem. Bo co jeśli będziesz chciał reklamować, to zgonią na ten brak klap

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

ASO musi naprawiać na nowych częściach i zgodnie z fabrycznymi wytycznymi. Takie są wytyczne centrali. Niektóre ASO odbiegają od tego, ale ciężko z nimi w sprawie usuwania klap i EGR. Od tego są nieautoryzowane serwisy. Generalnie za 11000 zł to można fabrycznie nowy słupek trafić. Przy takiej kwocie to bez problemu znajdzie się też piękny używany silnik z przekładką, gwarancją i lawetowaniem auta w dwie strony.

Ostatnia edycja:
- 1000 zł robocizna
- 4x 660 zł tłoki

Turbinę będę musiał raczej ogarnąć we własnym zakresie, a co do kolektora to cały czas ich przekonuje, żeby w moim starym trzeba usunąć pozostałe klapy i zaspawać otwory. Podśmiewują się trochę, że przychodzę do nich z wiedzą internetową/forum, ale gdyby oni mieli taką wiedzę i na którymś z przeglądów poinformowali mnie o wadzie kolektora, to nie doszłoby do takiej tragedii. Wymieniłbym kolektor na ten poprawiony i po sprawie. Nie wiem co robić. Samochód stoi rozebrany

wiesz co , dobrze się zastanów czy chcesz robić autko u tego własnie mechanika o którym piszesz powyżej, bo chyba koleś nie jest jakimś specjalistą od naszych autek
p.s. pisałeś że dzwoniłes do kol, QBY z FLAR , pogadaj z nimi, to są jedni z wybitnych specjalistów od alf, więc możesz byc pewny że autko bedzie fachowo naprawione

Ostatnia edycja:
ASO musi naprawiać na nowych częściach i zgodnie z fabrycznymi wytycznymi. Takie są wytyczne centrali. Niektóre ASO odbiegają od tego, ale ciężko z nimi w sprawie usuwania klap i EGR. Od tego są nieautoryzowane serwisy. Generalnie za 11000 zł to można fabrycznie nowy słupek trafić. Przy takiej kwocie to bez problemu znajdzie się też piękny używany silnik z przekładką, gwarancją i lawetowaniem auta w dwie strony.
To racja, tylko gdzie taką piękność znaleść

- - - Updated - - -

wiesz co , dobrze się zastanów czy chcesz robić autko u tego własnie mechanika o którym piszesz powyżej, bo chyba koleś nie jest jakimś specjalistą od naszych autek
To jest POL-CAR. ogólnie to siedzą we Fiacie, ale to przecież ten sam motor. Nie mam nikogo zaufanego w okolicy, więc nie miałem gdzie to robić. W okolicy pozostaje mi jeszcze BOSCH

Ostatnia edycja:
- 1000 zł robocizna
- 4x 660 zł tłoki

Zapakuj auto na lawetę i zawieź to gdziekolwiek do normalnej firmy. ASO nie złoży silnika na kolektorze bez klap, bo nie dostaniesz potem na niego żadnej gwarancji. Cena jest trochę absurdalna - biorąc pod uwagę, że chcą splanować Twoją głowicę, która jest podziurawiona jak jasna cholera... Ja bym kupił używany, SPRAWDZONY słupek i go do tego auta zapodał.

Czytam i staram się znaleźć jakiś element, który mółby mnie jakoś pocieszyć, ale nie bardzo widzę. Dziś ziomek otwiera głowicę, żeby zinwentaryzować zniszczenia. Mam tylko nadzieję, że da radę potem jeszcze normalnie nią jeździć.

Czytam i staram się znaleźć jakiś element, który mółby mnie jakoś pocieszyć, ale nie bardzo widzę. Dziś ziomek otwiera głowicę, żeby zinwentaryzować zniszczenia. Mam tylko nadzieję, że da radę potem jeszcze normalnie nią jeździć.
cos w okolicy, moze zadzwon do Tomka z Bielska, tel 519 572 704. gosc sprowadzil pare 159,gt,147,na rozbiórkę w ostatnich miesiacach, moze bedzie mial sprawny silnik dla Ciebie? jak bys chcial nowe czesci to wiem ze turbiny czy nawet slupki Marcin z Cinsoftu jest w stanie zalatwic.

Dzięki. Może dramatu z wymianą silnika nie będzie, ale na pewno powiem ziomkowi o tych kontaktach.

Witam.
Panowie czy w 1.9 JTS 2006 też jest problem z klapami wirowymi?
Wywalać?

Amortyzatory
Powrót