• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

Pytanie chyba do Pawelek S ale może inni też będą w temacie... centralka z USB z przodu nie odtwarza MP3? Pytam bo wg eper do mnie pasuje wlasnie taka z USB z przodu ale również wg eper jest nieprzekreslone gniazdo USB w schowku czyli media player. Teraz mam zmieniarke MP3 ale wiadomo że nie wyświetla tytułów... nie wiem czy jest sens ryzykować kasę żeby "tylko" dołożyć BT - na tym mi nie zależy.

U siebie mam centralkę 50505921, która ma gniazdko USB na obudowie z przodu (lecz normalnie jest ono nieużywane). Zdecydowanie i bez problemów odtwarza ona mp3 z pendrive umieszczonego w schowku pasażera, do 16GB włącznie - większych nie próbowałem.

Ostatnia edycja:
Panowie mam pytanie, do dziś było z moim B&M wszystko cacy az tu nagle zniknęło z wyświetlacza wszystko co dotyczy tegoż urządzenia. Po prostu nie dzieje się nic a jak przycisnę 2 razy słuchawkę łączy z ostatnim numerem ,Jakieś pomysły? miał ktoś podobny problem ?

Panowie mam pytanie, do dziś było z moim B&M wszystko cacy az tu nagle zniknęło z wyświetlacza wszystko co dotyczy tegoż urządzenia. Po prostu nie dzieje się nic a jak przycisnę 2 razy słuchawkę łączy z ostatnim numerem ,Jakieś pomysły? miał ktoś podobny problem ?
na poczatek odlacz aku na pare minut. daj w razie czego znac czy pomoglo. jak nie to moze wypnij ja, osiowanie proxi i z powrotem wepnij +osiowanie

U siebie mam centralkę 50505921, która ma gniazdko USB na obudowie z przodu (lecz normalnie jest ono nieużywane). Zdecydowanie i bez problemów odtwarza ona mp3 z pendrive umieszczonego w schowku pasażera, do 16GB włącznie - większych nie próbowałem.

Z którego roku masz auto. Ja mam 2006 i zgodnie z poradami założyłem 60699960 bez mp3 i bez dodatkowego usb ale b&m nie reuszylo...

Z którego roku masz auto. Ja mam 2006 i zgodnie z poradami założyłem 60699960 bez mp3 i bez dodatkowego usb ale b&m nie reuszylo...
masz mieć zgodnie z ePerem dla Twojego VINu, w starszych 159 ePer pokazuje kompatybilne akcesoria, więc jest łatwiej, w nowszych (np moja 2010) trochę trzeba było podedukować i zaryzykować, bo ePer pokazuje po prostu konfigurację mojego auta jak wyszło z fabryki.

Co to znaczy że nie ruszyło B&M? udało Ci się zrobić osiowanie? Dobrze poustawiałeś wszelkie opcje w MESie typu wyświetlanie komunikatów, odpowiedni typ/wejście audio i cokolwiek jeszcze tam trzeba było poustawiać (o czym pisałem kiedyś, już ni pamiętam, ale jak było źle ustawione to np. Pawełek_S nie mógł zrobić osiowania i już parę razy miał się poddać). Cokolwiek działa, np gadanie po naciśnięciu ))) na kierownicy?

W dokładaniu B&M nie ma chyba nikogo kto wie wszystko, zawsze trochę ryzyka, każdy przypadek jest trochę inny (przynajmniej z tych co tu dokładali i się pochwalili). Są różne radia, różne roczniki, brak lub obecna wiązka, różnie ePer pokazuje, do tego przypadki jak Pawełek_S (chyba że mylę z kimś innym) gdzie miał zmienione radio na takie z MP3 i dopiero dokładał B&M (i nie wiadomo było jaką centralkę B&M pchać). Są też nie do końca zrozumiałe sprawy - jak właśnie to że u Pawelka_S nie ruszyło USB, mimo że w ePerze gniazdo w schowku było niewykreślone (przynajmniej z oryginalnym radiem).
Paru z nas zrobiło jakiś błąd w kabelkach (ja np w USB, miałem słaby wydruk i 5 pin z 6 mi się zmieszał), albo miało uszkodzony kabelek (Pawelek_S chyba), i też traciło czas i mało się nie poddało. W MESie do tego nie każda konfiguracja chciała ruszyć z osiowaniem.

Ostatnia edycja:
Co to znaczy że nie ruszyło B&M? udało Ci się zrobić osiowanie? Dobrze poustawiałeś wszelkie opcje w MESie typu wyświetlanie komunikatów, odpowiedni typ/wejście audio i cokolwiek jeszcze tam trzeba było poustawiać (o czym pisałem kiedyś, już ni pamiętam, ale jak było źle ustawione to np. Pawełek_S nie mógł zrobić osiowania i już parę razy miał się poddać). Cokolwiek działa, np gadanie po naciśnięciu ))) na kierownicy?
Osiowanie poszło i na tą chwilę po naciśnięciu przycisku na kierownicy mam komunikat "English language unavailable". Próbowałem wgrać język korzystając z 10-12 różnych pamięci USB od 128MB do 8GB ale na żadnym się to nie udało - "USB data configuration error". Podejrzewam, że pliki z aktualizacja jakie znalazłem w necie (próbowałem z 3 źródeł) są niekompatybilne z moją centralka BM albo w tej wersji nie działa upgrade przez USB... Czy komuś udało się w w ogóle zrobić update w centralce 60699960 montowanej w pierwszych latach produkcji 159'ki?

Ostatnia edycja:
Kolego epsonix jestes Wielki pomoglo sciagniecie klemy i wszystko gra.
Gdzieś na forum kiedyś przeczytałem... B&M niestety nie jest idealne, poza tym ma stałe podtrzymanie z aku, więc pewnie jak każde urządzenie na "cywilnym" procesorze, zwykłych pamięciach (bez redundancji czy korekcji błędów) z bardziej lub mniej starannie napisanym softem i OSem, po jakimś czasie zwalnia, sypie błędami, zawiesza się itp i trzeba uruchamiać od zera żeby zaczęło dobrze funkcjonować.
Np w domu mam Router WiFi, i jak każdy po paru miesiącach użytkowania zaczyna robić jaja - stąd mam go podłączonego przez taki zwykły programator czasowy za 20zł wtykany do gniazdka - każdej nocy, na minutę wyłącza zasilanie routerowi. Dzięki temu hula wszystko jak należy już od paru lat.

Postanowiłem jeszcze raz spróbować ożywić B&M... Mam 159ke z 2006, zgodnie z VIN dołożyłem moduł 60699960 (bez mp3 i z gniazdem USB w przedniej części obudowy), zrobiłem osiowanie ale po naciśnięciu przycisku na kierownicy mam komunikat "English language unavailable". Z informacji jakie znalazłem na tym i innym zachodnim forum taki komunikat powinno rozwiązać ponowne wgranie języka. Problem mam tylko taki, że próbowałem już z kilkunastoma pamięciami USB w tym dwie mam 128MB a reszta 1 i 2GB, różne pliki języka z różnych źródeł, różne aktualizacje, pliki do określenia wersji softu itp., formatowanie w FAT i FAT32 ale za każdym razem to samo - komunikat "USB data configuration error". W instrukcji od B&M podają, że taki komunikat pojawia się gdy dane na dysku są złe albo mamy centralkę 1 generacji - i rozwiązanie pobierz jeszcze raz pliki dla 1 gen...
W związku z czym ponawiam pytanie - czy ta centralka 60699960 ma w ogóle opcję aktualizacji przez USB? Udało się komuś na niej zrobić update języka albo softu?

Ostatnia edycja:
FAT16 sobie odpuść, tracisz czas, ma być pełen format na FAT32 koniec kropka. nie pamiętam już skąd ja pobierałem pliki języka, ale możliwe że też są pod dany typ B&M i do ściągnięcia na stronie blueandme, więc nie próbuj pierwszych lepszych bo jeszcze coś poknocisz i nie będzie się dało wrócić. radio miałeś to najprostsze tylko CD bez MP3 z CD?- bo chyba z takimi ma działać ta centralka bez MP3.
Rozumiem że ustawiłeś w Proxi Audio output Mono/Tel-analog, Information Displayed Type1 Blue&me, bo z tego co wiem do tej centralki/radia tak to masz skonfigurować. Wgrywałeś updat-y firmwaru (o ile dla tej centralki były jakieś)?
Miałeś instalację czy robiłeś sam? Jeśli sam to do tej centralki masz zrobić połączenie na zieloną kostkę -czyli to co na schematach tu na forum krążących jest wykreślone - oni dodawali centralkę z MP3 a ona ma sygnał stereo na żółtą kostkę, a przełączanie jest po CAN, Ty masz zrobić to drugie połączenie audio, czyli mono +- i sygnał przełączający z centralki b&m.

Znalazłem włoską stronke na której są pliki dedykowane dla pierwszej generacji i te też nie działają. Radio mam bez mp3 bez guzika mute. Konfiguracje proxy raczej mam ok. Updatu żadnego nie wgrywałem bo zawsze jest error. Instalację robiłem sam i tak podłączyłem jedynie brakuje mikrofonu ale bez podłączenia audio i tak powinno chyba działać czytanie po USB. Po CAN jest komunikacja z modułem ale nie ma żadnych błędów. Poniżej log - jedynie język kraju jest jako nieznany ale nie wiem jak powinno być w działającej centralce...

23/12/2016 03:42:28.191
Informacje o centralke:
Numer rysunku FIAT: 60699960
Nuemr HW: 05035503811
Wersja HW: 03
Numer SW: 0005.1
Wersja SW: 5235
Numer homologacji: 021089
Kod ISO: B583868598
Data zaprogramowania: 12/01/2006
Modul GPS: OK
Modul GSM: OK
Funkcjonow. Pamieci EEPROM: OK
Mikroprocesor: OK
Modul Bluetooth: OK
Stan Bezpiecznika +30: OK
Sposob zasilania (Logistic Mode): Normalne
Przycisk Up: Zwolnione
Przycisk Down: Zwolnione
Przycisk Telefonu: Zwolnione
Przycisk Source: Zwolnione
Przycisk Mute: Zwolnione
Przycisk Voice: Zwolnione
Przycisk wzywania pogotowia (SOS): Zwolnione
Klawisz F1: Zwolnione
Klawisz F2: Zwolnione
Klawisz F3: Zwolnione
Klawisz INFO: Zwolnione
Przycisk menù nawigatora(NAV): Zwolnione
Temperatura centralki: 19 °C
Napiecie wewnet. centralki: 14.0 V
Stan klucz/przycisk: Zapalone
Stan centralki: Faza rozruchu
Niskie zuzycie
Typ uruchamiania: Klucz na biegu
Wersja kalibrowania: 000000150000000500000001000014730000000003
Błędy zgłoszone:
23/12/2016 03:42:43.695
Brak błędów zgłaszanych przez jednostki sterującej.

Jeśli masz radio z guziorem SRC/SCAN w lewym górnym rogu, to nigdy nie zagra Ci B&M ani AUX. Musisz wymienić radio na takie z guziorem MUTE.

Ze względu na brak AUX może i nie zagra ale aktualizacja softu albo języka powinna chyba chodzić, co nie?

Znalazłem włoską stronke na której są pliki dedykowane dla pierwszej generacji i te też nie działają. Radio mam bez mp3 bez guzika mute. Konfiguracje proxy raczej mam ok. Updatu żadnego nie wgrywałem bo zawsze jest error. Instalację robiłem sam i tak podłączyłem jedynie brakuje mikrofonu ale bez podłączenia audio i tak powinno chyba działać czytanie po USB. Po CAN jest komunikacja z modułem ale nie ma żadnych błędów. Poniżej log - jedynie język kraju jest jako nieznany ale nie wiem jak powinno być w działającej centralce...

ale w pierwszej generacji były B&M i takie z MP3 i takie tylko z telefonem i nie wiem czy pliki językowe są zgodne.
druga sprawa, to nie jestem pewien czy centralkę bez zewnętrznego USB autualizuje się tak samo, czy nie trzeba tego robic jakoś inaczej. może ktoś kto ma taką, albo na 100% wie się wypowie.

ps. z czego jest ten log? MES nie ma takich detali z tego co widzę.

Jeśli okaże się, że B&M żyje to wtedy wymienię radio. Log jest z AlfaOBD.

Panowie, czy do connectnava (alfa z 06 roku) da radę dołożyć Blue&me?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Wie ktoś jaki prąd podawany jest na gniazdo USB z B&M? Dorwałem starego iPod'a classic 30GB, doczytałem instrukcję B&M, całość bangla, muzę odtwarza bezproblemowo, ale wystarczą 2-3 dni jazdy i iPod rozładowuje się (wymieniłem akumulator na nowy). Obstawiam większe zużycie prądu przez iPod'a niż podawane z centralki...

Amortyzatory
Powrót