• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

Na 99% jest tam 500mA i 5V....
W eLearn znalazłem tylko potwierdzenie, że 5V

USB z B&M jest pomyślane pod pendrive'a zwykłego.

No właśnie niekoniecznie tylko do pen'a, bo w instrukcji jest jak wół o możliwości używania iPoda i jego ładowania... Te 500mA to pewnie zbyt mało :(

500 mili to standardowy port komunikacyjny. Oczywiście że naładuje telefon czy ipoda. Standardowa ładowarka apple ma cały 1A i ładuje telefon/sprzęt pod pełnym obciążeniem. Pamiętać należy że smartfona z dużym ekranem na którym odpalimy np nawigację pół ampera nie naładuje. W niektórych wypadkach nawet nie utrzyma naładowania baterii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale ja nie chcę ładować smartfona z nawi i wielkim ekranem, tylko coś takiego:

apple_ipod_5thgen.jpg

Spróbuję z innym kablem.

B&M działa tylko w pozycji zapłon, czy da się tak go zmodyfikować, żeby działało zawsze, bez potrzeby wkładania kluczyka do stacyjki (tak jak radio)?

Wie ktoś jaki prąd podawany jest na gniazdo USB z B&M?
Jeśli chcesz to mogę pożyczyć miernik, który wpinasz między port USB, a urządzenie. Pokazuje on napięcie i natężenie.

Żeby B&M ruszyło to trzeba włączyć zapłon... inaczej auto by mogło mieć za duży pobór prądu.
Jedynie co to jak się rozmawia i gasi się auto to B&M działa dopóki nie skończy się rozmowy (tak jest w moim przypadku).

Z rozmową mam tak samo, chodzi mi tylko o odtwarzanie muzyki z USB. Jeśli chcę posłuchać muzyki z wyłączonym silnikiem to muszę włączać pozycję zapłon, grzać świece, nawiew się włącza - denerwujące to wszystko.

Hmmm B&M jest sterowane z kierownicy.... jak nie ma zapłonu to kierownica nie działa. Wychodzi zatem, że B&M działa tylko przy zapłonie (z wyjątkiem wcześniej wspomnianego przypadku rozmowy).

Ot wada systemu.

Sprawdzałeś, czy po wyłączeniu zapłonu przy słuchaniu muzyki z USB radyjko "zaciągnie" nutę z media playera?

Media player działa bez zapłonu tak jak całe radio, wystarczy wdusić pokrętło głośności na chwile. Ale nie będzie sterowania, bo realizowane jest po can-ie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hej,
Udalo mi sie dolozyc Blue and Me. Smiga az milo.

Zauwazylem, ze w niektorych alfach wywietla sie logo blue and me po wlaczeniu, u mnie tego nie ma. Orientuje sie ktos jak to jest?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

a w proxi pozycja information displayed co masz ustawione? w zależności jaką miałem centralkę blue&me lub B&M nav to albo usawiałem type1/Blue&me albo type3 blue&me nav i w obu przypadkach było logo po włożeniu kluczyka

Pytanko z troche innej beczki:)

Zalozylem Blue and Me, dziala z.jednym malym ale... jak mam polaczenie przychodzace albo dzwonie gdzies to bez wzgledu na to w jakim jest trybie radio(FM czy Blue and Me) to przelacza sie zawsze na Media Player i robi sie duzo glosniej na kilka sekund...

Zastanawiam sie czy cos zle podlaczylem(watpie) czy tak ma byc po prostu...

czyli masz B&M z MediaPlayerem I zewnetrznym slotem USB do podlaczenia muzy MP3/WMA/WAV, tak? Jeśli tak to podlaczyles sie przez wejscie stereo do radia (zółta wtyczka mini iso)? W proxy ustawiles Audio Output na Stereo/CAN tel mute, Display type na No Display/Voice HMI, a Information Displayed na Type1/Blue&me? POtem rozumiem że zapuściłeś proxy? U mnie to tak wygląda I zarówno wyświetla logo B&M na starcie jak I nie ma tego efektu z głośnością o którym piszesz:
Proxi2.jpg
Dodam dla innych na przyszłość, w przypadku radia bez pinów dla żółtej wtyczki, łączy się na zieloną wtyczkę mini iso a w proxy Audio output ustawia się na Mono/Analog tel mute

czyli masz B&M z MediaPlayerem I zewnetrznym slotem USB do podlaczenia muzy MP3/WMA/WAV, tak? Jeśli tak to podlaczyles sie przez wejscie stereo do radia (zółta wtyczka mini iso)? W proxy ustawiles Audio Output na Stereo/CAN tel mute, Display type na No Display/Voice HMI, a Information Displayed na Type1/Blue&me? POtem rozumiem że zapuściłeś proxy? U mnie to tak wygląda I zarówno wyświetla logo B&M na starcie jak I nie ma tego efektu z głośnością o którym piszesz:
Pokaż załącznik 243817
Dodam dla innych na przyszłość, w przypadku radia bez pinów dla żółtej wtyczki, łączy się na zieloną wtyczkę mini iso a w proxy Audio output ustawia się na Mono/Analog tel mute
Czekaj Epsonix musze przeanalizowac co napisales;) ale chyba jest tak jak piszesz. Nie mam logo jak sie uruchamia i tak mam usb z mp3. Musze sprawdzic ustawienia, dzieki

No i sprawdzilem wszystkie ustawienia.sa dokladnie takie same jak u ciebie Epsonix, a symbolu Blue and Me jak nie bylo tak nie ma. Odpuszczam temat, nie jest mi do niczego potrzebne:)

Ja niby nam b&m ale nie działa. Teraz założę nowa centralne po numerze VIN. Stara niby jest od spider fl. Nie wiem mam nadzieje, ze ozyje.

Wymienilem centralkę i ożyło. Wszystko działa. Ma ktoś może polskie menu do tego Blue&Me czy nikomu się to nie udało zrobić?

Menu tylko po angielsku, ale gada po naszemu :) trzeba aktualizacje tylko wgrac

po aktualizacji język zniknie przypuszczalnie - przynajmniej ktoś na forum pisał o tym.

Amortyzatory
Powrót