• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

Wykorzystując wątek zapytam:

mam na penie mp4 i avi, na wyświetlaczu przy zegarach pokazuje mi że odtwarza, ale słyszę tylko to co "daje" mi radio, kiedy wciskam src to mam tylko fm, mw, cd.

jak wyrzucić więc dźwięk z pena?

aha, radio bez navi

robisz OT
masz na mysli mp3 chyba? b&m wspiera dodatkowo chyba jeszcze wav, ale nie avi czy inne.
wlaczenie sluchawka na kierownicy, wybrac media i 2x sluchawka, choc source chyba tez powinien przeskoczyc na media. nie kazdy pen dziala, ma byc tez fat32 po pelnym formatowaniu

pen działa, wrzuciłem mp3 i na wyświetlaczu przy zegarach pokazuje, że odtwarza, ale wybierając src mam tylko radio i cd

epsonix, zgodnie z z tym co pisałeś w innym temacie z powrotem wróciłem do portu 7,8,9 ( oczywiście na centrali też ) i teraz widze kontakty na wyświetlaczu ale nie słychać w głośnikach koleżanki, nie jestem debilem ,wychodzi na to że centrala uwalona. Niby jest mono ale nic nie słychać, jak była podpięta na stereo to był lewy kanał i tez problemy z dzwonieniem .Ja mogłem a do mnie nie.Znudziło mi sie przepinanie w kółko.Radio fakt zmieniłem na takie z mp3 ale wyjścia ma identyczne jeśli chodzi o piny i od przodu też mute.

Nikt chyba nie pomyslal nic zle o Tobie - masz problem i staram(y) sie pomoc. Niektore pytania szczegolowe zadaje dlatego ze czesto odpisujesz zdawkowo, a ja nie moge Ci pomoc jak musze wiecznie zgadywac co dokladnie zrobiles albo sprawdziles, tym bardziej ze juz sie w tym wszystkim pogubilem troche (bo pisze z Toba juz od paru tygodni, a w miedzyczasie odpowiadam na pytania innych o dokladaniu B&M i mi sie to miesza).
Niekoniecznie masz jakikolwiek problem z centralka B&M, teraz mysle ze moze dlatego ze masz inne radio to nie chce to zagadac. Oczywiscie tylko spekuluje, ale moze jest tak ze centralka nie wysyla kompatybilnego z radiem komunikatu CAN o przychodzacej rozmowie, i stad nie mozesz odebrac rozmowy jak masz pokonfigurowane wszystko w trybie Stereo-CAN tel, za to w trybie Mono/analog tel moze radio nie chce zagadac bo jest innego typu (przeznaczone na obsluge wejscia stereo)?
Fajnie byloby gdybys od kogos mogl pozyczyc stara wersie radia bez MP3 (+ kod radia ewentualnie wygenerowal ze stronki jaka w innym temacie bocian podlinkowal) i z nim sprobowal w trybie raczej mono/tel-analog. Jesli to by zagadalo to takie radio kupisz za grosze (50zl z tego co gdzies kiedys widzialem). Jesli chcesz MP3 to wtedy mozesz sobie dolozyc symulator zmieniarki z USB/SDcard na niebieska kostke mini-iso - np Yatour/Dension czy Xcarlink. W razie czego tez Dension BT Lite ma bluetooth i mozna do niego streamingowac z telefonu muzyke, ma tez obsluge rozmow (ale brak ksiazki tel i odbieranie jest strzalkami a nie sluchawka, wiec do rozmow lepiej byloby korzystac z B&M jesli udaloby Ci sie je uruchomic).

Dobra, właśnie wróciłem z auta i powiem szczerze że nie wiem jak to się stało ale przedzwoniłem jeszcze raz całą instalacje i wiesz co działa idealnie .Wyszło szydło z wora.Przepinałem i tak i tak i ok było a jak wcisnąłem radio na miejsce do dupa a nawet nie wiem kiedy łączyło a kiedy nie. Pomyślałem że nie ma cudów.Normalnie chyba złośliwość przedmiotów martwych bo na jednym kabelku była przerwa był załamany i łączył raz a raz nie.Myślałem że dostanę szału.Zagrało wszystko na żółtej kości ,słychać w obydwóch kanałach,dzwoni w każdym kierunku.Mam jeszcze problem z pobraniem kontaktów ponieważ pokazuje kontakty tylko z karty play na Huawey p8 lie ale na nokii lumia 625 idealnie .Myślę że to w telefonie pobawię się .Chłopie masz żelazną cierpliwość.Za daleko mieszkasz bo byśmy coś zbroważyli .DZIĘKI WIELKIE.Działa już wszystko a z nerw to nie pamiętam który kabelek ale działał i nie działał. Nic dziwnego zważywszy że robiłem instalacje z używek opla.Co do zgadywania co pisałem to prawda bo ja strasznie nie lubię pisać ( co widać po tym poście ha ha) i wychodzi mi źle .Wolę gadać na żywo sms-ów też nie nawidzę.
W każdym razie mam B&M i to nareszcie działające :cool:

Dobra, właśnie wróciłem z auta i powiem szczerze że nie wiem jak to się stało ale przedzwoniłem jeszcze raz całą instalacje i wiesz co działa idealnie .Wyszło szydło z wora.Przepinałem i tak i tak i ok było a jak wcisnąłem radio na miejsce do dupa a nawet nie wiem kiedy łączyło a kiedy nie. Pomyślałem że nie ma cudów.Normalnie chyba złośliwość przedmiotów martwych bo na jednym kabelku była przerwa był załamany i łączył raz a raz nie.Myślałem że dostanę szału.Zagrało wszystko na żółtej kości ,słychać w obydwóch kanałach,dzwoni w każdym kierunku.Mam jeszcze problem z pobraniem kontaktów ponieważ pokazuje kontakty tylko z karty play na Huawey p8 lie ale na nokii lumia 625 idealnie .Myślę że to w telefonie pobawię się .Chłopie masz żelazną cierpliwość.Za daleko mieszkasz bo byśmy coś zbroważyli .DZIĘKI WIELKIE.Działa już wszystko a z nerw to nie pamiętam który kabelek ale działał i nie działał. Nic dziwnego zważywszy że robiłem instalacje z używek opla.Co do zgadywania co pisałem to prawda bo ja strasznie nie lubię pisać ( co widać po tym poście ha ha) i wychodzi mi źle .Wolę gadać na żywo sms-ów też nie nawidzę.
W każdym razie mam B&M i to nareszcie działające :cool:
no super. w sumie to nie wiem dlaczego nie wymienilismy sie telefonami, na forum warto napisac cos dla innych, ale pewne posrednie etapy walki lepiej obgadywac telefonicznie albo osobiscie-tak robilem pomagajac paru innym alfaholikom przu dokladaniu xenonów, pdc, spryskiwaczy reflektorow, b&m do 159/spidera czy tempomatu do giulietty.
chetnie bym zbrowarzyl z Toba, ale ze wzgledu na odległość male szanse na razie. wyslij mi na pw telefon do siebie jednak, kto wie, moze kiedys bede w Twojej okolicy to sie chociaz na chwilke spotkamy osobiscie.

Cześć. Przewertowałem chyba wszystkie wątki o BLUE&ME na forum, ale nie znalazłem jednej informacji dotyczącej podłączenia gniazda USB. Moje pytanie dotyczy schematu dostępnego w tym poście. Otóż chcę podłączyć zwykły kabel USB z wtykiem żeńskim jako gniazdo, pod które będę podłączać pendrive'a. Z drugiej strony przeciąłem kabel, który zamierzał połączyć z centralką BM. Kabel (wtyczka) ma pięć przewodów. W wtyczce jeśli patrzymy od strony pinów z lewej na prawą mamy tak rozłożone poszczególne złącza:
1. masa (ekran)
2. minus
3. D+
4. D-
5. plus .
Po oznaczeniu na schemacie poznałem że z masą USB (ekranem) łączy się przewód 31 (SCH).
Jak połączyć pozostałe przewody z centralką? Oznaczenia na schemacie 3(V), 4(N), 19(B), 20 (R).
Z góry dzięki za pomoc.

Cześć. Przewertowałem chyba wszystkie wątki o BLUE&ME na forum, ale nie znalazłem jednej informacji dotyczącej podłączenia gniazda USB. Moje pytanie dotyczy schematu dostępnego w tym poście. Otóż chcę podłączyć zwykły kabel USB z wtykiem żeńskim jako gniazdo, pod które będę podłączać pendrive'a. Z drugiej strony przeciąłem kabel, który zamierzał połączyć z centralką BM. Kabel (wtyczka) ma pięć przewodów. W wtyczce jeśli patrzymy od strony pinów z lewej na prawą mamy tak rozłożone poszczególne złącza:
1. masa (ekran)
2. minus
3. D+
4. D-
5. plus .
Po oznaczeniu na schemacie poznałem że z masą USB (ekranem) łączy się przewód 31 (SCH).
Jak połączyć pozostałe przewody z centralką? Oznaczenia na schemacie 3(V), 4(N), 19(B), 20 (R).
Z góry dzięki za pomoc.
O ile pamietam(nie mam za bardzo jak nawet sprawdzic schematu) , na schemacie masz oznaczenia kolorow literami wg pierwszych liter nazw wloskich. zgafzaja sie z kolorami w kablu usb jaku chcesz podłączyć

Czy mając B&M mp3 odtwarzane jest tylko przez USB czy można też przesyłać przez BT z telefonu?

Przeglądnąłem ten temat z kilku stron i w sumie nie zyskałem odpowiedzi na moją zagwozdkę. Mianowicie koledzy: Czy jest możliwość dołożenia blue&me do samochodu ze starą dużą nawigacją? Chciałbym to zrobić gdyż mam dużą nawigację w aucie z 2007 roku (navi na cd), i cały rozbity samochód z blue&me z 2008r. (Zwykłe radio, navi tylko na zegarach). Chodzi mi głównie o korzystanie z telefonu, oraz muzyki z pendrive.

Nie sądze żeby ktoś kto w tym wątku się wypowiadał, wiedział jak to jest w przypadku innego radia niż swoje. Druga sprawa rozumiem że coś kombinujesz z przekładką, a nie wiadomo czy samo to w ogóle ruszy, nie mówiąc już jakie wtedy B&M trzebaby dokładać - czy wg auta dawcy czy biorcy, a może żadne by nie zagadało?
Z lektury wątku możesz na pewno wywnioskować że często błądziliśmy po omacku, nie było wiadomo od początku czy się uda, czy będzie działało USB/Media, czy głośnomówiący ma być podłączony elektrycznie/ustawiony w Proxi na mono/tel analong czy stereo/CAN tel itp itd. Praktycznie każdy z nas ryzykował daremną robotę i parę stówek w plecy i spędził dobrych pare godzin na podłączaniu, i kolejne na forum.
Masz czas, umiesz zrobić sobie kabelki, rozumiesz schematy z Learna, nie szkoda Ci w razie niepowodzenia tych 2-4 stówek na centralkę/wtyk/mikrofon/kable bierz się za robotę. Na forum na pewno trochę pomożemy/zweryfikujemy czy pogłówkujmy jakbyś miał jakieś problmy czy wątpliwości.
Sprawdzałeś co ePer pokazuje dla jednego i drugiego Twojego VINu, jakie centralki, czy pokazuje gniazdo USB? Przed 2010 (chyba) niby pokazywał kompatybilne urządzenia, więc miałbyś trochę więcej pewności gdyby pokazał Ci jakąś centralkę B&M i gniazdo USB.

Szczerze mówiąc nie myślałem że jest to aż tak skomplikowane. Po prostu kupiłem całe auto do przełożenia silnika, akurat jest rok młodsze i ma blue&me. Szukając wcześniej auta zależało mi żeby to miało, ale niestety się nie udało. Myślałem że jest to w miarę proste, ale po wypowiedzi kolegi trochę zmieniłem zdanie.

Jak masz cale auto to pozostaje tylko przełożyć wszystko i sprawdzić czy zadziała...

A ja zapytam wlasnie o te pare stowek ;) Żeby sprawdzić czy B&M bedzie działać wystarczy podpiąć moduł oraz dołożyć USB ? Nie muszę kupować mikrofonu? Zawsze to pare groszy mniej jeśli oka ze się ze coś nie działa...

Jak masz cale auto to pozostaje tylko przełożyć wszystko i sprawdzić czy zadziała...

A ja zapytam wlasnie o te pare stowek ;) Żeby sprawdzić czy B&M bedzie działać wystarczy podpiąć moduł oraz dołożyć USB ? Nie muszę kupować mikrofonu? Zawsze to pare groszy mniej jeśli oka ze się ze coś nie działa...

na poczatek sama centralke, nie potrzeba usb ani mic. zosiujesz ok to dalsze zakupy i podlaczenia zrobisz

- - - Updated - - -

Szczerze mówiąc nie myślałem że jest to aż tak skomplikowane. Po prostu kupiłem całe auto do przełożenia silnika, akurat jest rok młodsze i ma blue&me. Szukając wcześniej auta zależało mi żeby to miało, ale niestety się nie udało. Myślałem że jest to w miarę proste, ale po wypowiedzi kolegi trochę zmieniłem zdanie.
to nie jest skomplikowane, tylko nie mamy pelnej wiedzy co z czym zagra, co da sie przelozyc itp. na poczatek eper i sprawdz co pokazuje dla obu twoich aut jeslu chodzi o radio, modul bm i usb

Fajnie, tylko że jestem dość początkujący w eperze. Szczerze to jakoś się nie moge połapać dokładnie. Czy jakbym podał VIN byłby ktoś w stanie to sprawdzić w wolnej chwili?

Fajnie, tylko że jestem dość początkujący w eperze. Szczerze to jakoś się nie moge połapać dokładnie. Czy jakbym podał VIN byłby ktoś w stanie to sprawdzić w wolnej chwili?
podaj viny obu, w nocy rzuce okiem

Do tych co dokładali B&M
Jak rozwiązaliście sprawę pogłosu bo rozmówcy słyszą siebie jak mówią przez głośniki.Mikrofon mam niby oryginalny ale z grande punto, zamieniac mikro czy jakoś go wytłumić?
Następna rzecz to nowy soft ,mam z gniazdem centralkę, epsonix zna sprawę i mam tez puszczone drugie do schowka .Dużo penów sprawdziłem w każdym gnieździe i nic.
Jak to było? ładuje plik do sprawdzenia i wsadzam tylko czekając na odzew ze strony centralki?

U siebie mam mikrofon z 5-setki i mało kto słyszy różnice pomiędzy rozmową przez słuchawkę.
Mam najnowszy dostępny soft.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Koledzy mam prośbę, mam w 159 angliku kpl. blue me deska jest już zdemontowana i teraz chciałbym prosić o informacje które kabelki z wiązki idącej od niebieskiej kostki są potrzebne a które mogę uciąć. Oczywiście przewód idący do gniazda USB ale są jeszcze przewody przy żółtej kostce idące do radia szczególnie brązowy kabel który wchodzi gdzieś z lewej strony deski oraz niebieskie przewody, i czerwono zielony idący chyba do modułu BSI
123.jpg
124.jpg
125.jpg

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót