piotruś1
Użytkownik
- Auto
- Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6
Witam na forum! Ja dopiero Stelvio 200KM MY 2021 zrobiłem pierwsze 1000 km - jeździłem bardzo spokojnie przez pierwsze 1000 km, tryb N, czasami A, autostrada, nie używałem łopatek - automat samo dobierał przełożenia a więc zmieniał biegi około 1500-2000 rpm. Wygląda na to, że nie skosiłem tłoków jak trzeba i silnik będzie albo pić olej, albo nie jeździć w ogóle (gdy tłok niewłaściwie skoszony odmówi posłuszeństwa) alb będzie palić paliwo jak smok? Te tłoki koszą się tylko w czasie docierania?
Na temat docierania jest podobnie dużo opinii jak na temat "który olej najlepszy" ;-). Czyli - lepiej za dużo nie czytać "opinii" ;-). Zajrzyj do instrukcji, zapytaj mechaników, którzy zajmują się danym silnikiem. Te procedury czasem różnią się szczegółami ale mają kilka rzeczy wspólnych i nie nic nie wskazuje aby się zmieniły w bliskiej przyszłości, bo wynikają ze sposobu w jaki współpracują części silnika.
- żadnego kręcenia do czerwonego pola, zwykle do 3,5-4 tys.obr/m (zwykle 70%)
- pierwszy tysiąc, półtora - tak jak robisz, ale bawić się tym gazem, nie jeździć ze stałymi obrotami.
- nie obciążać samochodu
- jeździć tak aby silnik się rozgrzał do optymalnej temp. (nie jeździć na krótkich odcinkach - np. w mieście)
- wymiana oleju po określonym przebiegu (między 1,5 - 3 tys. - dopytaj, przeczytaj w instr.)
Pozdrawiam ;-)