• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dedykowany tłumik Ulter

Gdybym mial wydac 1000 zl na duplex do 159, to zamiast kupowac ultera trysnietego czarnym sprayem, kupilbym dwa tlumiki z nierdzewki Magnaflow'a, 2 koncowki i kazal to ozenic w jakimkolwiek warsztacie wydechowym. Koszta podobne, dzwiek magnaflow'a tez dobry, twalosc wieksza niz calego auta.

Gdybym mial wydac 1000 zl na duplex do 159, to zamiast kupowac ultera trysnietego czarnym sprayem, kupilbym dwa tlumiki z nierdzewki Magnaflow'a, 2 koncowki i kazal to ozenic w jakimkolwiek warsztacie wydechowym. Koszta podobne, dzwiek magnaflow'a tez dobry, twalosc wieksza niz calego auta.

Żebyś się nie zdziwił z kosztami.... :)

2 x magnaflow komorowy 500 zl lub przelotowy (podobnie cenowo), 2 x koncowka 85-90 mm lub inna 200 zl, orurowanie, ktore zrobi kazdy tlumikarz + powieszenie tlumikow chyba 3 stow nie przekroczy, prawda?

A dzwiek z tym jak na 4 cyl gruzlika nie musi byc taki tragiczny :

https://www.youtube.com/watch?v=UdWNMyrNzf4

Tragedia. Samo buczenie. Na dłuższą metę łeb pęka.

Jak już modzić przy wydechu w dieslu to zrobić to taka jak nalezy czyli przelot od początku do konca i jakiś efekt mocowy przy tym też będzie:
https://www.youtube.com/watch?v=0l9JDrwkCO0

Ostatnia edycja:
Nie ma sie co oszukiwać - 4-cyl diesel to nie silnik dla doznań dźwiękowych. Co byś nie kombinował dalej beznadziejnie brzmi. I na początku układu i na końcu. Tyle juz rożnych wersji słyszałem a żadna sie nie umywa nawet do jtsa. Szkoda kasy wg mnie na to - moja prywatna opinia oczywisice :):)

Aby nie całkiem OT - kolega z forum ma ulter dwukoncowkowy - super wyglada, to fakt.

kolega z forum ma ulter dwukoncowkowy - super wyglada, to fakt.

U mnie wygląda tak po dwuletniej eksploatacji , zero rudej :D

attachment.php

Załączniki

• Ulter.jpg
    Ulter.jpg
    85.6 KB · Wyświetleń: 474
Nie sadze, by buczalo w 159, przeciez przed tlumikami bedzie jeszcze dpf i dwa (?) katy.
Za to bedzie bardziej rasowy pomruk.
W filmiku co wkleiłeś nie ma nic rasowego. Jest kupa. Tylko tym się sugerowałem.

Wiem, bo sam tak mam :) Filmik już tu wrzucałem.

Jak juz ktos napisal, 4 cyl D to dzwiekowa kupa i szalu nie bedzie, ale cos tam mozna poprawic, chyba, ze komus zalezy na jak najwiekszej ciszy. Jesli ktos kupuje ultera dla poprawy akustyki, to ja mowie, ze mozna za ta sama cene miec produkt duzo lepszej jakosci.

To JTD brzmi niezle, jak na traktor: http://m.youtube.com/watch?v=aZr5ZD-u8zg

Jak dla mnie rewelacja, ale tam jest gruba rzeźba patrząc po tytule filmiku...
https://www.youtube.com/watch?v=SLUZs_eVtzA
A Ulter brzmi całkiem OK, zdecydowanie lepiej od serii, wiem, bo mam.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dodano po 3 minutes:

Jak już modzić przy wydechu w dieslu to zrobić to taka jak nalezy czyli przelot od początku do konca i jakiś efekt mocowy przy tym też będzie:
https://www.youtube.com/watch?v=0l9JDrwkCO0
Dla mnie lipa...
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Nie robmy z tlumika do seryjnego lub prawie seryjnego auta kosmicznej technologii. Przeca nawet Ulter pisze, ze te jego puszki sa i do JTD i do JTS. Choc oczywiscie byloby lepiej, zeby TD mial tlumik absorbcyjny, a wolnossak refleksyjny.

Co do tlumika ze zdjecia - wyglada ok, ale co jest wart nie wiadomo. Liczy sie material w srodku, grubosc blachy (tu najczesciej sa oszczednosci) i projekt w srodku. Przy cenie magnaflowa, nie bralbym niczego innego pod uwage - konstrukcja jest pewna, dzwiek dobry, cena bardzo niska - czego chciec wiecej.

Co do tlumika ze zdjecia - wyglada ok, ale co jest wart nie wiadomo. Liczy sie material w srodku, grubosc blachy (tu najczesciej sa oszczednosci) i projekt w srodku.

Wygląda ok i jest ok. Niektórzy z nas latają już z Ulterkiem ponad dwa lata i nic się nie dzieje dlatego nie podejrzewam aby były wykonane metodą oszczędnościową. Cena też nie jest zabójcza jak się go montuje do auta za ponad 20 koła, nie przesadzajmy. Pewnie montując taki wydech np. w 156 -ce kupionej za 1000 ojro to wyjdzie bardzo drogo :)

kurde, zeby ten Ulter miał cieńsze końcówki i bez tej "siatki" w środku, to musi być kwasówka tak? w sumie fajna sprawa, a jeśli chodzi o nasze klekoty to chyba poprawa dzwięku o 10% to już jest coś :) wiadomo najlepiej 3.2, ale kazdy orze jak moze :)

Dodano po 2 minutes:

aaa i prawie wszyscy macie chyba troszke krzywo te tłumiki :)

Dodano po 9 minutes:

przy odpuszczaniu gazu to troche jak blow-off, czy mi się wydaje?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót