• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dedykowany tłumik Ulter

Przyznam, że i mnie przydałaby się taka odpowiedź.
Rok temu zniżka jeszcze na pewno była, jak jest teraz?

Narazie znizek chyba niema , koszt dual ultera ok 1300 zl. Troszke drogo jak na te chwile , dwa miechy temu byl po 1050 zl byla promocja

Pare dni temu widzialem na allegro gosciu chyba indywidualnie robi tlumiki , cena za dwa koncowe tlumiki plus rura laczaca wydechy , cena dosc dobra bo 480 zl za komplet lecz nie wiem jak z jakoscia tego wydechu

Ostatnia edycja:
Kurcze ale podrożały te tłumiki ): ja rok temu ze zniżką i przesyłką zapłaciłem coś koło 870 zyka. Za tą cene co teraz w życiu bym nie kupił dla samego efektu wizualnego nie warto takiej kasy wywalać ale kto bogatemu zabroni:)

Dla mnie szkoda było wydać ok 900 zł dwa lata temu.
Dlatego kupiłem od 2.4 za 450 zl minus 130 za sprzedaż starego i wyszła piękna kwota 320 zł. I uważam za dobrze zainwestowane pieniądze.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Ja byłem ostatnim forumowiczem który zakupił wydech Ultera ze zniżką i było to w jesieni zeszłego roku. Wyszło okolo 920zl z dedykacją do 2.0 (podobno różnią soe od tych do 1.9). Obecnie Ulter wprowadził też wersję z nierdzewki, cena duplexu około 1.800zl.
Pozdrawiam.
Rafał

Tez myslalem nad Ulterem, ale ze wzgledu ze nie ma homologacji (a dla ubezpieczyciela to problem I ewentualna zwyzka za tuning na dwururke) majac do wyboru ori AR, to wymienilem caly uklad wydechowy pod sam FAP z nierdzewki od powerflow (robiony na miejscu z mozliwoscia dostosowania "pierdzenia" do wlasnych upodoban). Tlumik z nierdzewki wyszedl mnie taniej niz z ori. (UK) I przynajmniej gwarancja live time.

Ostatnia edycja:
Z jakiego materiału jest wykonany ten Ulter? Kwasówka czy zwykła blacha? Chcę zmienić swój i zastanawiam się nad Ulterem lub czymś indywidualnym. Co myślicie o wydechu pokrytym aluminium (tzw. aluminiowanie)?

Z jakiego materiału jest wykonany ten Ulter? Kwasówka czy zwykła blacha? Chcę zmienić swój i zastanawiam się nad Ulterem lub czymś indywidualnym. Co myślicie o wydechu pokrytym aluminium (tzw. aluminiowanie)?
Zwykła.

Sent from my E6633 using Tapatalk

Czy ktoś z posiadaczy potrafi porównać dźwięk Ultera z serią? Jest głośniej, bardziej basowo? Pytam, bo nieszczególnie mi na tym zależy, a planuję zakup, żeby do 2.0 sprawić dwururkę ;-)

Czy ktoś z posiadaczy potrafi porównać dźwięk Ultera z serią? Jest głośniej, bardziej basowo? Pytam, bo nieszczególnie mi na tym zależy, a planuję zakup, żeby do 2.0 sprawić dwururkę ;-)
Wewnątrz samochodu w zasadzie nie ma różnicy, natomiast na zewnątrz nie określiłbym tego jako głośniej, ale bardziej rasowo. Absolutnie nie jest uciążliwy podczas dłuższych podróży. W poprzedniej 159 jeździ już 6 lat i nie ma z nim żadnych problemów. W 2.0 mam od listopada 2016.
Pozdrawiam.
- Rafał

Potwierdzam tak jak napisał przedmówca nie jest głośno a fajnie wygląda, choć chciałbym żeby było troszkę bardziej basowo słychać w środku ):.

U mnie na duplexie spoko gwizd jest

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Witam.
Przymierzam się powoli do zmiany końcówki okładu wydechowego w mojej 2.0 JTDM z pojedynczego na podwójny. Wiadomo ze 2 końcówki wyglądają o wiele lepiej niż jedna :D ale zależny mi tez na dźwięku z miarę przyjemnym bassem, rasowym brzmieniem.
W necie natrafiłem na takie produkty. Moze ktoś już je montował u siebie(chętnie obejrzałbym jakieś nagranie), albo poleca jakieś inne?
Pozdrawiam.

ebay.de/itm/Ulter-Duplex-Edelstahl-Sportauspuff-ALFA-ROMEO-159-JTDM-90mm-Sofort-ab-Lager/322381978060?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649

ebay.de/itm/ULTER-Sportauspuff-Alfa-Romeo-159-Limousine-Kombi-Bj-05-11-Re-Li-je-1x90mm/272528153275?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649

Nie mieszkasz w PL? [MENTION=248]alces1[/MENTION] ma Ulter w 2.0.

Ja mam Ulter Duet u siebie (taki jak z drugie linku) i wygląda dobrze, ale na dźwięk to Ty nie licz. Brzmi fajnie... jak się wypala DPF. Normalnie wewnątrz różnicę słychać minimalnie, z zewnątrz to nawet nie wiem, raczej też nie za bardzo. Klekot JTDm'a i tak zagłuszy wydech :)

Ja mam Ulter Duet u siebie (taki jak z drugie linku) i wygląda dobrze, ale na dźwięk to Ty nie licz. Brzmi fajnie... jak się wypala DPF. Normalnie wewnątrz różnicę słychać minimalnie, z zewnątrz to nawet nie wiem, raczej też nie za bardzo. Klekot JTDm'a i tak zagłuszy wydech :)
Dzięki wielkie za odpowiedź;)
Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki musiałbym zastosować wydech żeby trochę podbił ten dźwięk? Albo może jakąś część między DPFem a Ulterem?
Pozdrawiam

Gesendet von meinem Redmi Note 3 mit Tapatalk

"Jaki musiałbym zastosować wydech żeby trochę podbił ten dźwięk? Albo może jakąś część między DPFem a Ulterem? "

Zmienić silnik :P Jak widzisz nawet bez tłumików to nie brzmi. Wywalić cata, dpf, krótko mówiąc zrobić przelot od początku do końca - to i tak efekt będzie mizerny w klekocie, do tego z turbo VGT. Zobacz że nawet Gulia 2.0 turbo nie brzmi za dobrze. Po prostu turbo ma za zadanie odebrać jak najwięcej energii z gazów wylotowych, jak robi dobrą robotę to tam niewiele zostaje podstaw, żeby robić hałas.

Nie wiem jak 2.0 JTDm, ale 2.4 na pełnym przelocie moim zdaniem brzmi naprawdę zaskakująco dobrze.

Amortyzatory
Powrót