[159] czy to było wypalanie DPF?

Na upartego mozna zrobic oprogramowanie na smartfona pobierające dane po OBD i pokazujące jak jest DPF zatkany.

A gdyby zrobić kontrolkę podpięte pod czujnik DPFa?
Gdzieś czytałem że chłopaki z forum aut francuskich zrobili, dioda zapala się podczas wypalania :)

Nieglupi pomysł. Moze ktos, kto sie troche zna na pradzie da rade?

Kwestia tego gdzie się podłączyć, gdzie jest sygnał który działa 1-wypala 0- normalnie

Z braku lepszych pomysłów na to ustrojstwo praktycznie cały czas jeżdżę na komputerze przełączonym na chwilowe spalanie. Wypalanie poznaje od strzału po wzroście spalania i zmuleniu auta. Do tego czasem dochodzi swąd jakby palonego asfaltu i odgłos wentylatora, ale to w zależności od warunków jazdy. Czyli jak już napisano powyżej.

czy po wymuszonym wypaleniu dpf przez interfejs trzeba wymienić olej w silniku

A gdyby zrobić kontrolkę podpięte pod czujnik DPFa?
Gdzieś czytałem że chłopaki z forum aut francuskich zrobili, dioda zapala się podczas wypalania :)

oni podpinaja sie pod ogrzewanie lusterek. Nie wiem jaka jest u nich zasada ale podczas wypalania filtra sa wlaczane wszystkie odbiorniki pradu w samochodzie

u nas chyba tak to nie działa, przynajmniej nie zauważyłem tego.

u nas chyba tak to nie działa, przynajmniej nie zauważyłem tego.

ja tez nie :) swoja droga dla mnie to debilizm, ze nie ma informacji o wypalaniu filtra. Jak dla mnie komputer pokalodwy powinien miec info ile % aktualnie jest zapchany filtr i informowac uzytkownika "za ok 100km bede chcial sie wypalic wez mnie na trase"

ja tez nie :) swoja droga dla mnie to debilizm, ze nie ma informacji o wypalaniu filtra. Jak dla mnie komputer pokalodwy powinien miec info ile % aktualnie jest zapchany filtr i informowac uzytkownika "za ok 100km bede chcial sie wypalic wez mnie na trase"

I jeszcze przycisk p.t. DO IT NOW!... bo czasem po trasie przed samym domem potrafi się zacząć wypalać DPF :D i niepotrzebnie nadrabiam kilometry :/ Ot złośliwość rzeczy martwych :D

jest to faktycznie chore.

Wystarczyło w ECU zaszyć algorytm, który gromadzi dane jazdy (w interwałach 15-30 minutowych) z ostatnich 2 tyg (średni przebieg, średnia prędkość, średnia godzina:minuta zakończenia jazdy przy najdłuższym przebiegu, ostatnia odległość wypalania DPF, średnia odległość wypalania DPF z miesiąca)

Przykład: ktoś najczęściej jeździ we wtorek i środy trasy, natomiast pozostałe dni pracujące miasto, w weekend sporadyczny wyjazd.

Algorytm działa następująco: ECU stara się wypalać DPF w dni największej jazdy, przy zapełnieniu DPF juz w 66-70% (DPF zużywa się tak samo, czy wypalasz częściej przy mniejszym zawaleniu, czy rzadziej przy większym, pod warunkiem, że zawsze wypalasz go do końca procedury). Jeżeli zapełnienie sięgnęło 90% i więcej a jest np. sobota, spróbuj przeciągnąć do wtorku, chyba, że ostatnia średnia prędkość jest większa niż 60km/h i warunki optymalne, wtedy wypalaj.

Sądzę, że przy nawet tak prostym algorytmie, najwięcej wypaleń przypadałoby na dni, gdzie idzie trasa (ECU mógłby to zaplanować)

IMHO to jest lepsze (planowanie przez ECU momentu rozpoczęcia wypalania DPF, bazując na przyzwyczajeniach kierowcy) niż obecnie stosowane przez ECU prawo Murphego, które mówi, że: wypalanie DPF zacznie się wtedy, kiedy najbardziej będzie niepożądane przez kierowcę :cool:

Ostatnia edycja:
Hej Koledzy,

Czy na w komputerze samochodu zapisuję się w jakikolwiek sposób dane kiedy nastąpiło ostatnie wypalanie DPF i czy da się to sprawdzić podpinając laptopa? Jeśli tak to jakim programem?
Z góry dzięki za odpowiedź.

FES /fiat ecu scan/ albo jak kolega napisal; zapisuje sie srednia z ostatnich pieciu wypalen

Oraz dystans [km] od ostatniego wypalania.

Będzie ok, ale lepiej nadaje się kabel ELM 327.

A jaka jest różnica? Będąc laikiem, czerpiącym większość wiedzy o alfie i samochodach z tego forum (podobno każdy właściciel Alfy staje się mechanikiem czy chce czy nie :) ) będę w stanie go wykorzystać? Czy do sprawdzenia podstawowych funkcji wystarczy mi może KKL OBD2?

Amortyzatory
Powrót