• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czy to było wypalanie DPF?

Nie nie robić. Wypalanie filtra podczas jazdy nie odbywa się "na żądanie".
Ps. A tak w ogóle to mógłbyś przeczytać instrukcję obsługi.
Pozdrawiam
Radek

Witam.
Aja u siebie zauważyłem że wypalanie odbywa sie nawet w mieście przy niskich prędkościach ,ostatnio tak miałem zmieniło sie sterowanie turbo i spalanie chwilowe oszalało nawet do 50lna sete po sprawdzeniu testerem okazało sie że to procedura wypalania miała miejsce , wiec nie wiem jak to się dzieje ale od ostatniego wypalania miałem jakieś 500km teraz zbliża sie znów ten przebieg wiec sprawdze czy było wypalanie chyba że wcześniej wytne DPF i się nie dowiem ,bo planuje to zrobić w tym tygodniu.

gdyby wszyscy czytali instrukcje to po co te fora zakladac chyba tylko po to zeby pogadac o tym kto i kiedy chodniczki wymienil albo jaka masz naklejke na lusterkach bocznych ??????

Przy wjeździe na parking podziemny spalanie chwilowe przy ruszaniu skoczyło do około 50l/100km. Oczywiście nie jeździełem po parkingu celem wypalenia, naszczęście planuję dzisiaj trasę, więc może to jest dobry moment, o ile komputer podejmie ponowną próbę wypalania...

gdyby wszyscy czytali instrukcje to po co te fora zakladac chyba tylko po to zeby pogadac o tym kto i kiedy chodniczki wymienil albo jaka masz naklejke na lusterkach bocznych ??????
Z instrukcji obslugi to ja sie dowiedzialem iz najlepiej by bylo abym parkowal w okolicach jakiegos ASO Alfy Romeo:cool:

Tak wygląda wypalanie DPF w stojącym/toczącym się w korku samochodzie:
turbo.jpgpaliwo.jpg

Tak wygląda wypalanie DPF w stojącym/toczącym się w korku samochodzie:
Pokaż załącznik 50129Pokaż załącznik 50130

jeżeli chodzi o pierwsze zdjęcie i wskaźnik doładowania turbiny to u mnie jest na zero nawet jak sie wypala DPF

Co do drugiego zdjęcia spalanie chwilowe 50L to się zgadza(też tak mam) taka wartość pojawia się przy ruszaniu oraz zatrzymywaniu (djezdzając na luzie, a właściwie jak auto się ledwo toczy)

u mnie DPF wypalil sie przy 500km a robie krotkie trasy i zadko , a wiec mozna uznac ze podczas poroszania sie glownie po miescie i na krotkich odcinkach DPF wypala sie przy 500km , spalanie wzroslo do 50l a zeby sie upewnic podlozylem papier do wydechu ktory sie spalil :)

u mnie DPF wypalil sie przy 500km a robie krotkie trasy i zadko , a wiec mozna uznac ze podczas poroszania sie glownie po miescie i na krotkich odcinkach DPF wypala sie przy 500km , spalanie wzroslo do 50l a zeby sie upewnic podlozylem papier do wydechu ktory sie spalil :)
Nie no, czad. oryginalny sposób na sprawdzenie wypalania się Dpf:cool:

akurat z kumplem jechalem stanelismy pod sklepem i zalapalem ze sie wypala wiec uznalem ze sie jeszcze kawalem przejade , a ze bym ciekawy o co biega mala demonstracja MOCY BELLI , Fura tak ostra ze az ogien idzie z wydechu :)

---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:35 ----------

Tak na marginesie Przegladajac kiedys temat DPF znalazlem tez nawet filmik Odnosnie jego wypalania , koles tez cos zjaral na poczekaniu :)

akurat z kumplem jechalem stanelismy pod sklepem i zalapalem ze sie wypala wiec uznalem ze sie jeszcze kawalem przejade , a ze bym ciekawy o co biega mala demonstracja MOCY BELLI , Fura tak ostra ze az ogien idzie z wydechu :)

---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:35 ----------

Tak na marginesie Przegladajac kiedys temat DPF znalazlem tez nawet filmik Odnosnie jego wypalania , koles tez cos zjaral na poczekaniu :)
A Ty, oprócz papieru, to coś paliłeś?;)

Oj tam OJ tam , nie lapiemy za slowka , za stary juz jestem na jaranie .....:)

Panowie, ostatnio zaczalem blizej przygladac sie wypalaniu DPF w mojej 159 i po przeczytaniu kilku watkow zastanawia mnie jedna rzecz..

U mnie wskaznik turbo zaraz po starcie czy na neutralu nigdy nie jest na poziomie 0 tylko zawsze jest lekko odchylony co widac na zalaczonym obrazku.

Czy to normalna sprawa czy tez mam z czyms problem? Z tego co czytalem na N powinien byc na poziomie 0 ( a i obroty powinny byc chyba nizsze.. )

IMG_0247.jpgIMG_0248.jpg

Dotychczas podczas wypalania wskaźnik doładowania turbo miałem powyżej zera, jakiś czas temu wymieniłem wskaźnik bo się zepsuł, wczoraj wypalał mi się Dpf i wskaźnik już się tak nie zachowywał, był cały czas na zero, oczywiście na wolnych obrotach. Sam nie wiem jak to wytłumaczyć.

Dotychczas podczas wypalania wskaźnik doładowania turbo miałem powyżej zera, jakiś czas temu wymieniłem wskaźnik bo się zepsuł, wczoraj wypalał mi się Dpf i wskaźnik już się tak nie zachowywał, był cały czas na zero, oczywiście na wolnych obrotach. Sam nie wiem jak to wytłumaczyć.

Wymieniales wskaznik czy czujnik doladowania? Generalnie u mnie lezy na 0 w czasie wypalania (u paru innych uzytkownikow rowniez), szkoda, bo bylaby to jakas tam wskazowka dla mnie, no ale coz.. Tlumaczenie jest jedno - TTTM. Jezdzij i sie nie przejmuj, tylko... badz bardziej uwazny. :)

U mnie przy wypalaniu mam tylko 3 objawy: jak w czasie jazdy puszczam pedał gazu to wskaźnik doładowania bardzo szybko opada na zero (normalnie tez opada ale wolno) a spalanie chwilowe znacznie rośnie. Ponadto zauważyłem (kiedyś w czasie wypalania musiałem się zatrzymać - oczywiście nie wyłączałem silnika) że z układu wydechowego w trakcie wypalania wydobywa się dodatkowy niski dźwięk.

Nie zaobserwowałem odchylenia wskazówki doładowania na luzie (zawsze jest na zero).

U mnie na luzie dokładnie to samo, wskazówka turbo nie wstaje nawet na milimetr. Dodatkowo dźwięk silnika podczas wypalania całkiem inny niż normalnie. No i oczywiście najważniejsze momentalnie opadająca wskazówka turbo przy hamowaniu silnikiem. Łatwo jest także przewidzieć kiedy będzie następne wypalanie, gdyż na przykład u mnie jest regularnie co 400 - 450 km. Trochę często, ale tłumaczę to jazdą po mieście w 80% i tym, że nie preferuje dziadkowej jazdy. Jak zaczną się problemy i częstsze wypalanie, DPF pójdzie na wagę w skupie złomu...

U mnie z kolei wypalanie przypada regularnie raz w tygodniu, zwykle w czwartek późnym wieczorem, dodatkowo nie w trasie (chociaż jadę te 30km dobrą drogą) ale już w mieście, jakieś 2km przed domem. Nie muszę chyba pisać jak wielką mam wtedy ochotę na dodatkową rundkę "wokół komina" bądź czekanie na postoju aż skończy. ;)
Zwykle objawy to zwiększone spalanie chwilowe i odchylony wskaźnik turbiny, choć ten i tak jest do wymiany, bo staje na pierwszej kresce, tylko podczas wypalania czasami spada do zera...

Amortyzatory
Powrót