• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czy to było wypalanie DPF?

dziekuję za odpowiedzi, przyznam że to mój pierwszy samochód z DPF, stąd mój post :)

wypalanie najłatwiej zauważyć podczas ruszania i zatrzymywania się spalanie chwilowe dochodzo do 50L
podczas jazdy wzdrasta o ok 5 L lub więcej niż zwykle.

Dziś zauważyłem coś takiego, normalnie dojezdzając do np świateł w ostatnim etapie na luzie spalanie chwilowe to 2L przy wypalaniu DPF (jak wspomniałem dochodzi do 50L), dojeżdzając do świateł w końcowym etapie spalanie chwilowe jest ok 4-6L i co to może oznaczać?

Powiem wam jedno. Cały ten DPF to jest chore urządzenie!
Jak tylko u mnie sie zatka to wywalam go w cholerę i jak nic innego nie wymyśla (bardziej przyjaznego i tanszego w eksploatacji) to to jest moj ostatni diesel.

Powiem wam jedno. Cały ten DPF to jest chore urządzenie!
Jak tylko u mnie sie zatka to wywalam go w cholerę i jak nic innego nie wymyśla (bardziej przyjaznego i tanszego w eksploatacji) to to jest moj ostatni diesel.

też mam taki plan jak się zatka to go sie wytnie, ale poki jest i działa to niech będzie.

Natomiast nadal nie wiem jak to u Was jest z tym chwilowym spalaniem dojezdzajac na luzie do np swiateł ile Wam pokazuje?

Nie dam wiary, że na luzie 2l/100km pokazuje :) tyle pokazuje jak się hamuje silnikiem.

aaa, nie zauważyłem "na luzie" :) Sprawdzę dzisiaj.

u mnie na luzie pokazuje 2L jak się wypala DPF dochodzi nawet do 50L, natomiast nie wiem co się dzieje co znaczy jak na luzie pokazuje ok 4-6L

Ja u siebie wogole nie zauwazam wypalenia DPF,zazwyczaj odbywa sie to na autostradzie przy predkosciach grubo przekraczajacych 100km h

na wolnych obrotach nic nie pokazuje...

na wolnych obotach nic nie pokazuje zgadza się , Mi chodziło o jazde, dojezdzanie np. do świateł końcową faze, gdzie jedziemy na luzie, auto się toczy, wychamowujemy prędkość.
Wtedy jest wyświetlane chwilowe spalanie.

Sprawdziłem i mi przy wiekszej prędkości toczenia pokazywało 2l/100km, a im mniejsza była prędkość, tym bardziej rosło spalanie - do 6l/100km przy prędkości bliskiej zeru.

zgadzam sie 2l/100 pokazuje jak sie dojezdza chamujac silnikiem

A u mnie się wyświetlił komunikat latem 2011r. Zadzwoniłem do Carserwisu. Zapytali się o rok, silnik i przebieg, oraz na jakiej głównie trasie auto jeździ. Po tych informacjach miły pan poinformował mnie, że cyt: "prosże przejechać się za miasto wrzucić 3 bieg i utrzymywać auto cały czas na 80 km/h nie zwiekszając biegu, a następnie oczekiwac na wypalenie się filtra". Jak poradzili tak zrobiłem. po wyjechaniu za miasto i czynnościach powyżej, przejechałem może 10 km moze nie. Jak patrzyłem na wyświetlaczu na chilowe spalanie to nie wierzyłem, skakało jak nie wiem co nawet do 36 L. Po chwili komunikat zgasł a ja szczęśliwy wrócilem do domku. Do dzisiaj nic mi się ponownie nie pojawiło. Jak wyszedłem z auta to na końcówce rury wydechowej był jakby biało-szary proszek. Z pod spodu czuć było "falę" gorąca. I jeszcze jedna wazna rzecz. W Carserwisie powiedzieli mi, że w żadnym wypadku nie należy robić takiej głupoty, że pedał w podłogę i co najmniej 140. To Bzdura.

Pozdrawiam myślacych.

mnie pojawil sie kiedys ten komunikat ale potem juz nie napotkalem na niego , jakbym teraz zrobil jak piszesz powyzej to ten DPF wypali sie ?

Ja dziś i wczoraj zrobiłem po 450km i nie zauważyłem aby cokolwiek się wypadało. A auto wczesnej jeździło po mieście więc procedura powinna przebiegać dość często.
Dziwne.

Amortyzatory
Powrót