[GT] Czarna ar gt 3.2 ...

Kolego, przeczytałem cały temat od początku.
Tak jak chłopaki piszą, kupiłeś taniej więc możesz teraz sobie wymieniać i cieszyć się doprowadzaniem jej do stanu, który będzie Cie zadowalał.
Tak czy inaczej coś zapewne w niej było robione, jak w większości perełek.
Powodzenia i wytrwałości.

Wyjdzie Cię ta Alfa trochę drożej niż jakbyś kupił od razu lepszy egzemplarz ale cóż. Człowiek uczy się całe życie a to tylko pieniądze :) Raz są, raz nie ma. Remontuj pomału i ciesz się busso.

Podbijam to co napisałem stronę wcześniej... :)

KRYTOL, kupiłeś autko na własną odpowiedzialność za odpowiednio mniejszą cenę to na pewno musiałeś się spodziewać "kilku" przykrych niespodzianek.

ALE

Musisz pomyśleć na chłodno czy to był dobry zakup czy nie. A u Ciebie widzę od euforii po rozpacz...Chyba też kupowałeś w emocjach, co? Wyluzuj i nie sugeruj się ani chwalącymi ani krytykantami tutaj. Bo to nie ma sensu a z auta się nie pocieszysz tylko będziesz na niego krzywo patrzył. Wycenili ci naprawy?

R

... Nie no spokojnie aż tak nie przeżywam, nerwy mam silne haha ... Za tą cenę co dałem to mniej więcej wiedziałem na co mogę liczyć, tym bardziej, że jest tam instalacja gazowa BRC, jedna z lepszych, była zakładana 3 lata temu za 4.600 zł ... Fakt że w trakcie jazdy na jeździe próbnej szwankowała, na wysokich obrotach przerzucała na benzynę ale wczoraj byłem w autoryzowanym warsztacie firmy BRC, zostały wymienione filtry + diagnostyka komputerowa i auto śmiga na gazie bez zastrzeżeń za usługę 150 zł ...

Zmartwiłem się najbardziej tym silnikiem, że może być jakieś 3.0 ...

Jeżeli chodzi o naprawy to jest ich sporo, na początek kompletna wymiana tarcz i klocków na EBC i Red Stuff czyli na dzień dobry 2.200 zł, nowe opony ale już na zimę około 1.500 zł, wszystkie płyny i olej wymieniłem to koszt tylko 200 zł, nowe wycieraczki Bosch to tylko 80 zł, bo tamte to masakra, rozrząd na razie jest ok 20 tyś ma przejechane, regeneracja przekładni kierowniczej to jakieś 500 zł, nowe filtry od nawiewu bo słabo chodzi nawiew to około 100 zł filtry węglowe ... To najważniejsze rzeczy na sam początek "na teraz" ...

Ostatnia edycja:
No to mogło być gorzej. Na ten rozrząd masz fakturę? Bo jak nie, to... ;) No i jak opona się przetarła przy rancie to geometria obowiązkowo. A za tym może się czaić zawieszenie, o ile jeździ prosto... :)

Trzy strony Cię straszyli opisami jak to ich znajomi informowali o silniku 3.0 wstawionym w to auto, sam się wkręciłeś w tę gadkę i chyba już prawie wierzyłeś że masz silnik 3.0....... więc się pytam co to za znajomi mieli tak dokładne dane.... :) życie mnie nauczyło że się nie słucha kogoś bo niby od kogoś coś usłyszał, wymiany hamulców, częściowe zawieszenia to dotyczą dużej liczby sprzedawanych aut więc jeżeli kupiłeś za bardzo dobre pieniądze to lepiej mieć nowe hamulce niż po kimś bez faktur niewiadomego pochodzenia, opony tez lepiej kupić nowe i mieć spokój, rozrząd i oleje tak samo trzeba wymieniać w większości po kupnie więc jak na razie to jakiejś ogromnej skarbonki tutaj nie widać, kilka tysi do włożenia w to auto i tyle, ważne żeby Ci auto samo nie skręcało i tyle.

Czarny scenariusz, czarnej GT mam nadzieję się nie sprawdzi. Powodzenia!

Indywidualny numer silnika przypisanego do tego auta powinien być 0003359 a tutaj jest całkiem inny. Więc coś jest na rzeczy.

lepiej mieć nowe hamulce niż po kimś bez faktur niewiadomego pochodzenia, opony tez lepiej kupić nowe i mieć spokój, rozrząd i oleje tak samo trzeba wymieniać w większości po kupnie
No tak... Grunt to mieć fakturę na klocki :) Albo kupić nowe opony bo "stare" były dobre :) Albo wymienić sobie dla sportu rozrząd w 3.2 bo to za flaszkę robią :)

Indywidualny numer silnika przypisanego do tego auta powinien być 0003359 a tutaj jest całkiem inny. Więc coś jest na rzeczy.

Grunt że jest 3.2 a to że być może był wymieniony silnik to drugoplanowa sprawa, nie jednej osobie silnik wyzionął ducha i trza było go niestety wymienić, najważniejsze że nie ma rzeźby w postaci innego silnika niż w dowodzie.

Dodano po 2 minutes:

Albo wymienić sobie dla sportu rozrząd w 3.2 bo to za flaszkę robią :)

Tutaj akurat na pewno bym nie oszczędzał i wolał wymienić wydając trochę tych pieniędzy, dla własnego przynajmniej spokoju :)

Ostatnia edycja:
to że być może był wymieniony silnik to drugoplanowa sprawa
Może i drugoplanowa, ale... Jeśli silnik jest inaczej mocowany to to raczej obniża wartość samochodu - więc lipton.
Gdybym kupował od kogoś zaufanego auto z wymienionym niedawno rozrządem to bym tego kolejny raz nie robił bo... bo to kosztuje dużoooo. Szczególnie w tym motorze. No ale "jak trza to trza".

Zastanawia mnie ta łapa mocowana przy silniku po co ona tam jest, bo w innych modelach GT 3.2 tego nie widziałem ale po początkowych numerach wg katalogu widać, że to motor 3.2 ...

Ostatnia edycja:
oczywiscie, 100% pewnośći nie będzie dopóki nie zobaczy co pisze na bloku silnika od ściany grodziowej. na kazdym Busso pisze 2.5 / 3.0 / 3.2 bo ze numer z głowicy odczytał to nic nie znaczy;) Nie takie rzeźby były. Ale moze i jest ten 3.2.
życie mnie nauczyło że się nie słucha kogoś bo niby od kogoś coś usłyszał,
Oj niestety ale to wszystko była prawda, ze był wymieniany, a ze 3.0 to były przypuszczenia...

Jak wymienię opony na nowe to z ciekawości podjadę do chłopaków na hamownię i chociaż jakieś małe rozeznanie będę miał co ten motor ma w sobie czym dysponuje, bym się tylko nie rozczarował jak będzie marne 200 KM z tego silnika albo poniżej ... Będzie rozczarowanie i to duże ... Wykres wrzucę do wglądu, to się przekonamy co to może być za motor ...

Ostatnia edycja:
oczywiscie, 100% pewnośći nie będzie dopóki nie zobaczy co pisze na bloku silnika od ściany grodziowej. na kazdym Busso pisze 2.5 / 3.0 / 3.2 bo ze numer z głowicy odczytał to nic nie znaczy;) Nie takie rzeźby były. Ale moze i jest ten 3.2.

Oj niestety ale to wszystko była prawda, ze był wymieniany, a ze 3.0 to były przypuszczenia...

To nie były przypuszczenia tylko stwierdzenie że tam jest 3.0..... bo chłopaki mówili ..... a to że silnik wymieniony to żaden problem jeżeli jest w dobrym stanie.

Jak wymienię opony na nowe to z ciekawości podjadę do chłopaków na hamownię i chociaż jakieś małe rozeznanie będę miał co ten motor ma w sobie czym dysponuje, bym się tylko nie rozczarował jak będzie marne 200 KM z tego silnika albo poniżej ... Będzie rozczarowanie i to duże ... Wykres wrzucę do wglądu, to się przekonamy co to może być za motor ...
Wiele czynników ma wpływ na moc zmierzoną na hamowni. Mimo że silnik masz 240 KM, może się zdarzyć, że po 10 latach technicznego niedbalstwa wyjdzie jedynie te 200 kucy... Do tego trzeba doliczyć błąd pomiarowy. Dlatego taki test może nie być miarodajny. Aczkolwiek dla własnej ciekawości jak najbardziej można to sprawdzić ;)

Z jeszcze większej ciekawości na Twoim miejscu przeprowadziłbym taki test, np. aby się przekonać jaka będzie różnica w mocy przy zasilaniu LPG a benzyną.

Wiele czynników ma wpływ na moc zmierzoną na hamowni. Mimo że silnik masz 240 KM, może się zdarzyć, że po 10 latach technicznego niedbalstwa wyjdzie jedynie te 200 kucy... Do tego trzeba doliczyć błąd pomiarowy. Dlatego taki test może nie być miarodajny. Aczkolwiek dla własnej ciekawości jak najbardziej można to sprawdzić ;)

Z jeszcze większej ciekawości na Twoim miejscu przeprowadziłbym taki test, np. aby się przekonać jaka będzie różnica w mocy przy zasilaniu LPG a benzyną.

... Oczywiście jak kolega mówi i dlatego chce być pewny co to faktycznie jest pod maską i jak tylko w przyszłym tygodniu założą mi nowe tarcze, klocki i nowe opony to umówię się na taki test oraz umówię wizytę w ASO Alfa w Bydgoszczy, by sprawdzili na komputerze jakie ma w sobie błędy i sprawdzili jaki to faktycznie jest silnik ... Albo wóz albo przewóz ... Wszystko okaże się w praniu ...

Ostatnia edycja:
Kurde, ludzie to mnie nie przestaną zaskakiwać jednak. Tyle kasy wydać na auto i nie sprawdzać go wcześniej w jakimś ASO czy innym dobrym serwisie to dla mnie na prawdę niecodzienne. Zaoszczędzić 250 zł na przeglądzie żeby potem się okazało, że auto ulep.

Kurde, ludzie to mnie nie przestaną zaskakiwać jednak. Tyle kasy wydać na auto i nie sprawdzać go wcześniej w jakimś ASO czy innym dobrym serwisie to dla mnie na prawdę niecodzienne. Zaoszczędzić 250 zł na przeglądzie żeby potem się okazało, że auto ulep.

ciekawe podejscie:)

przeczytaj swój post nr 79:)

Nie wiem co was boli. Nie wasze pieniądze a ból dupy total. Pieniądze rzecz nabyta, wyluzujcie

Amortyzatory
Powrót