[GT] Czarna ar gt 3.2 ...

Napisz coś na tych zaciskach, choćby swój nick bo tak smętnie wyglądają ;)

Mają rację też pomalowalem swoje i brakuje napisu, wyglądają nudno..

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Ważne, że dobrze spełnieniają swoją rolę :)

Wysłane z mojego Huawei P8 przy użyciu Tapatalka

Witam ... Dawno mnie tutaj nie było ze względu na pracę za granicą ... Ostatnio zmieniłem felgi na MAM MT2 19 cali, a także felgi dostały nowe opony FEDERAL EVOLUZION ST-1 235/35/19 ... Ponadto został wystrojony silnik po wcześniejszych modyfikacjach (powiększony kolektor ssący, przepustnica powietrza Porsche Cayenne 4.5 V8, kolektory wydechowe 3>1, wydech ze stali nierdzewnej 2,5 cala, podwójny tłumik końcowy NOVITEC, dolot) co dało wynik 275,3 KM i 323,7 Nm ... Auto gdy kupiłem miało na tej samej hamowni 246 KM i 291,1 Nm, więc przyrost po modyfikacjach wzrósł o 29,3 KM i 32,6 Nm ... Teraz śmiało stwierdzam, że przyrost mocy jest odczuwalny od samego dołu ... Planuję jeszcze wymianę wałków na komplet 4 wałków sportowych ŚWIĄTEK co powinno dać ostatecznie +/- 300 KM ... Zobaczymy :)

a.jpgb.jpgc.jpgd.jpg

Ostatnia edycja:
Zniknął karbon i jest jakiś mat ? Czy mi się wydaje ?

Opiszę co mnie spotkało w ten piątek ... O godz. 17-tej wyruszyłem z Mogilna i jechałem do miejscowości 20 km za Toruń w sumie ok. 100 km podróży ... Dosłownie 10 km przed celem podróży patrzę zapaliła się czerwona lampka ładowania, nagle czuję brak wspomagania kierownicy, patrzę nagle temperatura wzrosła z 90 stopni do 100, 110, 120 i dobiło do max 130 stopni, momentalnie szybko zjechałem na pobocze trwało to wszystko przynajmniej 300 m zanim się zatrzymałem i zgasiłem silnik, wychodzę z samochodu, patrzę a na odcinku 40 m smuga rozlanego płynu, a przy prawym przednim kole leży rozwalony w strzępy pasek klinowy, otwieram szybko maskę a w zbiorniczku zero płynu chłodniczego, wszystko ochlapane, myślę sobie no to mam duży problem ! Zanim przyjechała laweta po godzinie czasu, silnik ostygł, odpaliłem auto by wjechać na lawetę i niby wszystko w porządku, silnik normalnie chodzi i bez problemu wjechałem na lawetę ... Mechanik do którego zawiozłem auto stwierdził, że przyczyną tego wszystkiego mogło być koło pasowe, które "bije" ... Zamówił nowe koło pasowe, pasek klinowy, nowe rolki, napinacz i na oko mówił, że raczej powinno być wszystko w porządku, aczkolwiek jak przed ten czas "gotowało" się wszystko przy 130 stopniach to nie wiadomo czy nie doszło do jakiś poważnych uszkodzeń w silniku, jeżeli tak by się stało to byłby dramat ! Nawet nie chcę myśleć o kosztach ! 10 tyś zł wzwyż ... Strach się bać echhh ... Muszę czekać z niecierpliwością, aż zamówione części przyjdą z Niemiec w środku tygodnia, zamontuje wszystko, odpali i zobaczy co się będzie działo .......................

Ostatnia edycja:
Nie masz innego wyjścia, jak "jeździć, obserwować" ( świetne to powiedzenie swoją drogą ;) ) po naprawie. Oczywiście o ile diagnoza prawidłowa.

Natomiast co do konsekwencji przegrzania chwilowego V6tki - może to było za krótko, może nie, ja to przerabiałem, też momentalnie zatrzymałem (spadł przewód doprowadzający do zbiorniczka). Naprawy, płukanie , profilaktycznie kupa rzecxzy w silniku zrobiona, poza jedną - oringi pod tulejami cylindrów. Raz że mają swoje lata, a jak jeszcze oberwały temperaturowo to jest prawdopodobne że będą puszczać płyn do oleju. Konsekwencje - olej traci właściwości, bo chłodziwo nawet w niedużych ilościach go degraruje, więc wszystko co się wiąże z niedostatecznym smarowaniem.

Sprawdzić to możesz po naprawie pojeździć i po pierwsze - jak w tym powiedzeniu - obserwować poziom płynu chłodzącego, po drugie - zrobić analizę oleju na zawartość chłodziwa i metali pochodzących z niedostatecznego smarowania (zwróć się do użytkownika forum wlyszkow w tej sprawie.

Ale co z tym kołem pasowym ? do 3,2 są dostępne właściwe ? bo do 2,5 to biały kruk, a musi być dedykowane.

Koła są praktycznie od reki wbrew temu co twierdza sprzedawcy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Być może do 3,2, tego jeszcze nie potrzebowałem.
A do 2,5 gdzieś się pojawiły ?

I właśnie owe koło pasowe wału korbowego do 3.2 stało się problemem, brakuje w magazynie w Niemczech, we Włoszech również brak jak i w ASO ... Ale co się okazało jest dostępne w iParts w Warszawie od ręki, także już zamówione ... Dostępne było tylko produkowane przez firmę INA, sprzedawca mówił że jest lepsze od DAYCO, które jest o wiele droższe ... Ale i tak samo kółko prawie 500 zł ... Od razu też mechanik wymieni olej silnikowy 10W/60, bo ten na pewno stracił wszystkie swoje właściwości, a wymieniałem 3 miesiące temu, same koszty echh ...

Ostatnia edycja:
I właśnie owe koło pasowe wału korbowego do 3.2 stało się problemem, brakuje w magazynie w Niemczech, we Włoszech również brak jak i w ASO ... Ale co się okazało jest dostępne w iParts w Warszawie od ręki, także już zamówione ... Dostępne było tylko produkowane przez firmę INA, sprzedawca mówił że jest lepsze od DAYCO, które jest o wiele droższe ... Ale i tak samo kółko prawie 500 zł ... Od razu też mechanik wymieni olej silnikowy 10W/60, bo ten na pewno stracił wszystkie swoje właściwości, a wymieniałem 3 miesiące temu, same koszty echh ...

No to i tak dobrze.
Do 2,5 były niby dostępne, w wieliu sklepach (ich wersjach internetowych) a po dniu-dwóch okazywało się że jednak nie.
Ja z kolei miałem informacje ze dayco lepsze, tak czy siak, lepsze nowe. Ja znalazłem w... Hiszpanii :) - przez sklep amazon. Cena niewiele niższa.

Olej z powodu tego chwilowego przegrzania na pewno właściwości nie stracił, bez przesady, w misce kilka litrów jest i tam się nie przegrzał przecież.
Ale zmiana ma sens - żeby zbadać na czystym oleju ewentualne dodatki chłodziwa czy metali .

Witam ... No udało się, koło pasowe nowe do 3.2, nowe rolki, napinacz, pasek micro, zalany nowy olej Shell 10W/60 i jak na razie wszystko sprawnie działa i jeździ, przejechałem około 1000 km i jak na razie wszystko w porządku, moc ta sama, także jest dobrze ... Oby więcej takich niespodzianek nie było ...

Witam ... Poszukuję nowych przycisków do kierownicy do GT, stare już się wytarły i nic nie da się z niby zrobić, mogą być nawet jakieś zamienniki oby były nowe ... Jeżeli ktoś ma na sprzedaż to kupię od ręki ...

Już zamówiłem, ciekawe jakie to wykonanie będzie ... Może na jakiś czas starczy ...

Amortyzatory
Powrót