• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

cuoreventi - AR 156 2.0 JTS Bn

Zawsze można pogadać ze sprzedawcą po ludzku.
To kupujący, trzymając w ręku kasę ma przewagę :)
Regeneracja na tip-top to koszt od 500 do 700pln.

Nooo, to już wiem, jakie 17 będą na zimówki ;) Świetnie wygląda na tych felgach

Na zimę to one się idealnie nadają :D
Jedna felga waży 11,5kg, czyli więcej niż Twoje 18stki :D
PanzerFelga :)

Fajne auto :) Widzę, że posiadasz jtdm oraz jts'a czy mógłbyś porównać jakoś te silniki? plusy minusy na podstawie własnych doświadczeń, od spalania po dynamikę oraz eksploatację?

Zależy kto co lubi :)

Diesla lubię na stacji paliw i cenię go za autonomię którą daje :) ponad 1000km na jednym baku to nie problem.
JTSa cenię z kolei za dźwięk silnika i charakterystykę jego pracy (wstaje przy 2,5kprm i kręci się do 7tyś)

W moim odczuciu:
start od świateł - JTS
elastyczność - zdecydowanie JTD 16v
Spalanie:
JTS - 10,5
JTD 16v - 7

Bardziej w mój gust trafia JTS

w zimę też takie malutkie spalanie? jak to sie ma do nagrzewania silnika przy obecnych temperaturach? szybko benzynka łapie 90 stopni? jak ogólnie na twoim przykładzie z usterkowością? i jakie przebiegi robisz?

Ja mogę się wypowiedzieć również, jako, że poprzednią Alfą również był JTS. Elastyczność, to jego mocna strona. Dźwięk? Hmmm no w porównaniu do T.S-a to faktycznie lepiej, ale jakoś nie powalała.
Dół naprawdę był świetny, zrywna była od początku praktycznie.
Po przesiadce z JTS-a na V6 w 2,5 litrach, mam wrażenie, że JTS na start- powiedzmy 50m byłby szybszy. Choć może to waga robi swoje.
Co do spalania zimą, to przy jeździe w miarę spokojnej, ale też i nie emeryt style, to zimą wychodziło mi ok 9 l. Latem o litr więcej. Nagrzewanie zimą, to po ok 5 km spokojnej jazdy się nagrzała dostatecznie. Zakupiłem specjalnie podgrzewacz płynów w tym celu nawet, ale nie zdążyłem zamontować.
Co do usterkowości, to byłem zadowolony ;)

w zimę też takie malutkie spalanie? jak to sie ma do nagrzewania silnika przy obecnych temperaturach? szybko benzynka łapie 90 stopni? jak ogólnie na twoim przykładzie z usterkowością? i jakie przebiegi robisz?

Zimą jtd pali podobnie. Zresztą prowadzę pełne statystyki na motostat.
Diesel
JTS

Przebiegi diesla to ok 15-18tkm rocznie. JTS 3,5-5tkm - głównie auto do frajdy.
Diesel dogrzewa się dość szybko, ale wpływ na to ma także fabryczna elektryczna nagrzewnica.

W JTS robie obecnie przeszczep hebli na 330x32 od GTA, zimówki 15 cali które miałem, nie przykryłyby mi tarczy, więc je pogoniłem, a z nowym kompletem wstrzymam się jak wszystko zmontuje. Dlatego teraz Alfa 156 zimy nie widzi.

Liczby mówią same za siebie... Rok 2010 - 39300km ----> 2013.09. 52 tyś. km (z haczykiem ) Na chwilę obecną może jest jakieś 55 tyś. km

Jesteś w błędzie :)
18.01.2014 było dokładnie 53 769km :D

sam dodałem 45kkm :-)
na skp dopiero na lato :-)

To bedziesz mial wydatek na przeglad z glowy
Bo przeciez o twojej temat to i o niej piszesz :p

A co do mojej - gdybym nie mial zamiaru sprzedac to bym sobie jaja zrobil i mesem przed skp ustawil na ponad 900000 :cool:

Amortyzatory
Powrót